Dünyadaki Herkes Vejetaryen Olsa Ne Olurdu?

Daha sağlıklı bir yaşam sürmek, hayvanların acı çekmesine son vermek ve tabiatın parçası olan canlılara duyduğunuz derin sevgiden dolayı vejetaryen olabilirsiniz. Bu hem kendi sağlığımız hem de dünyanın iyiliği açısından önemli yararlar getirir.

Peki yeryüzünde yaşayan tüm insanların vejetaryen olması ne gibi sonuçlar doğurur?

BBC Türkçe'de yer alan habere göre; Kolombiya Uluslararası Tropik Tarım Merkezi'nden Andrew Jarvis bunun aslında 'iki farklı dünyanın hikâyesi olduğunu' söylüyor. 'Gelişmiş ülkelerde vejetaryenlik çevre ve sağlık bakımından birçok yarar getirirken, gelişmekte olan ülkelerde yoksulluk açısından olumsuz etkileri olacaktır.'

Jarvis ve diğer uzmanlar, et kullanımı bir anda sona erse bunun dünyayı nasıl etkileyebileceğini inceledi.

Dünyada insan etkinliklerinin neden olduğu sera gazı salınımının dörtte biri ila üçte biri gıda üretiminden kaynaklanıyor

Bunun ise büyük çoğunluğu hayvancılığa dayanıyor. ABD'de dört kişilik ortalama bir ailenin tükettiği etten dolayı oluşan sera gazı, iki otomobilin çıkardığı gazdan daha fazladır; ancak küresel ısınma konusu tartışıldığında gündeme gelen sadece otomobillerdir, et değil.

Leeds Üniversitesi'nden gıda güvenliği uzmanı Tim Benton 'Çoğu insan gıdanın iklim değişikliği üzerindeki etkilerini hesaba katmıyor' diyor. 'Ama bugün biraz daha az et yense her şey çocuklarımız ve torunlarımız için çok daha iyi olabilir.'

Oxford Üniversitesi'nde araştırmacı Marco Springmann ise dünyanın ne kadar düzeleceğini öngörmek için bir bilgisayar modeli hazırladı. 2050'de herkesin vejetaryen olması halinde, gıda bağlantılı sera gazı salınımının yüzde 60 azalacağını ortaya koydu. Herkesin vegan olması halinde ise bu azalma yüzden 70'e kadar çıkabilir.

Herkesin vejetaryen olması halinde meralar ormana dönüşecek ve iklim değişliği yavaşlayacak

Gıda üretimi, özellikle hayvan besiciliği, sera gazı salınımının asıl kaynaklarından biri olduğu kadar yeryüzündeki kara parçalarının otlağa dönüştürülmesi ve biyoçeşitliliğin azalması bakımından da önem taşıyor. Dünyada tarım topraklarının yüzde 68'i hayvan besiciliği amacıyla kullanılıyor.

Herkesin vejetaryen olması halinde bu meraların yüzde 80'i yeniden çayıra ve ormana dönüştürülerek karbon emilimi yoluyla iklim değişikliğini yavaşlatabilir.

Ayrıca sığır beslemek amacıyla mandaların sürülmesi ya da kurtların öldürülmesi gibi etkiler giderilmiş ve biyoçeşitlilik gelişmiş olur.

Geri kalan yüzde 10-20 oranındaki mera alanı ise gıda ürünleri yetiştirmede kullanılarak gıda üretimi artırılmış olur. Bu oran küçük görülse de etkisi büyük olacaktır. Zira bugün tarım alanı olarak kullanılan toprakların üçte birinde insanlar için değil hayvanlar için besin üretiliyor.

Fakat 'inekleri topraktan uzaklaştırıp buraların kendiliğinden orman alanı olmasını bekleyemezsiniz' diyor Jarvis. Bu iş ciddi bir planlama ve yatırım gerektiriyor.

