Onedio Logo

Dünyanın En Büyük Firmalarının İş Önerdiği Harvard’lı Mühendisten 9 Nefis Mülakat Tüyosu

Kapak Görseli

İş görüşmesi yapmanın ne kadar zor, stresli, bazen sinir bozucu, bazense umut kırıcı olduğunu hepimiz biliriz.

Bu yüzden, bugüne kadar aralarında Google, Apple, Facebook, Microsoft, McKinsey, Bain, Goldman Sachs ve Morgan Stanley'nin de bulunduğu pek çok büyük şirketle mülakatlara girip, hepsinden (hepsinden evet) stajyerlik ya da iş teklifi almış birinin deneyimlerini sizlere aktaralım istedik: Jessica Pointing.

Kendisi, Harvard'da Bilgisayar Bilimleri ve Fizik dalında uzmanlık almış. Gittiği onca mülakattan alnının akıyla çıkmayı nasıl başardığını anlatmış. Birlikte bakalım:

1. Her mülakata mutlaka öncesinde çalışarak gidin.

Başvurduğunuz şirket hangi sektörde faaliyet gösteriyorsa, o sektörün ülkedeki ve dünyadaki güncel durumu hakkında mutlaka temel bir bilgi edinin diyor Pointing.

Sektörde çalışan önde gelen firmaların isimlerini bilmek, yeni sektörel gelişmelerden haberdar olmak, orayı “kapağı atmaktan” çok daha fazla ciddiye aldığınızı gösterir. Ayrıca bilgili ve donanımlı olmak daima iyidir.

2. Büyük firmalar mülakat esnasında size, düşünme ve çözüm üretme becerinizi ölçmeye yönelik problem çözme soruları soracaklardır.

Sırf mülakatın stresli ve heyecanlı ambiyansı yüzünden, beklemediğimiz bir soru geldiğinde çoğumuz beynimizin aniden boşaldığını hissederiz.

Pointing'e göre, mükemmel adayı iyi adaydan ayıran, nasıl düşündüğü ve neye nasıl çözüm getirebildiğidir.

3. Çözüm üretme becerinize dair pratikler yapın. Şimdi bunu biraz daha detaylandıralım:

Eğer sıra dışı bir problem çözme sorusuyla karşılaşırsanız şu adımları izleyin: 

- Soruyu tekrar edin ki hiçbir detayı atlamadığınızdan emin olun.

- Elimizde neler var, nasıl bir çıktı bekliyoruz; ikinci olarak bunu söyleyin.

- Sorunun çözümüne dair bir yaklaşım ortaya koyun.

- Yaklaşımınızın avantajlarını belirtin.

4. Gerçek hayattan örnekler vermek işinizi çok kolaylaştıracaktır.

Size sorulan soru finansal bir krizle ilgili olabilir, sosyal medya krizi olabilir, her şey olabilir. Benzer problemleri daha önce yaşamış olan büyük firmalar nasıl bir çözüm yoluna gitmişti; ve sonuca bakıldığında bu tutumları iyi mi, kötü mü olmuştu?

Bu tarz, gerçek hayatta yaşanmış kriz örnekleriyle konuşmanız sizin de kendi çözümünüzü daha net argümanlarla savunabilmenize yardım eder.

5. Size sorulan soruda matematiksel bir hesaplama varsa, bulduğunuz sonucu mutlaka yorumlayın.

Ne rakam bulduğunuz, ya da doğru cevabı bulup bulmadığınızdan bağımsız olarak, kesinlikle ulaştığınız sonuç hakkında bir yorum yapın. Eldeki veri ne anlama geliyor? Unutmayın, analiz edilemeyen verinin bir değeri de yoktur.

6. Bol bol mülakat provası yapın.

Ne kadar çok mülakata giderseniz o kadar iyi diyor Pointing. Elinizi kolunuzu nereye koyacağınızı bilmekten selamlaşmaya, kendinizi ifade etme şeklinizden duruşunuza, tüm bunların gelişip oturmasında pratiğin önemli olduğu kesin.

Ayrıca her mülakatta banko sorulan soruların cevaplarını da böylelikle sık sık prova edebilmiş olursunuz.

