Dünyanın Dört Bir Yanında Görülen Varyantları ve Aşıların Ne Kadar Etkili Olduğunu Tek Tek Açıklıyoruz!

Kovid-19 ile karşılaştığımız günden beri bir umutla bir gün biteceğini düşünüyoruz. Aşı olmaya başladıktan sonra kurtulabileceğimiz konusundaki umudumuz bir miktar artmıştı, fakat her gün başka ülkelerde başka varyant isimleri duyuyoruz. Peki şu ana kadar hangi varyantları gördük? Ve en önemlisi aşılar bu varyantlar üzerinde ne kadar etkili? Ee hadi gelin birlikte bakalım...

Biliyorsunuz ki Covid-19'un yayılmasıyla birlikte farklı ülkelerde yeni mutasyonlar ortaya çıkmaya başladı. Bu yeni mutasyonlarla birlikte de salgınla mücadele konusunda güçlükler ve belirsizlikler ortaya çıkıyor.

Aslında Covid-19 da diğer tüm virüsler gibi zaman içerisinde değişiyor fakat bu değişimlerin 'mutasyon' adı verilenleri virüsün temel özelliklerini değiştirebildiği için ürkütücü bir hal alıyor.

Bugün dünya üzerinde birçok ülkede farklı varyantlar ortaya çıkmış durumda. Dünya Sağlık Örgütü bu varyantları iki grupta inceliyor; 'Endişe Verici Varyant' ve 'İzlenmesi Gereken Varyant'.

Biz de bu varyantların neler olduğuna ve olduğumuz aşıların varyantlar üzerinde ne kadar etkili olduğuna bir bakalım istedik.

1. Alfa Varyantı - İngiltere

Afa varyantı ilk kez Eylül 2020'de İngiltere'de tespit edildi. DSÖ'nün 'endişe verici varyant' olarak tanımladığı ilk mutasyon da diyebiliriz. İngiltere'de yapılan incelemelere göre varyant Covid-19'a göre yüzde 43-90 daha bulaşıcı. 

  • Alfa varyantında ise aşıların etkileri şöyle; Aşı üreticileri Johnson&Johnson, Pfizer-Biontech, AstraZeneca-Oxford, Sinopharm ve Moderna aşılarının Alfa varyantına karşı etkili olduğunu fakat henüz bir yüzde veremediklerini belirttiler.

2. Beta Varyantı - Güney Afrika

Beta varyantı, ilk kez Ekim 2020'de Güney Afrika'da tespit edildi. Kovid-19 genç bireylerde daha az hasar bırakırken Beta varyantının genç bireyler arasında daha yaygın olduğu gözlemlendi. Bu yaş grubunda ciddi hastalıklara neden olduğu da yapılan araştırmalar arasındaydı. 

  • Aşı üreticileri Johnson&Johnson, Pfizer-Biontech, AstraZeneca-Oxford, Sinopharm ve Moderna, varyantın Kovid-19 aşılarının koruyuculuğunu azalttığını, antikorlara karşı direnç geliştirdiğini bildirdi.

3. Gamma Varyantı - Brezilya

Gamma varyantı ilk kez Ocak ayında Brezilya'dan Japonya'ya seyahat eden yolcularda ortaya çıktı. Gamma varyantı Brezilya'da çok hızlı bir şekilde yayıldı ve can kaybının artmasına neden oldu. Sonrasında ise hızlı bir şekilde 10 ülkeye yayıldı.

  • Gamma varyantı için ABD'de Johnson&Johnson (J&J) ve Janssen'in ortaklaşa yürüttüğü bir araştırmaya göre tek dozluk bir aşı en az 8 ay bağışıklık sağlıyor. Araştırmaları yürüten Mathai Mammen, tek doz aşının hem sürekli antikor üretilmesini hem de 'T hücreleri' adı verilen bağışıklık kazanmış hücre üretimini yine 8 ay boyunca 'hızlandırdığını' ifade etti.

4. Delta Varyantı - Hindistan

Delta varyantı ilk kez 2020 yılının Ekim ayında Hindistan'da tespit edildi. DSÖ tarafından 'endişe verici varyant' olarak nitelendirilen Delta başta çift mutant olarak biliniyordu. Delta varyantı nedeniyle Hindistan'da günlük vaka sayıları 400 bine kadar çıkmıştı. Yapılan araştırmalar neticesinde Delta'nın hızının Alfa'ya göre yüzde 51-67 daha fazla olduğu kanısına varılmıştı. 

  • Pfizer-Biontech ve AstraZeneca-Oxford aşılarının Delta varyantına karşı ilk dozda yüzde 33, ikinci dozdan sonra Pfizer-Biontech'in yüzde 88, AstraZeneca-Oxford ise yüzde 60 etkili olduğunu belirledi. Çin aşısı Sinovac’ın Delta varyantı karşısında nasıl bir performans gösterdiği ise henüz netlik kazanmış değil.

