Dünyamız Kararıyor! Yeni Bir Araştırmayla Birlikte İklim Değişikliğinin Can Alıcı Sonucu Ortaya Çıktı

Bilim insanları, iklim değişikliğinin gezegenimiz üzerindeki geniş kapsamlı etkilerini tek tek ortaya çıkarıyor. Kriz öyle çok soruna neden oluyor ki birazdan duyacaklarınız sizi azıcık daha üzebilir ve şaşırtabilir zira yeni bir çalışma, iklim değişikliğinin ciddi ciddi Dünya'nın kararmasına neden olduğunu ortaya koydu! Kararmanın nasıl gerçekleştiğini merak ediyorsanız içeriğimize buyurun. 👇

Okyanusların ısınması gezegenimizin kararmasına neden oluyor olabilir.

Bilim insanları, 1998'den beri güneş ışınlarının yeryüzünden yansıması ile ayın bir bölümünü aydınlatan ışınların miktarını ölçüyor. Yapılan gözlemler sonucunda son yıllarda albedo (yansıyan ışık) miktarında azalma yaşandığı belirlendi.

17 yıl boyunca yansıma miktarı azalmamasına rağmen normal seviyelerde seyrediyordu.

New Jersey Teknoloji Enstitüsü'nden Philip Goode'nin önderliğindeki araştırmacılar 1998 ile 2017 yılları arasında Kaliforniya'daki Koca Ayı Gözlemevi'nde elde edilen albedo verilerini karşılaştırarak yansıtılan ışık miktarındaki değişiklikleri hesapladı.

Gezegenimiz 20 yıl önceye kıyasla daha az Güneş ışığı yansıtıyor.

Artık metrekare başına yaklaşık yarım vat daha az ışık yansıtıldığı belirlenirken en önemli düşüşün son 3 yılda gerçekleştiği de görüldü. Toplamda Dünya'dan Ay'a yansıtılan ışın miktarında %0,5'lik bir düşüş söz konusu. Dünyamız Güneş'ten gelen ışığın yaklaşık %30'unu geri yansıtıyor.

Ekibin buldukları NASA'daki verilerle karşılaştırıldı.

NASA'nın Bulut ve Dünya'nın Radyant Enerjisi Sistemi (CERES) projesi dâhilindeki yansı miktarını ölçen beş uydusundan alınan verilerde işin içine katılınca, Doğu Pasifik'teki alçak bulut oluşumunda yaşanan azalmanın albedo düşüşüne neden olmuş olabileceği görüldü.

Veriler, bilim insanlarının gerçek olmasından korktuğu hipotezi destekliyor.

Okyanus yüzeyindeki sıcaklık artışı, iklim kriziyle bağlantılı olması oldukça muhtemel bir şekilde bulut örtüsünde azalmaya neden oluyor. Bilim insanları gezegenin ısısının artması sonucunda daha fazla bulutun oluşacağını ve albedo miktarının yükseleceğini umuyordu.

Bu durum, gezegendeki ısı artışını azaltır ve iklimin dengelenmesini sağlardı.

Ancak eldeki veriler tam tersi bir durumun söz konusu olduğunu gösteriyor. Okyanuslar ısındığında atmosfer dolaşımı zayıflıyor ve ışığı yansıtan, parlak, alçak bulutlar dağılıyor. Bu da daha fazla Güneş ışığının kara tarafından emildiği, yani soluk mavi noktamızın karardığı anlamına geliyor.

Gezegenin yüzeyine daha fazla ışığın erişmesi düşünülenden de kötü.

Ulaşan ışık miktarı (Güneş radyasyonu) artınca atmosferde hapsolan ısı miktarı da artıyor. Tüm bu yaşananlar bir de sera etkisi dediğimiz tehlikeli olaya destek oluyor. Son olarak, araştırma ekibi uzun süreli kalibrasyon sorunları nedeniyle analizde yanlışlıklar olabileceğini ve kesin bir sonuca varmadan önce daha fazla gözlem yapılması gerektiğini de dipnot olarak belirtti.

Bu içeriklere de göz atabilirsiniz 👇

Dünya’yı Yanıp Kül Olmaktan Kurtaran ‘Montreal Protokolü’nü Biliyor muydunuz?
Küresel Isınmadan Dolayı En Sevdiğimiz Canlılardan Olan İmparator Penguenlerin Nesli de Tehdit Altında
Kuzey Yarım Küredeki Sıcaklık Dalgasının Vurduğu Grönland Adım Adım Eriyor!
Bazı Hayvanlar İliklerimize Kadar Hissetmeye Başladığımız İklim Değişikliğine Adapte Olmaya Başladı
İklim Değişikliğinden Kaynaklanan Kıtlık Dünyada İlk Defa Madagaskar’da Görülmeye Başladı

Popüler İçerikler

Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!