7. Bir B planınızın bulunması önemlidir.

İstediğiniz kadar mükemmel bir aday olun, o işi alamayabilirsiniz diyor Pointing. Aşırı kendine güven yüzünden yedek plan yapmayı asla atlamamamız gerektiğini

söylüyor. Ya da tek seçeneğiniz o firma olmamalı diye ekliyor. Görüştüğünüz

başka yerlerin de olması hem sizi muhtaç gözükmekten kurtarır; hem de gerçekten mülakat esnasında siz de kendinizi daha rahat ve özgüvenli hissedersiniz.

8. Gittiğiniz mülakatlardan, kendinize bir soru bankası oluşturun.

Her mülakatın ardından, size sorulan soruları hatırlamaya çalışın ve verdiğiniz yanıtlarla beraber not edin diyor Pointing.

Bu, hangi noktalarda güçlü, hangi noktalarda zayıf kaldığınızı çok net bir şekilde görebilmenizi sağlar. 

Bunun yanında, 'daha iyi bir cevap verebilirdim' dediğiniz soruları da sonradan unutmamanıza ve üstünde çalışmanıza yardımcı olur.

9. Son olarak, davranışsal yetenek ve deneyimlerinizin farkında olun.

Hemen hemen her mülakatta, liderlik becerileriniz, hangi krizi nasıl çözdüğünüz, hangi durumdan başarıyla çıktığınız gibi sorular sorulur ve geçmiş deneyimlerinizden örnekler vermeniz istenir.

Pointing'e göre, daha önce hiç iş deneyiminiz olmasa bile, bu davranışsal becerilere dair rahatlıkla sosyal ya da okul yaşamınızdan da örnek verebilirsiniz.

Bunun için, hayatınızda bu tarz belli başlı kategorilere uygun düşecek hangi hikayeler olduğunu belirleyin ve detaylarıyla not edin. Pek çok mülakatta fazlasıyla işinize yarayacaklardır.

Bu da Bonus 👇

İş Görüşmelerinde Sorulan Tuzaklarla Dolu 14 Soruya Verilebilecek 14 Akıllıca Cevap

Popüler İçerikler

Sosyal Medya Deneyi 11 Yaşındaki Mert’i Öldürdü: Aile Bakanlığı’ndan Mert Açıklaması Geldi
Sosyal Medya Deneyi 11 Yaşındaki Mert’i Öldürdü: Aile Bakanlığı’ndan Mert Açıklaması Geldi
Atatürk'ün Okuduğu Bir Kitaba Krallarla İlgili Düştüğü Notu Görmelisiniz!
Atatürk'ün Okuduğu Bir Kitaba Krallarla İlgili Düştüğü Notu Görmelisiniz!
Fenerbahçe Tribünleri "Yönetim İstifa" Tezahüratları Sonrası Karıştı
Fenerbahçe Tribünleri "Yönetim İstifa" Tezahüratları Sonrası Karıştı
YORUMLAR
13.02.2017

en etkileyici mülakat tüyosunu ben vereyim: BİR TANIDIK BULUN

13.02.2017

Hayatımda bir kere mülakata girdim. O da mülakat değildi zeka sorusu sordular 60 soru.. Matemetik, kimya falan var.. Baktım mühendislik için gelene de aynı soruları veriyo bana da. Ben de çözmeden verdim. Niye çözmedin dediğinde bunlar benim alanım değil dedim alanımla ilgili olursa mülakata devam edebiliriz dedim. Güneş gözlüğümü taktım ve orada uzaklaştım ;)

13.02.2017

moonwalk yapman lazımdı sen bir dh ci değilsin

Pasif Kullanıcı
13.02.2017

Harvard'da fizik bilmem ne mühendisliği okusaydım ben de girdiğim her mülakattan üç evet'le çıkardım. Zaten bu tüyolar Türkiye'de 5 para etmez. Gittiğin her kapıda: "deneyim" der, gönderirler. Kamuya nasıl alım yaptıkları malumunuz. Belirli şirketler zaten belirli üni. mezunları dışında hiçbi üniversite mezunuyla muhatap bile olmaz. Yani sen geç şunları bi kalem. Fırsatınız varsa yurt dışında bi üni bitirin. Yolunuzun daha açık olacağı kesindir.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