Dünyanın Duygusallık Haritası Açıklandı! Peki Türkiye İnsanı Yüzde Kaç Duygusal?

Uluslararası araştırma şirketi Gallup tarafından 2009 yılından beridir dünya genelinde gerçekleştirilen Dünya Duygusallık Araştırması'nın sonuçları belli oldu. 

150 ülkeyi içine alan araştırmaya göre, bakalım dünyada hangi ülkeler en duygusal, ve Türkiyeliler olarak biz ne kadar duygusalız? T24'ün haberleştirdiği araştırmayı sizler için derledik.

1. Öncelikle, duygusallık derecesi nasıl belirleniyor?

Gallup katılımcılara 'Dün güldünüz mü? Kahkaha attınız mı? Stres, kaygı, kızgınlık hissettiniz mi? Dün ilginç ve yeni bir şey öğrendiniz mi?' gibi, olumlu ve olumsuz duyguları içeren bir takım sorular soruyor; ve alınan evet cevaplarının sayısına bakılıyor.

2. İşte dünyanın duygusallık haritası

Haritada görülebileceği üzere her ülkenin bir notu var. Sarıyla işaretli ülkeler 36-38 civarında ortalamayla en az duygusal yerler. Siyaha yakın mor yerler ise 54 ve üzeri ortalamayla en duygusal insanların yaşadığı ülkeler.

3. Buna göre dünyanın en “duygusuz” ülkesi Singapur.

Bloomberg Businessweek’te bu sonuçla ilgili şu yorum yapılmış: 'Singapurlular bir sorunları olduğunun farkında.'

Ülkedeki okullarda öğrencilerin kendilerini birey olarak görmeleri engelleniyor. İşinden memnun olan az, rekabetçilik zayıf, halkın yüzde 82’si şehirlerde yaşıyor. Dolayısıyla duygusallaşmamak hayatın zorluklarıyla başa çıkmanın bir numaralı yolu haline geliyor.

4. Filipinler ise dünyanın en duygusal ülkesi.

‘Evet’ ortalaması Filipinlerde yüzde 60.

İspanya ve ABD’nin eski kolonisi olan bu Katolik Güney Asya ülkesini ise yüzde 57’yle El Salvador takip ediyor.

5. Eski Sovyet ülkelerinde yaşayanlar ise, görebildiğimiz kadarıyla epey metanetli insanlar.

Singapur’un ardından dünyanın en duygusuz insanları (Madagaskar ve Nepal gibi istisnaları saymazsak) hep Sovyetler Birliği’nin eski üyeleri arasından çıkmış.

6. Bu toplumlarda sigara ve alkol tüketimin de çok yüksek olduğu gözlenmiş.

Ancak “Depresif ruh hali mi tüketimi artırıyor, yoksa çok içenler mi dertli oluyor?” sorusuna araştırmada yanıt verilmemiş.

7. İngilizce ve İspanyolca konuşulan toplumlar daha duygusal ve daha mutlu olmaya eğilimli gibi.

İngilizce konuşan toplumlarda derin kültürel bağlar olduğunu öne sürmek mümkün, ancak İspanya’nın duygusal derinliğiyle Latinler arasında bir bağ kurmak o kadar da kolay değil.

8. Gallup’a göre, olumlu duygular söz konusu olduğunda dünyanın lideri Latin Amerika.

Panama, Paraguay ve Venezüella listenin tepesinde.

9. Afrikalılar'a ise pek fazla duygusal diyemeyiz.

Afrikalılar'ın da hayat koşullarıyla başa çıkabilme biçimi fazla duygusallığa kaçmamak gibi görünüyor. Yine de tabii istisnalar var. İnsan Afrika’daki kültürel çeşitliliğin ne kadar büyük olduğunu düşünmeden duramıyor.

10. Ortadoğu genel olarak çok mutlu bir yer değil.

Gallup’un sitesinde yer alan yorumda, “Olumsuz duygular Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da çok yüksek; özellikle Irak, Bahreyn ve Filistin toprakları günlük olumsuz duygu yaşama oranında en üst sıralarda” deniyor.

11. Ve Türkiye’nin duygusallık oranı da yüzde 45 olarak belirlenmiş.

Yani orta derecede duygusal çıkmışız. Bu rakam bölge ortalaması civarında. Türkiye'nin komşuları haritada genelde ya bir basamak üstte ya da bir basamak altta yer alıyor.

Popüler İçerikler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"
Türkiye'de 9.05'te Hayat Durdu! Atatürk'e Saygı Duruşu!
Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
YORUMLAR
09.09.2016

"Türkiyeliler" yazmanıza çok kızdım. Türküz yazmaktan acizsiniz sizin amacınızı ben çok iyi biliyorum sayın türkiyeliler.

Pasif Kullanıcı
09.09.2016

Emin değilim ama Türkiyede Rumlar, Kürtler ve artık Araplarda yaşadığı için öyle demiş olabilirler. Ne de olsa yakında bu ırklar kaşısında azınlık olucaz.

09.09.2016

Referans gönderilen haberde 'Türkiyeli' Diye bir tabir bulunmamakla birlikte. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası i. Türk Vatandaşlığı Madde 66. – `Türk devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk'tür`. Türk babanın veya Türk ananın çocuğu Türk'tür. (son cümle mülga: 3.10.2001-4709/23 md.) TÜRK Ceza Kanunu Md. 216 “HALKI KİN VE DÜŞMANLIĞA TAHRİK VEYA AŞAĞILAMA" Madde 216 – (1) Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimse, bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Pasif Kullanıcı
09.09.2016

Bence ülkece daha duygusalız. Özellikle siyasette. Bir konuya objektif bakamıyoruz hep duygusal bakıyoruz.

TÜM YORUMLARI OKU (28)