Dünyadaki Tek Müslüman Anaerkil Halk Olan Minangkabau Kabilesinin Düğün Gelenekleri Sizi Şaşırtacak!

Minangkabau ya da kısaca Minang halkı, 9 milyon nüfuslarıyla Endonezya'da yaşayan bir etnik grup. Çoğunluğu Müslüman olan halk ayrıca dünya üzerindeki nadir anaerkil toplumlardan biri. Anaerkil düzenlerinin en çarpıcı olduğu konu ise düğün törenleri! Minangkabau kabilesi kimlerdir, Minangkabau düğünleri nasıldır diye merak ediyorsanız buyrun içeriğe... 👇

Minangkabaular ya da kısaca Minang halkı, 9 milyonluk nüfuslarıyla Endonezya'nın en kalabalık etnik gruplarından biridir. Kendilerine özgü Minangkabau dilini konuşan halk çoğunlukla Müslümandır ve Batı Sumatra bölgesinde yaşarlar.

twitter.com

Genellikle ülkenin batısındaki yaylalarda yaşamlarını sürdüren kabilenin en büyük geçim kaynakları da pirinç, tütün, tarçın, çeşitli meyve ve sebzelerin tarımından geliyor.

Bunların dışında ise ahşap oymacılığı, metal işleme ve dokumacılık gibi işlerle uğraşıyorlar.

Minangkabau halkının geleneksel öğretileri ve adetlerinin en önemli noktası anaerkil bir toplum olmaları! Halkın tüm sosyal davranışlarını etkileyen bu noktanın en belirgin olduğu etkinlik ise düğün törenleri...

Öncelikle eş seçimi konusunda kadınların ailesi sorumlu ve çalışkan bir damat ararken erkeklerin ailesi, oğullarını besleyip gelecek torunlarına bakabilecek bir aile arayışı içerisinde oluyorlar.

Evlenme teklifleri ise halka açık şekilde yapılmıyor. Erkek tarafından bir aile üyesi, müstakbel gelinin genellikle annesiyle konuşmaya geliyor ve uygun görüldüğü takdirde kızın rızası alınıyor.

Gelin ve anne tarafının kendi aralarında düşünerek aldığı kararın ardından 'Maresek' olarak bilinen nişan töreni yapılıyor ve düğün hazırlıkları başlıyor. Gelinin babası ise evliliğe hiçbir şekilde karşı çıkamıyor!

Nişan süresinde erkek tarafı, ailelerinin sahip olduğu ve liderliği sembolize eden bir eşyayı kız tarafına hediye ediyor. Bunun karşılığında gelinin ailesi ise zenginlik göstergesi olarak altın veriyor.

Önemli olan bir diğer nokta ise gelin tarafının her zaman daha kalabalık olması. Düğünün planlama aşaması boyunca gelinin kendisinin, arkadaşlarının, ailesinin ve hatta akrabalarının her adımda etkin rol oynaması gerekiyor.

twitter.com

Düğün törenlerine çok önem veren Minangkabau halkı, sayısız kostümler hazırlayıp evlerini adeta müze haline getiriyorlar. Düğünün kendisi ise bir gece içerisinde birçok etkinlik ve seremoninin düzenlenmesiyle gerçekleşiyor.

Düğün günü yapılan bir başka gelenek, damadın ailesine başlık parası verilmesi. Hatta Minangkabau halkı, dünya üzerinde erkek için başlık parası ödeyen nadir kabileler arasında en büyüğü.

Öncelikle babasının ailesinin evinden gelinliğiyle çıkan kadın, anne tarafının evine doğru yürüyor ve kendisiyle beraber birçok yakını kafalarında yemek ve meyveler taşıdıkları sepetlerle onu takip ediyor.

Düğünün ardından gelin, damadın evine gitmeyip annesinin evinde kalıyor. Damat ise ya kendi eşyalarını toplayıp gelinin yanına götürüyor ya da yatak odası için yeni mobilyalar alıyor.

twitter.com

Damadın getirdiği eşyalar arasında genellikle yatak ve sandalye gibi çiftin yaşamına konfor sağlayacak ürünler bulunuyor. Halkın bir diğer geleneksel düğün sonrası adeti ise damadın gündüzleri kız kardeşiyle yaşayıp sadece geceleri eşinin yanına gitmesi!

Minangkabau toplumunda topraklar sadece kadınlara verildiği için evlenen erkekler çalışmak amacıyla köyün, ilçenin ve bazen ülkenin dışına çıkarak çalışmaya gidiyorlar. Bunun amacı ise büyük fırsatlar yakalayarak kendi gelişimlerine katkı sağlamak.

Peki evden ayrılmayan erkeklere ne oluyor dersiniz? İş aramaya gitmeyen erkekler zayıf, güçsüz ve yumuşak başlı kabul ediliyor.

Yine geleneklere göre mülk sahibi olma hakkı kadınlara veriliyor. Ev ve topraklar kadınların üzerine olduğu için miras kalan mülkler de kız kardeşler arasında paylaştırılıyor.

Ayrıca evlilikten dünyaya gelen çocuklar annelerinin soyadını alıyorlar.

Tüm dünyanın çağdaşlaşmasıyla beraber son dönemde Minangkabau halkının da gelenekleri eskisi kadar sert şekilde uygulamadıkları görülüyor ancak halk, dünyadaki tek Müslüman ve anaerkil toplum olmaya devam ediyor...

twitter.com

Siz ne düşünüyorsunuz bu gelenekler hakkında? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Gelin Hüngür Hüngür Ağlamak Zorunda! Çin'de Yaşayan Tujia Halkının Epey Tuhaf Düğün Gelenekleri
Güzelliğiyle Dünya Çapında İnternet Fenomeni Olan Rusya Büyükelçisi Natalya Poklonskaya'nın Olaylı Hayatı
Doktorlar Bile İnanamadı! 70 Yaşında İlk Çocuğunu Doğurarak Dünyanın En Yaşlı İkinci Annesi Olan Kadın
Bakalım Siz Ne Kadar Özelsiniz! Sadece Doğuştan Gelen ve Toplumda Oldukça Nadir Görülen 25 Genetik Özellik
Doğum Yapmanın Hiç Bilmediğiniz Yüzü! Bebeğini Emzirirken Tek Memesi Şişip Büyüyen Genç Anne

Popüler İçerikler

İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman