Dünyanın En Büyük Mafyası ile Tanışın: 150 Bin Üyeli Japon Mafyası Yakuza Hakkında 19 İlginç Gerçek

Japonya filmlerinde, kitaplarında ve oyunlarında adına sık sık rastladığımız Yakuza, hükümetlere kafa tutan, siyasete müdahale eden, haraç tutmaktan seks endüstrisine kadar pek çok işe el atan ve buna karşılık ciddi bir hiyerarşi ile çeşitli ritüellere sahip bir suç örgütüdür. Örgüt üyelerinin bağlılık yeminlerinden tüm vücutlarını kaplattıkları dövmelere kadar Yakuza hakkında bilinmeyen en ilginç gerçekleri derledik! 👇

1. Öncelikle Yakuza örgütünün Japonya'da tahminen 150 bine yakın üyesi bulunuyor ve dünyadaki en büyük suç örgütü kabul ediliyorlar!

Örgüt yasadışı olduğu için kaç üyeye sahip olduğunu bilmek güç olsa da uzmanlar, tüm alt örgütleriyle beraber Yakuza'nın 80 ila 150 bin arasında üyesi olduğunu söylüyor.

2. Altı ana gruba, onun da altında yüzlerce "Kumi" olarak adlandırılan ailelere ayrılan Yakuza, oldukça sert bir hiyerarşik yapıyla varlığını sürdürüyor.

Birbirlerine 'Kyodai' yani 'birader' diye seslenen Yakuza üyeleri, liderlerine ve kendinden yüksek rütbeli üyelere ise Oyabun diye sesleniyor.

3. "Yakuza" kelimesinin kökeni aslen bir Japon kart oyununa dayanıyor ve "kaybettin" manasına geliyor.

Örgütün adı, Eski Japoncada 8-9-3 (ya-ku-za) olarak okunuyor ve bu rakamlar, eski bir Japon kart oyununda kaybetmeyi temsil ediyor.

4. Yakuza'ya katılanların öncelikle bağlılık yemini etmeleri ve tüm vücutlarını ve hatta cinsel organlarını bile kaplayan dövmeler yaptırmaları gerekiyor.

Japon kültüründe 'irezumi' olarak bilinen, vücudun bir bölümünü ya da baştan aşağı tamamını kaplayan dövme sanatı, Yakuza üyeleri için de bir bağlılık göstergesi. Vücutlarının tamamına yakınına çeşitli sembolleri kazıtan Yakuza üyeleri böylelikle Kumi'ye bağlılıklarını göstermiş oluyor.

5. 1911 doğumlu Yakuza patronu Yoshio Kodama, II. Dünya Savaşı'nda Yakuza olarak bilinen farklı grupları kendi bayrağı altında toplamayı başarmıştı. Bugün ise Yakuza 22 ana farklı gruba ayrılıyor.

6. Yakuza'nın farklı şehirlerde pek çok alt fraksiyonları bulunuyor, bilinen en güçlü Yakuza aileleri ise Yamaguchi-gumi, Sumiyoshi-kai ve Inagawa-kai.

7. Bir nevi baba ve oğullarından oluşan koca bir aile gibi düşünülen Yakuza'ya kadınlar katılamıyor.

8. Örgütün en temel para kaynakları haraç, seks ticareti, şantaj ve borsa manipülasyonu...

2011 yılında ABD başkanı Barack Obama ve ABD Maliye Bakanlığı tarafından ABD'deki tüm malvarlıkları dondurulan Yakuza, Maliye Bakanlığı'na göre silah kaçakçılığı, fuhuş, köle ticareti, uyuşturucu ticareti, kara para aklama, tefecilik gibi 'işlerle' kasasını dolduruyor.

9. Japonya'da da haraç ve şantaj gibi yasa dışı işler yapan Yakuza'nın üyeleri yine aynı yıllarda Al Capone'un yakalanmasına benzer biçimde operasyona uğramıştı.

