Dünyanın Akciğerleri Yanıyor: Amazon'da Yangınlar Rekor Seviyeye Ulaştı

Brezilya'da orman yangını sayısı bu yıl rekor seviyeye ulaştı. Ülkede yangınların gerçekleştiği Amazon ormanı, emdiği karbon miktarı açısından dünyanın küresel ısınmaya karşı en önemli değerlerinden biri. Dünya oksijeninin yüzde 20'sini üreten Amazon yağmur ormanlarında devam eden yangınların küresel bir krize dönüşebileceği uyarısı yapılıyor. Uzmanlar, yangınlarda her dakikada bir futbol sahası büyüklüğünde bir ormanlık alanın yok olduğunu aktarıyor. 

4 günde 9 bini aşkın yangın

Bu, kurumun kayıt tuttuğu 2013 yılından beri ulaşılan en yüksek sayı oldu. Ülkedeki orman yangınlarının sayısı 2017 ve 2018'de düşmüştü. Brezilya'da 2018'de 39 bin 759 orman yangını çıkmıştı.

INPE, 2019'daki yangınların çok büyük bölümünün Amazon ormanında yaşandığını belirtti. Kurumun topladığı uydu görüntülerine göre, ülkede 15-19 Ağustos tarihleri arasında 9 bin 507 orman yangını tespit edildi.

'Yangınların yüzde 99'u insan eliyle çıktı'

Uzmanlar, yangınlarda her dakika bir futbol sahası büyüklüğünde bir ormanlık alanın yok olduğunu belirterek gidişatın durdurulamaması halinde Amazonlar'ın dev bir bozkıra dönüşüp karbondiyoksit yaymaya başlayacağını söylüyor.

BBC Türkçe'nin Dünya Doğal Yaşam Vakfı'ndan aktardığı bilgiye göre Amazonlar bu durumda küresel ısınmanın ana kaynağı olacak.

CNN'e konuşan INPE uzmanı Alberto Setzer'e göre yangınların yüzde 99'undan - kasıtlı ya da kazayla - insanlar sorumlu.

Bolsonaro Amazon'u tarım ve madenciliğe açma sözü vermişti

Orman yangınlarındaki görülmemiş artış, Brezilya'da sağcı lider Jair Bolsonaro'nun devlet başkanlığı görevine geldiği Ocak ayından bu yana yaşandı. Bolsonaro, Amazon bölgesini tarım ve madencilik bakımından geliştirme sözü vermişti. Ancak Bolsonaro'nun bu vaadi, hem yurt içinde hem de yurt dışında, ormanların tahrip edileceğine dair endişelerin artmasına neden olmuştu.

Almanya ve Norveç yardım ödeneğini kesti

Brezilya'yı ormansızlaşmayla mücadeleye sırtını çevirmekle suçlayan Norveç geçen hafta, Amazon'un korunması için yaptığı mali yardımı kesme kararı almıştı. Norveç'ten önce Almanya da aynı sebeple söz konusu yardımı kesmişti. Bunun üzerine Bolsonaro, Almanya Başbakanı Angela Merkel'e seslenerek 'Mangırını al da kendi ülkeni ağaçlandır. Sizin bizden daha çok ağaca ihtiyacınız var' demişti.

Brezilya'da INPE Başkanı, kurumun yayınladığı veriler nedeniyle geçtiğimiz aylarda Devlet Başkanı Bolsonaro tarafından kovulmuştu. Bolsonaro, yayınladığı verilerle son aylarda orman arazilerinin hızla azaldığını ortaya koyan INPE'yi yalancılıkla suçlamıştı.

Popüler İçerikler

Apartmanın Bodrumunda Cinsel İlişkiye Girerken Yakalanan Çift, Ev Sahibini Dövdü!
Otoyol ve Köprü Geçiş Ücretlerine Zam!
Sinan Ateş'in WhatsApp Mesajları Ortaya Çıktı: "Beni Öldürmeye Karar Vermiş Arkadaşlar Ömer Abi"
YORUMLAR
22.08.2019

Ya bu adam bana birini anımsatıyor ama???????

22.08.2019

Brezilya bu kafa ile giderse Birleşmiş Milletler tarafından özgürleştirilir. Hem de öyle sadece Amerika falan değil tüm dünya çöker tepesine. Bu işlerin şakası yok. Sen dünyaya oksijen sağlayan bir yeri kafana göre kesip yok edemessin adamın osuruğunu içinde patlatırlar.

22.08.2019

amazon ormani bir kere giderse donusu olmaz, ayni yerde ayni agaclar bir daha yetisemez. nitekim amazon ormani dunyanin cok daha nemli oldugu gecmis devrin kalintisidir, bugun vargiligini surdurmesi yogun bitki ortusunun tutugu nem ve su sayesindedir. bitki ortusu bir kere giderse hizla kurur, toprak erezyona ugrar ve sahra gibi collesir. keza sahra da eski devirlerde ormanlarla bitki ortusuyle kapli bir alandi. orman giderse brezilyada sahra gibi col olur, ne ile oynadiklarini bilmiyorlar, daha dogrusu gunun kazanci icin cocuklarinin gelecegini umursamiyorlar.

27.08.2019

zaten yapılan araştırmalarda çöllerin çoğunun insan tarafından yapıldığı keşfedildi yani inşaat v.b. için kesilen ağaçlar yakılan ormanlar gibi

TÜM YORUMLARI OKU (20)