Dünyadaki En Büyük İkinci Tür: Mersin Sahiline 14 Metrelik Balina Vurdu

Mersin sahiline yaklaşık 14 metrelik oluklu balina vurdu. Mavi balinadan sonra dünyadaki en büyük ikinci balina türü olan oluklu balinanın ölüm nedeninin plastik kirliliği olabileceği belirtildi. 

Adnan Menderes Bulvarı'nın yaklaşık 200 metre açığında büyük bir cismin yüzdüğünü gören vatandaşlar, durumu Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı ve polis ekiplerine bildirdi.

Sahil Güvenlik ekipleri, botla suda yaptığı incelemede, cismin beyaz bir balina olduğunu tespit etti.

Balinanın taşınması için bölgeye bir sahil güvenlik botu ile itfaiye ekibi daha sevk edildi.

Dalgıçların suya girerek halatla bağladığı balina, otopsi yapılacağı Mersin Üniversitesine sevki için botla merkez Yenişehir ilçesindeki kumsala taşındı.

Sahil Güvenlik ve Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, hem 14 metreyi bulan boyutu hem de ağırlığı nedeniyle kumsaldaki balinayı taşınacağı vince yüklemek için yaklaşık 4 saat uğraş verdi. Çalışma sırasında iş makinesine bağlanan halat 2 kez koptu.

İnceleme için üniversiteye taşınacak

Dalgıçların suya girerek halatla bağladığı balinanın önce kumsala, sonrasında da incelenmek üzere Mersin Üniversitesine taşınacağı öğrenildi.

Yenişehir Kaymakamı Mustafa Kılıç ve Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Ayas da kıyıya gelerek inceleme yaptı.

Mavi balinadan sonra dünyadaki en büyük ikinci balina türü

Ayas, gazetecilere yaptığı açıklamada, 'Balina, Fin veya oluklu olarak literatürde geçiyor. Akdeniz'in en büyük balina türü. Bu, aynı zamanda mavi balinadan sonra dünyadaki en büyük ikinci balina türü. Kıyıya vuran balina genç bir birey. Yaklaşık 8 ila 10 metre uzunluğu var. Biz de üniversitemizdeki inceleme ve ön otopsinin ardından türü bünyemizdeki Deniz Müzesinde sergilemek istiyoruz.' diye konuştu.

"Doğu Akdeniz'de nadiren görülüyor"

Türün, Doğu Akdeniz sularında nadir görüldüğünü vurgulayan Ayas, şunları kaydetti:

'Batı Akdeniz'de, Fransa, İspanya'da çok sık görünen bir tür. Bu tür bireyler tek tek de 5-6 kişilik küçük gruplar halinde de gezebilir. Doğu Akdeniz'de nadir de olsa görünür. Görünme sıklığını tam bilemiyoruz çünkü kıyıya çok yaklaşmıyorlar. Genelde planktonlarla besleniyorlar. Doğu Akdeniz'de de nadiren görülüyor.'

Ölüm nedeni inceleme sonucu belli olacak

Ayas, balinanın kesin ölüm nedeni için detaylı inceleme yapacaklarını ifade ederek, 'Genelde plastik kirliliği kaynaklı öldükleri yönünde raporlar var ancak bu bireyin kesin ölüm nedenini otopsi yapmadan söyleyemeyiz.' dedi.

Bursa'da da Bekçi Şiddeti Kamerada: Kimlik Tartışması Fiziksel Şiddete Dönüştü, Vatandaşlar Tepki Gösterdi
Sosyal Medyada Gündem Olan O Heykeller Kaldırıldı
İsrail, Gazze'de Kara Harekatına Hazırlanıyor

Popüler İçerikler

Kim Milyoner Olmak İster'de 5 Milyon TL'lik Ödül İlk Kez Kazanıldı!
Bir Dönemin En Parlak İş Fikriydi: İnternet Kafeler Mazi Oluyor!
Ruslar, Moskova'yı Kana Bulayan Teröristleri Cinsel Organına Elektrik Vererek Sorguladı!
YORUMLAR
13.05.2021

😭😭😭😭dünyanın sonu geliyor.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