Yapay bilinçli makinelerin hayatımıza girmesine çok az kaldı ama aslında bunun etik boyutu üzerinde ciddi ciddi düşünmemiz gerek. Bir bilgisayar içinde işlevsel bir beyin oluşturmak gerçekten çok zalimce olabilir - hem hayvan hem de insan emülasyonları için.
Bilim insanlarına göre, örneğin birisi çıkıp dese ki, 'Zihinsel engelli insan bebekleri üreteceğiz ve doğum sonrası psikolojik gelişimlerini inceleyeceğiz.' Her türlü işlevsel ve temsilsel açıdan muzdarip olurlardı. Ayrıca genetiği X bir şeye benzeyen 'bilinçli makina' üretmenin hiçbir sınırı yok. Psikopatiyi daha detaylı incelemek için psikopat makineler, katil makineler vb bile, 'bilimsel araştırma' uğruna üretilebilir ve kesinlikle etik de değil, güvenli de değil.
Olayın bir başka etik boyutu da şu: Neticede bilgisayarları, bizim yapamayacağımız sürat ve karmaşıklıkta işlemleri yapabilsin diye geliştirdik. Bilim insanları, bir bilgisayara bilinç yüklemenin ve onu sizin için çalışmaya zorlamanın 'kölelik' olacağı görüşünde.
Kaldı ki bilinç çok kırılgan bir şey. İnsanlarda, yanlış kodlanmış birkaç gen Down Sendromu, şizofreni, otizm ya da epilepsiye yol açıyor. Peki, biraz yanlış programlanmış bir bilinç nelere yol açabilir?
Bir de bunun günlük hayatlara girdiğini düşünürsek, insanlar 'iş' yaptıkları ve para kazandıkları sürece, bunun öznel tecrübeler için kötü niyetli biçimde kullanılması epeyce olası.
Cehennem mühendisliğini yaşıyoruz belki de, bu kadar vahşet, yalan, haksızlık, bencillik ancak cehennemvari bir tarza uyuyor zira.Kötülük kaybetmediği ve cezalanmadığı gibi, daha rahat, daha aleni, daha arsızca , daha sistematik, daha kanunsal, daha devletleri ve toplumları arkasına alarak ve rahatlıkla yapılıyor.
ingiltere merkezli deepmind sirketi bir ay kadar once genel ogrenim yetenegine sahip yapay zeka gelistirdigini acikladi. onceki yapay zekalar yaptiklari isi ogrenip kendilerini insan kapasitesinin uzerinde noktalara gelistirebiliyorlardi ama bunu sadece ve sadece egitildikleri ve tasarlandiklari alanda yapabiliyorlardi. simdi yeni gelisme ile yapay zeka baska bir alanda aldigi egitimi, edindigi tecrubeyi diger baska alanlarda kullanabilmeye basladi. yani gercek anlamda genel amacli bir zeka ortaya cikiyor. yapay zekanin bilim kurgu hikayelerinin korku ogesi olmakdan cikip, yanlis kullanilirsa insanligin gelecegi icin gercek bir tehdit oldugunu soylemek mumkun.
Hepsi çok mantıklı aslında.Özelliklede zihin okuma ve ceza evleri ile alakalı olan bencde uygulanabilir. Ama bunu işte nasıl kullanıldığı önemli yinede bilim ilerleyecek dur diyemeyeceğimize göre buna da alışacağız.