Dünyada Yasaklandığından veya Yasa Dışı Olduğundan Bihaber Olduğunuz 20 Tuhaf Durum

İnsanların seyahat etmesinin birçok nedeni vardır. Bazı gezginler, kültürleri ve yiyecekleri tanımak isterler. Bazıları ise çok uzaklara giderek yeni tarihi yerler keşfetmenin hayalini kurarlar. Fakat gezme nedenleriniz ne olursa olsun, bazı bölgelerin kurallarını, uygulamalarını hatırlamak güzeldir. 

Biz de dünya üzerinde yasaklandığına veya yasa dışı olduğuna dair en ufak bir fikrinizin olmadığı 22 durumu sizler için derledik.

1. İzlanda'da striptiz kulüpleri yasaklandı.

2010 yılında İzlanda, firmaların çalışanlarının çıplaklığından fayda sağlamasını yasakladı. Bu da özellikle striptiz kulüplerinin yasaklanmasına neden oldu. Böylece İzlanda, dini olmayan bir sebepten ötürü bu tarz kulüpleri yasaklayan ilk ülke oldu.

2. Kanada'da bebek yürüteçlerinin kullanımı ve satışı yasak.

Yürüteçler, çocukların yürümesine yardımcı olan basit araçlar olarak görülebilirler ama Kanadalı çocuklar yürümeye başlamadan evvel emekleme ile idare etmek zorunda kalacaklar. Çünkü yürüteçler, güvenli olmadıkları için 2004 yılında Kanada'da yasaklandı.

Yürüteçle yakalanan Kanadalılar veya yürüteç satan satıcılar, 100.000 Kanada Doları kadar ceza alıyorlar.

3. At kuyruğu ve aslan yelesi saç modelleri, 'Batılı erkeklerin saç modeli' oldukları için İran'da yasaklandı.

2010 yılından bu yana İran'da aslan yelesi saç modeli yasaklanmış durumda. Ülkenin yasakladığı tek saç stili bu değil. Batılı erkeklerin saç tarzı olan uzun, at kuyruğu modelli saçlar da ülkede erkekler için yasaklanan saç modelleri arasında bulunuyor.

4. Tibet'te Çin hükümetinden izin almadan reenkarnasyon geçirmek yasaktır.

Tibet'te yaşayan Budist keşişlerinin, Çin hükümetinden izin almadan reenkarnasyon geçirmesine izin verilmiyor. Kanun, 2007 yılında hükümetin onayından geçti. Kuralı uygulamak biraz zor olsa da, Dalai Lama'yı aşağılamak ve toplumdaki etkisini azaltmak için oluşturulduğu aşikar.

5. Singapur'da sakız yasal değildir.

Singapur'da sıra dışı birçok kanun bulunuyor. Bunlardan bir tanesi de sakızların ülkeye girişi. Cezası yalnızca insanların bileğine vurmakla bitmiyor. Bunun yanı sıra 100.000 Singapur Doları ve hapis cezasına kadar giden sert uygulamalar bulunuyor. Sakız yasal olarak yalnızca tıbbi durumlarda kullanılıyor.

6. Fransız okullarında ketçap, mayonez ve salata sosu kullanımının nerede ve ne kadar olacağına dair bir sınır bulunuyor.

Birçok basın kuruluşu, Fransa'nın belli bir noktada ketçap kullanımına karşı olduğunu bildirdi. Fakat Quora kullanıcısı Vincent Dupuy, bunun tam olarak doğru olmadığını söyledi.

'Bu metnin amacı, Fransız okullarında servis edilen yemeklerin besin değerini geliştirmekti. İkinci maddede bütün sosların serbest olmaması gerektiğini ama yemeğe göre servis edilmesi gerektiği vurgulanmıştır.'

Fransız okulları, öğrencilerinin sağlıklarını dikkate alıyorlar. Hükümet bu konudaki sınırlamayı 2011 yılında uygulamaya koydu.

7. Suudi Arabistan ve Pakistan'da halkın toplu halde Sevgililer Günü'nü kutlaması yasaktır.

2017 yılında Pakistan halkın Sevgililer Günü'nü kutlamasını, Müslüman bir gelenek olmadığı gerekçesi ile yasakladı. Aşk odaklı bir gelenek olduğu için, Allah'a karşı olduğu düşünüldü.

Endonezya da aynı hareketi 'Memurlar ve papazlar Sevgililer Günü'nü kutlamayı reddettiğinde' yaptı. Suudi Arabistan ise 2008 yılında bu yasağı uygulamaya başladı.