Ancak tüm bu ulusal ve uluslar arası operasyonlara rağmen Yakuza eski dönemlere kıyasla güçten düşse de hala çok güçlü kabul ediliyor.

10. Yakuza üyeleri, kendi tarihlerinin aslında 1600'lü yıllara kadar uzandığını söylüyorlar.

Kendilerini bir tür 'şövalye' örgütü olarak gören ve samuray olarak adlandıran Yakuza mensupları, bu tarihlerde çıkmış diğer bir 'adaleti sağlamaya çalışan suç örgütü' Kabuki-Mono'ların kendilerinin manevi ataları olduklarını düşünüyorlar.

11. Yakuza üyelerinin sayısı geçmişte çok daha yüksekti, hatta II. Dünya Savaşı sonrası dönemde 150 bin Yakuza'ya karşılık 250 ila 300 bin polis bulunuyordu.

12. Telafi edilemez bir hata yapan Yakuza üyeleri acımasız bir şekilde cezalandırılıyor... En bilinen ceza yöntemi ise parmak kesme!

Yakuza üyeleri telafi edilemez bir hata yaptıklarında şiddete uğrayıp küçük düşürülmek yerine serçe parmağının kesilmesiyle cezalandırılıyor. Oldukça sıkı olarak uygulanan bu kural, Japonya'da eski Yakuza üyelerine protez parmak yapan kliniklerin çıkmasına bile yol açmış! Japon kültüründe Yubitsume olarak bilinen bu küçük parmak kesme töreninin ardından kesilen parmak bir paket içerisinde oyabun'a, yani ailenin babasına götürülüyor.

13. Yakuza bir suç örgütü olmasına rağmen bazı lobicilik faaliyetlerinde bulunuyor. Örneğin Japonya'da yaşanan tsunami felaketinde devletten önce kazazedelere ulaşmış ve yiyecek, su ve battaniye yardımı yapmıştı.

14. Yakuza genellikle sağ görüşlü partileri destekliyor ve geçmişte hem Japon politikasına müdahale etti, hem de komünistlerle mücadele etti.

Dünyadaki pek çok suç örgütü gibi Yakuza da sağ ideolojiye kendini daha yakın hissediyordu. Bu bağlamda Soğuk Savaş döneminde yükselen sol hareketlere karşı Yakuza, hükümetin yanında durdu ve Japonya'yı yarım yüzyıl yöneten Liberal Demokrat Parti'ye para dahil pek çok konuda destek verdi.

15. En büyük Yakuza topluluğu Yamaguchi-gumi'nin 12 sayfalık bir "giriş sınavı" bulunuyor! Yanlış duymadınız, kağıt ve kalemle sınava giren adayların güncel suç örgütleri hakkında bilgileri test ediliyor.

Yamaguchi-guni ailesinin başında ise KaTaoka isimli bir oyabun bulunuyor. Kendisine ayrıca düşmanının gözlerine saldırdığı için 'kuma' yani 'ayı' lakabı verilmiş.

16. Yakuza üyeleri arasında babanın oğula Japon şarabı sake uzattığı "sakazuki" isimli bir gelenek bulunuyor.

17. 2013 yılında Yakuza'nın ilk dergisi yayınlandı! "Yamaguchi-gumi Shinpo" isimli dergide haiku şiirler ve balıkçılıkla ilgili makaleler bile bulunuyor. 😅

18. Yakuza üyeleri acılı bir ölümü oldukça trajik ama onurlu bir ölüm olarak görüyorlar ve bu yüzden halkın gözünde de imajları daha olumlu bir yöne kayıyor.

19. Ve son olarak, Yakuza'da en sık kullanılan kelimelerden oluşan bir "Yakuza Sözlüğü":

Oyabun: Baba anlamına gelir. Hem Yakuza'nın başı hem sizden üstün herkese Oyabun demeniz gerekir.

Kyodai: Birader demektir. Yakuza üyeleri birbirlerine birader olarak seslenir.

Itachi: Gelincik manasına gelir ancak Yakuza bu kelimeyi 'iyi huylu polisler' için kullanır.

