Dünyanın En Büyük 10 Felaketinden Sayılan 26 Aralık 2004 Hint Okyanusu Depremi ve Tsunamisi

Dünyamız bugüne kadar çok fazla felakete ev sahipliği yapsa da 2004 yılındaki Hint Okyanusu depremi ve tsunamisi etkisi ile dünyanın en büyük 10 felaketinden biri sayıldı. İşte binlerce insanın ölümüne neden olan felaketin detayları...

26 Aralık 2004 günü saat 00:58'de merkez üssü Endonezya'nın Sumatra bölgesinde bir deprem gerçekleşti.

Yer kabuğunun 30 kilometre derininde gerçekleşen 9,3 şiddetindeki bu deprem, yaklaşık 8 ila 10 dakika sürerek bu zamana kadar gerçekleşmiş en uzun deprem olarak kayıtlara geçti.

Sadece Endonezya'yı değil, Bangladeş, Hindistan, Malezya, Myanmar, Tayland ve Singapur'u da etkileyen deprem, aynı zamanda dünyayı 1 cm oynattı.

Hint Okyanusu'nda gerçekleşen deprem sonrasında bölgede hızla tahliyeler başlasa da çok sayıda insan hayatını kaybetti ve evler yıkıldı.

Söz konusu deprem tüm dünyanın gündemini meşgul ederken, Hint Okyanusu'ndan bambaşka bir felaket geliyordu.

Bölgede tahliye ve arama çalışmaları hala devam ederken söz konusu depremden sadece birkaç saat sonra Afrika'ya kadar etkili olacak dev dalgalar kıyıya doğru geliyordu.

Kıta levhasının çökmesi ile beraber sabah saatlerinde boyu 30 metreyi bulan dev dalgalar tsunami yarattı.

Yüksek ve aşırı hızlı dalgalar Hint Okyanusu'ndan gelerek başta Endonezya olmak üzere Somali ve Batı Hindistan kıyılarına vurdu.

Deprem nedeniyle pek çok insan bölgeden tahliye edilse de hala bölgede kalan insanların kaçacak bir yeri yoktu ve çoğu insan kıyıya doğru gelen dev dalgaların altında kaldı.

Gece meydana gelen deprem ve sabah oluşan tsunami ile beraber 8 şiddetindeki sayısız artçı deprem ile beraber dünyanın en büyük 10 felaketinden biri sayılan bu doğa olayı, sayısız can kaybına neden oldu.

Araştırmalara göre bu doğa olayları nedeniyle meydana gelen can kaybı 228 bin kişi olarak kayıtlara geçti.

Ölülerin yanı sıra 128 bin kişinin yaralı olduğu deprem ve tsunami felaketinde en fazla kayıp Endonezya'da yaşandı ve ölüler toplu mezarlara gömüldü.

Tsunamiden sonra 1 ay daha kurtarma çalışmalarının devam ettiği bu felakette kaynak yetersizliği ve felakete hazırlıksız yakalanmaktan dolayı hayatta kalan pek çok insan açlık ve susuzluktan dolayı öldü.

Tsunaminin yarattığı kirlilik nedeniyle kolera, hepatit A ve hepatit B gibi hastalıklar ortaya çıktı ve dünya üzerinde 1.3 milyon insan bu olaydan etkilendi.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Türkiye'ye Adeta 'Küçük Kıyamet'i Yaşatan ve Geçmişten Günümüze Onlarca İnsanın Hayatına Mal Olan Depremler
Korkusuyla Yürekleri Sarsan Deprem Hakkında Daha Önce Hiç Duymadığınız 17 İlginç Bilgi
Tam 10 Dakika Sürdü! Kayıtlara Yeryüzündeki En Büyük Sarsıntı Olarak Geçen 9.5 Şiddetindeki Valdivia Depremi
En Büyük Doğal Afetlerden İkisi; Deprem ve Tsunami Nasıl Meydana Gelir?

Popüler İçerikler

Ortak Türk Alfabesindeki Yeni Harfler Nasıl Kullanılacak?
Terörist Fethullah Gülen’in Cenazesinde Yeni Skandallar: Protestan Şirket, 25 Bin Dolarlık Tabut, Doğum Tarihi
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti