Dünyanın Ekonomi Metropolleri: Gayrisafi Yurt İçi Hasılası En Büyük Olan 10 Şehir

Gayrisafi yurt içi hasıla, bir ülkenin belirli bir zaman diliminde ürettiği mal ve hizmetlerin toplam değerini ifade eden bir ekonomik göstergedir. Bu içeriğimizde gayrisafi yurt içi hasıla sıralamasında en iyi durumda olan şehirleri sıraladık! 👇

10. Şangay, Çin

GSYİH: 516,5 milyar dolar

Çin ekonomisinin dünyada bir dev haline gelmesi nedeniyle Şangay'ın listede olması şaşırtıcı değil. Şangay ticaret merkezi haline geldi ve ticaretin yanı sıra turizm, kimya ve çelik üretimi sektörlerinde de öne çıktı.

9. Moskova, Rusya

GSYİH: 520,1 milyar dolar

1917'deki Rus Devrimi'nden sonra Rusya'nın başkenti olarak tanıtılan Moskova, sayısız savaş ve tarihsel kilometre taşına dahil olarak devamlı bir yükseliş sağladı.Moskova bugün ünlü votkası ve lüks havyarının yanı sıra gıda, çelik ve kimyasal gibi sektörler ile öne çıkıyor.

8. Şikago, ABD

GSYİH: 524,6 milyar dolar

Günümüzde Şikago'nun yükselişini sağlayan şeylerden biri de 90'larda basketbolun resmen efendisi olan Chicago Bulls'a ev sahipliği yapması. Tabii şehrin tek hikayesi bu değil. Şikago, Kızılderililere kadar uzanan derin bir köke sahip. 1833'te modern şehir hayatı kurulduğundan beri devamlı yükselişte olan Şikago'da baskı ve yayıncılık ön plana çıkıyor.

7. Osaka, Japonya

GSYİH: 654,8 milyar dolar

Japonya'nın en eski ve tarihi açıdan önemli şehirlerinden biri olan Osaka'nın kökeni M.Ö. 6 yılına dayanıyor. Bugün Osaka'nın bir kısmı metropol iken bir kısmı ise hala geleneksel bir yapıya sahip.

6. Paris, Fransa

GSYİH: 669,2 milyar dolar

Romantizmin başkenti olarak görülen Paris, bugün turist akınına uğruyor olsa da Roma İmparatorluğu hem yükselir hem de yıkılırken ona etkisi oldu. Kara Veba, Orta Çağ'daki savaşlar, Asya'dan gelen istilalar ve iki Dünya Savaşı da Paris'i fazlasıyla etkiledi. Tüm bu olumsuzluklara rağmen Paris bugün modanın ve aşkın şehri olarak görülüyor ve moda dünyası oraya akın ediyor.

5. Londra, İngiltere

GSYİH: 731,2 milyar dolar

Londra'nın yükselişi, Roma İmparatorluğu'nun çöküşüyle oldu. İmparatorluk çöktükten sonra büyük bir şehir haline geldi. Tabii bu süreçte 1666'da Büyük Londra Yangını, ardından da Kara Veba oldu. Dünya Savaşları sırasında oynadığı önemli rol nedeniyle de adeta bir merkez haline geldi.

4. Seul, Güney Kore

GSYİH: 779,3 milyar dolar

Tarih kitaplarına göre Seul, M.Ö. 17 gibi erken bir tarihte kuruldu ve Doğu Asya bölgesinde hala bozulmadan varlığını sürdüren en eski yerleşim yeri. Seul da tıpkı Tokyo gibi İkinci Dünya Savaşı'nın yıkıcı etkisinden fazlasıyla etkilendi. Savaş sonrasında ateşkes resmileşince gelişmeye başladı ve o günden beri hızlıca yükseldi.

3. Los Angeles, ABD

GSYİH: 789,7 milyar dolar

Başlangıçta ağırlıklı olarak İspanyol asıllı yerleşimlerin yaşadığı ve bir köy olan Los Angeles, 1847'de Amerikalıların gelmesiyle kasabaya dönüştü. Ardından demiryolları altyapısı inşa edilmesiyle insanların iş kurmak için gittiği bir yer haline dönüştü. En sonunda da sinema sektörü ve gösteri dünyasının göz bebeği olarak yükseldi.

2. New York, ABD

GSYİH: 1.210 milyar dolar

Hiç uyumayan şehir olarak betimlenen New York, İngiliz-Hollanda Savaşı'ndan sonra Avrupa'dan gelen göçmenler için bir giriş kapısı görevi gördü ve böylece kültürel ve ekonomik imkanlar açısından oldukça çeşitli bir yer haline geldi.

1. Tokyo, Japonya

GSYİH: 1.520 milyar dolar

Şaşırtıcı olmayacak şekilde listenin birincisi Tokyo! Doğru stratejiler ile küçük bir balıkçı şehri olarak kalmaktan kurtulup Japonya'nın ekonomisinde önemli bir yere sahip oldu. 1923'teki deprem ve İkinci Dünya Savaşı sırasında yoğun bombalama sonrasında şehir yerle bir oldu ancak adeta küllerinden yeniden doğdu!

Popüler İçerikler

Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
YORUMLAR
28.07.2023

biz hayal kurmaya devam edelim

İstanbul bekledim

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