Zira lav akıntıları Captain Cook gibi kalabalık bölgelere kısa sürede ulaşabiliyor.
Örneğin, dev yanardağın 1984'teki son patlamasında lavlar, adanın diğer tarafında bulunan ve Hawaii Üniversitesi’ne ev sahipliği yapan Hilo şehrinin dış kesimlerine kadar ulaşmıştı.
Bu nedenle uzmanların açıklamasında acil durum senaryolarının önemi vurgulanıyor.
Açıklamada, 'Günümüzde yurttaşlar, tahliye emriyle evlerinden ayrılmaları durumunda gerekli eşyalarını yanlarında götürmek için çantalar hazırlıyor” ifadeleri yer alıyor:
'Doğum belgeniz, tapularınız, diğer yasal belgeleriniz veya ilaçlarınız gibi önemli eşyalarınızı bu çantalara koymak isteyebilirsiniz.'
Büyük Hawaii Adası, toplamda 5 volkana ev sahipliği yapıyor. Bunlar arasında dünyanın en aktif volkanlarından Kilauea ve Mauna Loa da bulunuyor.
Bİ SEN EKSİKTİN AMK
yanardag patlamalari her ne kadar felaket, facia olarak gorulsede dunyada yasamin varligina imkan veren faktorlerden birisi. tektonik hareketler ve yanardag patlamalari dunya kabugunun yenilenmesini ve yasam icin gerekli minerallerin tazelenmesini sagliyor. ama en onemlisi atmosfere saldigi gazlar ve karbondioksit. bu olmadan dunyayi sicak ve iliman tutacak kalin bir atmosferin olmasi cok zor. volkanik hareketlilik olmasa dunya muhtemelen mars gibi soguk ve issiz bir gezegen olurdu.
Hayvanları kurtarsanız keşke