İş kolları azalacağı için, işsizlik sorunu yaşanabilir

Ayrıca eskiden hayvan besiciliği ile geçinen insanların tarım, ormancılık ya da hayvan besisi olarak kullanılan tarım ürünlerinin artıklarından biyoenerji üretimi gibi yeni iş alanlarına geçişini sağlamak gerekiyor.

Bu yapılmadığı takdirde işsizlik toplumda büyük bir sorun olarak karşımıza çıkacaktır.

Dünyada 3,5 milyar geviş getiren besi hayvanı ile on milyarlarca tavuk var. Cambridge Üniversitesi'nden Ben Phalan'a göre, bunların ortadan kalkmasının büyük ekonomik etkileri olacaktır.

Fakat herkese alternatif bir iş bulmak da kolay değil. 'Dünyanın belli bölgelerindeki insanlar için hayvansız yaşam o çevre koşulları bakımından imkansızdır' diyor Phalan. Örneğin, Moğollar ve Berberiler gibi göçer toplumlar açısından durum böyledir.

Ayrıca birçok toplumda etin kültürde önemli yeri vardır. 'Eti tümüyle bırakmanın kültürel etkisi öyle büyüktür ki, bugüne kadar et tüketimini azaltma çabalarının sonuçsuz kalması bu yüzdendir' diyor Phalan.

Hastalıklara bağlı ölüm oranında yüzde 6 ila 10 arasında düşüş

Vejetaryenliğin sağlık üzerindeki etkisi de karma olacaktır. Springmann'ın bilgisayar modeli, herkes 2050'de vejetaryen olsa, kalp ve damar hastalıkları, diyabet, inme ve bazı kanserlerde azalma olacağı için ölüm oranlarında da yüzde 6-10 oranında düşüş öngörüyor.

Bunun yarısı et tüketimine son vermekten, geri kalanı da daha fazla miktarda meyve ve sebze yemek ve fazla kalori yüklemesi yapmamaktan kaynaklanıyor. Vejetaryenliğin dünya çapında her yıl 7 milyon, veganlığın ise 8 milyon ölümü engelleyeceği tahmin ediliyor.

Ayrıca beslenmeye bağlı hastalıklar azalacağı için dünya milli gelirinin yüzde 2-3'üne tekabül edecek ölçüde sağlık harcamalarından da tasarruf edilmesi bekleniyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün beslenme tavsiyelerine uyarak sadece İngiltere'deki sera gazı salınımı yüzde 17 azaltılabilir

Fakat etteki kalori başına besin miktarı tahıl ve pirinç gibi tarım ürünlerinden çok daha fazla olduğu için bu kaybı doğru alternatiflerle giderme sorununa da cevap bulmak gerekiyor. Dünyada yaklaşık iki milyar insanın yetersiz beslendiği bir durumda bu sorun büyük önem taşıyor. Aksi halde, gelişmekte olan ülkelerde sağlık krizi baş gösterebilir.

Neyse ki et tüketimini azaltmanın yararlarını görmek ve olumsuzlukları sınırlamak için bütün dünyanın vejetaryen olması gerekmiyor.

Eti daha az miktarda ve daha az sıklıkta yemek yetecektir. Hayvan ürünleri ve işlenmiş atıştırmalıklardan kaçınma halinde bu oran yüzde 40'a kadar çıkabiliyor.

Popüler İçerikler

Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
YORUMLAR
27.09.2016

Buffalo Wings ve bol etli Taco yoksa olmasın öyle dünya.Böyle Meksika'nın o efsane acı sosuna batıra batıra o eti yiyemeyeceksem yakarım o dünyayı.Etoburum ben bilader,ağzıma ot mot sokmam.Tavugh Life!

27.09.2016

Lanet olsun çok doğru

27.09.2016

Böyle şeyleri gördükçe daha çok et yiyesim geliyor.

27.09.2016

yine "kuzu tandır yiyenlerin anasını sikeyim"ciler tarafından hazırlanmış bi içerik ;D

TÜM YORUMLARI OKU (34)