Dünyamızın İçinde Bulunduğu Küresel Tehdide Karşı Farkındalık Yaratmak Adına Kutlanan Bir Gün: Dünya Günü

Yeryüzünde bunca felaket yaşanırken hatırlamakta fayda var diyebileceğimiz bir gün, Dünya Günü...

Dünya Günü, her yıl 22 Nisan gününde kutlanıyor.

Çevre kirliliği gibi durumlara dikkat çekmeyi hedefleyen Dünya Günü'nde, dünya çapında çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Dünya'yı koruma üzerine eylemlerde bulunan örgütler bu günde iklim değişikliğini çözmek, plastik kirliliğine son vermek, nesli tükenmekte olan canlıları korumak ve çevre hareketini teşvik etmek üzerine çalışmalarda bulunuyor.

Barış aktivisti John McConnell, ilk olarak 1969 yılında San Francisco'daki UNESCO Konferansında Dünya Günü fikrini ortaya atıyor.

Bu fikri önerirken amacının Dünya'yı ve yeryüzündeki barış kavramını ABD'de bir günlüğüne de olsa onurlandırmak olduğunu söylüyor. Bu fikrin ışığında ilk kez 21 Mart 1970 Dünya Günü olarak seçiliyor. Bu tarih, kuzey yarımkürede ilkbaharın ilk günü olduğu için uygun görülüyor.

Wisconsin'li genç ABD Senatörü Gaylord Nelson, uzun zamandır Amerika Birleşik Devletleri'ndeki çevre ve iklim koşullarından endişe ediyor.

Ocak 1969'da da Kaliforniya Santa Barbara'da okyanusun petrolle yıkıma uğramasına tanık oluyor. Ancak ABD Senatörü Gaylord Nelson, tarihi 22 Nisan 1970 olarak değiştiriyorlar.

Başlangıçta sadece Amerika'da kutlanırken, bu gün 1990 yılı itibariyle uluslararası bir gün olarak kabul görerek 141 ülkede düzenli olarak kutlanmaya başlıyor.

Avrupa'daki çevreci kurumlar, 2019'da Dünya Günü'nü çeşitli etkinlik ve çalışmalarla taçlandırıyor. İsviçre'deki Cenevre Uluslararası Okulu, bu gün için okul arazilerine ağaç dikmek amacıyla para toplama kampanyası ve organik gıda satışına ev sahipliği yapan oldukça büyük bir organizasyon düzenlemeye karar veriyor.

184 ülkede yüz milyonlarca insana ulaşan bu gün, 5.000 çevreci grubun hem küresel hem de yerel 2000 etkinliğine ev sahipliği ediyor.

Moldova'nın Chisinau şehrinde, ağırlıklı olarak eğitim, enerji, iklim ve sürdürülebilir çalışmalar üzerine çalışan bir kuruluş olan Gutta-Club da büyük adımlar atıyor. 30 köyde temizlik çalışmaları, aktif bir ağaç dikme hareketi ve kuşlar için yuvalar tasarlamak gibi çeşitli Dünya Günü etkinliklerine ev sahipliği yapıyor.

2000 yılı itibariyle Dünya Günü, 180'den fazla ülkede milyonlarca yerel konuşma oluşturmak için dijital medyanın gücünden yararlanmaya başlıyor.

Dublin'deki ECO-UNESCO, 5-12 yaş arası çocukların bölgesel ekolojiyi keşfedebileceği, hava ölçümlerini yapabileceği, vahşi yaşamı araştırabileceği ve şehrin yeşil alanlarını keşfedebileceği yıllık ECO-Explorer Kampı düzenliyor.

Diğer günlerde de bu etkinliklerin ve doğaya karşı duyarlı olmanın çok büyük bir önem arz ettiğini de vurgulamış olalım. 🌍🌎🌏

Popüler İçerikler

A Millî Takım'ın UEFA Uluslar Ligi'ndeki Play-Off Turu Rakibi Belli Oldu: Macaristan
Meteoroloji 49 Kente Fırtına Uyarısı Verince Hava Forum 58 Kilo ve Altında Olanları Tiye Aldı
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı