Dünyanın dört bir yanından bir araya gelen bilim insanları evrenin bu zamana kadarki en büyük üç boyutlu haritasını oluşturdu.
Dünyanın dört bir yanından bir araya gelen bilim insanları evrenin bu zamana kadarki en büyük üç boyutlu haritasını oluşturdu.
Dünyanın dört bir yanından 30 farklı enstitüden yüzlerce bilim insanı 'evrenin genişlemesinin tüm hikayesi'ni anlatmak için çalışmalara başladı.
Uzun yıllardır kozmik zamandaki en doğru genişleme tarihi hesaplamasını yapmaya çalışan araştırmacılar Sloan Digital Sky Survey'in verilerinden de yararlanarak New MExico'daki optik teleskoptan bilgi topladı.
Böylece evrenin yaklaşık 14 milyarlık tarihi tüm boyutlarıyla ele alınmış oldu.
Daha önce yapılan çalışmalarda kozmik mikrodalga arka alan ışınımı kullanılarak galaksiler ve onların birbirlerine olan uzaklıkları üzerine çalışmalar yapılmış ve evrenin genişlemesi hakkında geniş bir bilgiye sahip olunmuştu.
Kyle Dawson, bu çalışmaların kozmoloji alanındaki en büyük gelişmelerden biri olduğunu belirtti.
Astrofizikçiler bu çalışmanın gelecekte yapılacak birçok çalışmaya kaynak olacağını ve araştırmacıların işini kolaylaştıracağını belirtti.
Çalışmada evrenin genişlemesinin bir noktada hızlanmaya başladığı ve o zamandan beri de bunun devam ettiği açıkça görülüyor. Bu durum Albert Einstein'ın genel görelilik teorisiyle uyuşuyor.
Mükemmel bir atılım, hepsinin emeğine sağlık.... Gerçekten heyecan verici, bu haritayı paylaştıkları bir websitesi falan var mı acaba ? halka açılması çok iyi olur !
Einstein’ın genel görelilik teorisine göre, uzayın kendisi kütle çekimi tarafından bükülebilir. Sonuç olarak, evrenin yoğunluğu şeklini ve geleceğini belirler. Evrenin şeklinin belirlenmesi için “kritik yoğunluk” terimi vardır ve Ω ile gösterilir. Eğer evrenin yoğunluğu kritik yoğunluktan düşükse bu demektir ki kütle çekiminin genişlemeyi yavaşlatmak için yeterli gücü olmayacaktır ve evren sonsuza kadar genişleyecektir. Fakat yeterli yoğunluğa sahipse genişleme bir seviyeden sonra duracaktır ve büyük çöküş başlayacaktır. Eğer bu Ω değeri 1’e eşitse evren düz olmalıdır. Düz evren modelinde genişleme sürer fakat belirli bir seviyeden sonra durur. Ω 1’den büyükse evren küre şeklinde olmalıdır. Buna ise kapalı evren Bu durumda evren belirli bir genişlemeden sonra tekrar kendi içine çökecektir. Eğer 1’den küçükse “at eğeri” şeklinde bükülü olmalıdır. Bu açık evren olarak bilinir. Evren at eğeri şeklinde ise çökme yaşanmayacak ve sonsuza kadar genişleme devam edecektir.
Araştırmayın şöyle şeyleri korkuyorum ben yav :D Ya da en iyisi ben bakmayayım :D