Giri: Borç veya yükümlülük demektir. Yapmak zorunda olduğunuz şeyler için kullanılır.

Hamonjo: Aforoz emridir. Yakuza ailesinden tamamen kovulduğunuzu söyler.

Kakuseizai: Yakuza uyuşturucu ticareti yapar. Kakuseizai katı veya toz halinde tüm uyuşturucular için kullanılan bir argo kelimedir.

Kuramaku: Örgütün en gizli işlerini yürüten, genelde Yakuza üyesiymiş gibi bile davranmayan, diğer örgüt üyelerinin tanımadığı kişi.

Mikameji-ryo: Her ayın üçüncü günü sorumlu olduğunuz bölgedeki işletmelerden alacağınız haracın adı.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Japonya'nın Dünya'daki Diğer Ülkelerden Çok Farklı Olduğunu Kanıtlayan 33 İlginç Bilgi
Japonya'da Kötü Bakışlara Maruz Kalarak Dışlanmak İstemiyorsanız Mutlaka Kaçınmanız Gereken 15 Davranış
44 Gün Boyunca Tecavüz Edilen, Kum Torbası Gibi Dövülen ve Türlü İşkencelere Maruz Kalan Japon Kızın Tüylerinizi Ürpertecek Hikayesi

Popüler İçerikler

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan 1 Mayıs Açıklaması: "Taksim Uygun Değildir"
Kızılcık Şerbeti Yapımcısından Müjdat Gezen'in Olay İddiasına Sert Yanıt!
Bozdoğan Kemeri'ndeki Polis Barikatına Sosyal Medyadan Gelen İlk Tepkiler
YORUMLAR
12.06.2015

dal taşak mafya mı olur lan mafya dedğinin bi ağırlığı olur ben bunları görsem gülerim , ha tahtamı s...ler o ayrı ama gülerim -.-

11.08.2015

dövmeler, kasılarak pozlar vs. vaaays diyeceğim.. bebe bez modu?!:d üzgünüm yokohama, kawasaki, honda.. :d

Pasif Kullanıcı
12.06.2015

Yakuza Sadece Japonya'da degil burda da var (Tayland). Burda 4 mafya grubu var. 1 / Polis, her is yapandan (kucuk esnaf) mutlaka haftalik haracini alir ama karsiliginda bir koruma yada ozel bir muamele yapmaz. 2 / Tayland Mafyasi, Kucuk esnaf dan haracini alir ve kismen baska Tay mafyalardan ve Cin mafyasindan korur ama kismen. 3 / Cin Mafyasi, Kucuk esnaf ve biraz kalbur ustu is adamlarindan alir Tayland Mafyasindan sizi korur, veee 4 / Yakuza. Kolay kolay muhattab olamazsiniz, yalvarsaniz da sizden harac almasi icin yine de yuzunuze bakmazlar. Buyuk oynuyorsaniz o zaman da kurtulusunuz yok ama yine de burda birisi bir harac verecekse Yakuza ya vermeyi ister cunku belli kurallari vardir ve sizi ne pahasina olursa olsun korurlar. Polis de dahil olmak uzere size kimsenin dokunmasina izin vermezler.

Pasif Kullanıcı
12.06.2015

Ozellikle Cin Mafyalari belli bir ahlaka sahip degillerdir ve kafalarina estikce size ugrar (ayda 4-5 defa bazan daha fazla) hem harac keser hemde versenizde vermeseniz de guc gosterisi icin etrafi talan edebilir. yardima ihtiyaciniz oldugunda da gelmeme ihtamali cok yuksektir. Ayrica Yakuzalar fakir ailelere karsiliksiz yardimlar yaparlar mesela Tayland'da bilinen 2 tane Yakuzalar tarafindan yaptirilmis derslik var. Yatili ogrencilere yabanci dil de dahil bircok ders konusu ucretsiz olarak verliyor, tum kiyafet ve yiyecek masraflari da yine orda kaldiklari surece yakuza tarafindan karsilaniyor.

TÜM YORUMLARI OKU (47)