Dünyanın En Çok Çocuk Evliliği Yapılan Ülkesinde Attığı Adımlarla Binlerce Hayatı Değiştiren Kahraman: Theresa Kachindamoto

Önce onlara güçlü olduklarını gösterelim.

Malavi, dünyanın en fazla çocuk gelinlerine sahip ülkesi.

Burada kadınların %50'si 18 yaşına gelmeden evlendiriliyor. Küçük yaşlardaysa anne oluyorlar. Bu durum ülkede normalmiş gibi devam etse de, bu durumun içindeki gençler için savaşan bir kişi var: Theresa Kachindamoto.

Theresa, ülkedeki 300 kabile liderinden biri.

Kabile liderleri Malavi'de gelenekleri devam ettiren koruyucular olarak görülüyorlar. Bu da çocuk yaştaki evlilikler gibi bazı gelenekleri değiştirmeye güçleri olduğu anlamına geliyor.

Theresa, şefi olduğu Dedza bölgesine geldiğinde 12-13 yaşlarındaki kızların çoktan iki çocuk sahibi olduğunu görmüş:

'Çok sinirlendim, çünkü bebek sahibi olmak için çok küçüklerdi. Karşı çıktım, bir şey yapmaya karar verdim. Eğer köy başkanları küçük kızların evlenmesine izin veriyorsa görevden tamamen alıyorum' diyor 551 köy başkanını yöneten Theresa. O zamanlardan beri de Birleşmiş Milletler'in de yardımıyla bu durumun önüne geçmeye ve kızlara eğitim vermeye çabalıyor.

Bugüne kadar üç binin üzerinde kadına yardım etmişler ve bunu kapı kapı gezerek başarmışlar.

Ortaya çıkan bilgilere göre bu durumun nedeni çoğu zaman gelenekler ve maddi durumlarmış. Çoğu aile kızlarının en basit  ihtiyaçlarını karşılayamadıkları için evlenmelerini tercih ediyor. 2015'te verdiği bir röportajda Theresa şöyle demişti: 'Şimdiye kadar 330 evliliği sonlandırdık. 175 tanesinde çocuk gelinler söz konusuyken 155 tanesinde çocuk babalar vardı. Okula geri dönmelerini istedim ve çalışmalarımız işe yaradı.'

Bu durumun önüne geçmek için Kachindamoto eğitimin en önemli şey olduğunu hem köy başkanlarına hem de ebeveynlere anlatmak için büyük bir çaba gösteriyorlar:

'Davranışları değiştirmek zaman alıyor, özellikle de görücü usulü zorla yaptırılan çocuk erkekleri işlerine yarayan erkekler üzerinde. Aileler kızlarını okuldan alıyorlar. Kızınızı eğitmeniz gelecekte her şeye sahip olmanız demek.'

Bu çalışmaların da etkisiyle Malavi 2017'de harika bir adım atıp evlilik yaşını 15'ten 18'e çıkardı.

Ailelere ve çocuklara da 18 yaşından önce evlenmenin yasal olmadığı bilgisinin benimsetilmesi için uğraşılıyor. Maalesef bu kanuna göre aile izniyle çocuklar hala evlendirilebiliyor.

Çocuk evliliklerinin önüne geçilmesi, aynı zamanda güvenlik ve sağlık konusunda da iyileşmeler olacağı anlamına geliyor.

Çünkü bu evlilikler aile içi şiddete ve doğumlar sırasında karmaşalara yol açabiliyor. Doğumlar sırasında oluşan sorunlar ülkedeki ölümlerin %20 ila %30'unu oluşturuyor.

Eğitim konusunda yapılan diğer yardımlardan biriyse aileleri tarafından yalnız bırakılan ve tek çareyi evlenmekte bulunan kızlar için hosteller kurmak.

Böylece evlerinden uzağa okul için seyahat etmek zorunda kalmaları engelleniyor. Ayrıca bu destekleri erkekler için de sağlıyorlar.

Şimdiye kadar başardıklarıyla Theresa Dedza'daki kızları geleceğin çocuk evliliğinden kurtulmuş, kendi geleceklerini yönetebilen kadınlar haline getiriyor.

Gelecek bugünün genç kadınları ve onlara destek vermeden, bizim de bir geleceğimiz olmadığını anlamamız lazım.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir!

Tamamı Kadınlardan Oluşan Bu Zimbabveli Korucu Ekibi Vahşi Yaşamı Kaçak Avcılardan Koruyor
İlk Bakışta Oldukça Normal Görünen Fakat Hikayelerini Öğrenince Kanınızı Donduracak 16 Yeni Fotoğraf
Savaşların Hayatları Nasıl Mahvettiğini Kalbinizin En Derininde Hissetmenizi Sağlayacak 16 Üzücü Fotoğraf

Popüler İçerikler

Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor
Kızılcık Şerbeti Yapımcısından Müjdat Gezen'in Olay İddiasına Sert Yanıt!
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 'Audi A8' Savunması: 'İhtiyaç'
YORUMLAR
01.09.2020

ÇOCUK.... Ne ilginç bir kelime değil mi? Misal 15 yaşındaki Aleyna tilki de teknik olarak çocuktu ama 35 yaşındaki menajeriyle birlikteydi. Kimse bir şey demiyordu. Ama 16 yaşında evlenen bir kız daha çocuk bu pis sapıklar deniyor. Haklı olarak. Ama yine misal 14 yaşında 560 tane sabıkası olan adam öldürmüş hırsızlık yapmış gasp yapmış vs vs suçu olan bir azılı suçlu için ÇOCUK BU denmiyor asın kesin sallandırın falan herkes yine haklı bir şekilde isyan ediyor cezasız kalmasına. ÇOCUK.... evet gerçekten çok ilginç bir kelime

01.09.2020

Ne acı hayatlar var.

Keşke bu tip güzel haberlerin araştırması yapılıp altında destek linkleri paylaşılsa. Ne güzel olurdu.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