5. Delta Plus Varyantı

Yukarıda anlattığımız Delta varyantının tekrar mutasyon geçirmiş haline ise Delta Plus adı verildi. Delta varyantı ile şikayetleri aynı olan bu Plus varyantı farklı olarak daha hızlı yayılıyor ve Hindistan dışında da birçok ülkede görülmeye başladı. Türkiye de bu ülkelerden bir tanesi. 

  • Delta Plus varyantı karşında Pfizer'in İsrail'deki tıbbi direktörü Alon Rappaport, BioNTech ile birlikte ürettikleri aşının Delta varyantına karşı yüzde 90 etkili olduğunu açıkladı. Sinovac aşısının Delta Plus karşısında daha güçsüz kaldığını düşünen bilim insanları Sinovac olan bireylere 3. bir doz olarak Biontech aşısı olmalarını önerdi.

1. Epsilon Varyantı - Kaliforniya

Epsilon varyantı ilk kez ABD'nin Kaliforniya eyaletinde görüldü. Dünya Sağlık Örgütü tarafından İzlenmesi Gereken Varyant grubuna dahil edilen Epsilon çok hızlı yayılmayan bir varyant olarak tanımlandı.

  • Pfizer-Biontech, AstraZeneca-Oxford ve Sinovac aşılarının Epsilon varyantı karşısında ilk dozun %73, ikinci dozun %90'a yakın koruma sağladığı düşünülüyor.

2. Lambda Varyantı - Peru

Peru'da ortaya çıkan Lambda varyantı ülke genelinde epey korku salmış durumda. Lambda Peru'dan sonra 30 ülkeye yayılmış durumda. Bilim insanları bu yeni varyantın aşılara karşı dirençli olabileceğinden endişe ediyor. Lambda varyantı Nisan ayından bu yana Peru’da tespit edilen vakaların %81'ini oluşturmaktadır.

  • Lambda varyantı hakkında çalışmalar devam ederken, henüz hangi aşının ne kadar bir koruma sağladığı bilinmiyor.

3. Zeta Varyantı - Brezilya

Brezilya'da görülen Zeta varyantı çok fazla yayılma göstermeyen varyantlardan bir tanesi. 

  • Johnson & Johnson'ın tek dozunun Zeta Varyantı üzerinde %85 koruma sağladığı düşünülüyor. Zeta kaynaklı ölümleri de aynı derecede önleyeceği belirtildi.

4. Eta Varyantı - Nijerya

Diğer varyantlara göre daha az kişiyi etkileyen Eta ilk kez Nijerya'da görüldü ve etkisi nedeni ile DSÖ tarafından gözlemlenmeye karar verildi. 

  • Covid-19'un mutasyona uğramamış ham halinden çok farklı olmayan Eta aşı çeşitlerine karşı bir direnç göstermiyor.

5. Lota Varyantı - New York

2020 yılında New York'ta görülen Lota varyantı Dünya Sağlık Örgütü tarafından İzlenmesi Gereken Varyantlar grubuna dahil edildi.

  • Lota varyantı ve aşılar hakkında araştırmalar henüz devam ettiği için, hangi aşının ne kadar koruma sağladığı bilinmemekte.

6. Kappa Varyantı - Hindistan

İlk olarak 2020 yılının Ekim ayında Hindistan'da saptanan Kappa varyantı aslında bugün ürkütücü olan Delta varyantının bir bileşeni. Delta varyantı 2 mutasyonu barındırıyor. Bunlardan bir tanesi de Kappa. 

  • Çok farklı bir mutasyon geçirmemiş olan Kappa varyantına karşı Biontech aşısı ilk dozda %73 koruma sağlıyor.

Popüler İçerikler

Görüşme Esnasında Erkeğe Maddi Sorular Sorulmasını Destekleyen Kadın Tepkilerin Odağında
Bakanlığın Gıda İfşaları Devam Ederken En Fazla At ve Eşek Etinin Satıldığı Şehirler Belli Oldu
Kasımpaşa’nın 18 Yaşındaki Futbolcusu Yasin Özcan 8 Milyon Euro’ya Aston Villa’ya Transfer Oluyor
YORUMLAR
07.07.2021

Bide yerli ve milli varyantımız var turiste bulaşmıyo gece 12 den sonra müzik duyunca bulaşıyo gibi çeşitli özellikleri mevcut

07.07.2021

Zaten bildiğim kadarıyla hiç bir aşı yüzde yüz korumuyor mesela çiçek aşısı olduğun halde de çiçek hastalığı olabiliyorsun ama hafif atlatıyorsun galiba tabi yanlış biliyor da olabilirim bence umutsuzluğa düşecek bir şey yok yazıdan anladığım kadarıyla özellikle biontecht ile kafamız baya rahatlayacak gibi sürekli o varyant bu varyant deyip insanları korkutmak ya da kapanmaya gitmek daha ağır sonuçlar doğuruyor hem psikolojik hem ekonomik hepimiz asilarimizi olalım gerisini kadere bırakalım artık bence

07.07.2021

O Lota varyantı değil de İota varyantı olmasın!!! Keza Latincede Lota diye bir harf yok.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