Yılanların içinde dünyanın en büyük yılanı olma özelliğine sahip tür pitondur. Pitonlar, yılanların boalar türüne giren bir familyasıdır. Eskidünya'da yaşayan boaların Yenidünya'daki benzerleri pitonlardır. Yılanların atalarının günümüzdeki en yakın akrabası boalar ve pitonlardır.
Afrika'dan Avusturya'ya kadar uzanan bölgede pek çok piton türü yaşamaktadır. Bu türler toplamda yedi tanedir ve ılıman iklimi severler. Pitonlar familyasının en iri türü ise Python cinsinden olanlardır. Özellikle Afrika pitonları düz kahverengi ya da sarı olurlar. Angola pitonu ve top pitonu ise rahatsız edildiği zaman başını içine çekerek kıvırılır. Pitonların bazı türleri ise Doğu Hint adalarında ve Hindistan'dan Çin'e kadar uzanan bölgede yaşarlar. Hindistan pitonu olarak da bilinen kaplan pitonun uzunluğu en az 6 metredir ve su kenarlarında yaşar. Yine aynı bölgede yaşayan Liasis cinsinden olan kaya pitonu türün en iri yılanıdır. Başlarında bulunan zırhlar diğer pitonlarınkine nazaran daha büyüktür. Derilerinin altı sarı, üstü ise yeşildir. Gerçek pitonlarda bu desenler yoktur.
Bu cinsten daha küçük olan Aspidites cinsine giren voma pitonları, Avustralya'da yaşarlar. Çoğu pitondan farklı olarak diğer yılanları yerler. Yeni Gine'de yaşayan yeşil ağaç pitonu ise ağaçların üstünde yaşayarak avlanır. Afrika'nın batı bölümünde görülen kazıcı piton ise sürekli yer altında yaşayarak kemiricileri avlar. Pitonların hepsi avlarını sıkıştırarak öldürür. Bu avlar ise çoğunlukla küçük memelilerdir. Sadece Afrika pitonları küçük antilopları yakalayabilir. Bir piton, ağırlığı 54 kg olan bir canlıyı rahatlıkla yakalayıp öldürebilir. Pitongiller çiftleştikten 3-4 ay sonra yumurtlama başlarlar. Yumurta sayıları ise oldukça fazladır. Bir yılan en az 8 en fazla ise 100' kadar yumurta bırakabilir. Dişi piton bu yumurtaların hepsini bir araya getirerek etrafını çevreler ve kuluçkaya yatar. Bu kuluçka süresi ise 3 aya yakındır. Ayrıca yumurtadan çıkan yavrular hızla büyüme gösterir.
YANLIŞINIZ VAR EN BÜYÜK YILAN BASİLİSKTİR. :)