8. Roma, İtalya'da japon balığının büyük fanuslarda tutulmasına müsamaha gösterilmiyor.

Roma, İtalya'da japon balığını yuvarlak cam fanus içinde tutmanız yasaklanmıştır. Balığı bu tarz bir fanusta tutmanın acımasızlık olduğu düşünülüyor. Çünkü bilim adamları fanusun oksijen akışını sınırlandırdığını ve hayvanların kör olmasına sebep olduğunu söylediler. 

Aynı zamanda 2005 yılında çıkan maddenin bir fıkrasında da balıkların ve diğer canlıların para karşılığı verilmesi yasaklanmıştır.

9. Roma'da köpeğinizi dışarı çıkarmamak suçtur.

Roma, balıklar kadar insanları da önemsiyor. Köpeğinizi gezdirmeniz gerektiğini vurgulayan, dünyanın ikinci ülkesi İtalya'dır. Eğer bu kurala ve gerekliliğe uygun davranmazsanız, 700 dolara kadar cezalandırılırsınız.

Aynı zamanda hayvanları sıcak araçlarda ve mağaza vitrininde bırakmak da yasak.

10. Rusya'da günde 3.000'den fazla ziyaretçi alan anonim blog sayfaları yasaklandı.

2014 yılında Rusya'da uygulamaya konulan kurallara göre, medya kuruluşlarında ve kişisel internet sitelerinde 3.000'den fazla ziyaretçi olduğunda o siteler yasaklanıyor. 

Rus müstehcenliğini kullanan kullanıcılar yasaklanıyor ve 280 dolardan 1.400 dolara kadar cezalandırılıyor. Kurumlar için ise bu fiyat 14.000 dolara kadar çıkıyor.

11. Rusya, Beyaz Rusya ve Kazakistan'da dantelli iç çamaşırı bulunmuyor.

Rusya, Beyaz Rusya ve Kazakistan'da 2013 yılında yürürlüğe giren uygulama dantelli iç çamaşırını yasakladı. Uygulama, en az %6 pamuk olan kıyafetlerin cildinize dokunmasını gerektiriyor. 

Yasak, yalnızca kumaş cildin nefes almasını engellediği ve sağlığı tehdit ettiği için uygulamaya konuldu.

12. Danimarka, İzlanda ve Portekiz'de bazı bebek isimleri yasaklandı.

Bazı ülkelerde çocukların adlarını korumak için bazı özel kurallar bulunuyor. Mesela Portekiz'de var olan bir kural, çocukların cinsiyetini sorgulatacak isimlerin kullanımını yasaklıyor. Portekiz'de yaşayan bireyler genellikle hükümet tarafından onaylı bebek isimleri listesine bakarak çoğunluğu geleneksel ve çocuğun cinsiyetini sorgulatmayacak, net isimler seçerler.

Danimarka'da ise çocukları psikolojik olarak korumaya yönelik isim kanunları bulunuyor. Fakat burada, cinsiyete dayalı isim seçmek yerine direkt olarak devlet tarafından onaylı listeden bir isim seçmek amacıyla bir talepte bulunabilirsiniz. Ne yazık ki, bu işlem o kadar kolay yapılmıyor. 

İzlanda'nın kuralı da benzer şekilde. Fakat ek olarak aileler çocuklarına üçten fazla olmamak kaydıyla en az bir ön ad vermek zorundalar. Yeni isimler de listeye ekleniyor.

13. Yunanistan'da antik alanlarda topuklu ayakkabı giymek yasal değildir.

2009 yılından bu yana Yunanistan'da antik alanlarda topuklu ayakkabı giyilmesi yasaklanmıştır. Topukların ucundaki sivri bölgeler, alan üzerinde şaşırtıcı derecede bir baskı yaratabiliyor. Dolayısıyla da bu değerli alanlara zarar verebiliyor.

14. İsveç'te çocuklara şaplak atılmasına ve reklam yapılmasına izin verilmiyor.

İsveç'te çocuklara şaplak atmak yalnızca okullarda değil, aynı zamanda evlerde de yasaklanmıştır. Ülke 1979 yılında şaplak atılmasını yasaklamak için oy kullanarak bir ilke imza atmıştır. Fakat başı İsveç çekmesine rağmen, ardından 30 ülke daha bu konuda aynı yolu izlemiştir. 

Aynı şekilde İsveç'te çocukların reklam alanından uzak tutulması gerekiyor. Ülke 90'lı yıllardan bu yana 12 yaşından küçük çocukları hedef alan reklamları yasaklamış bulunuyor.

15. Avustralya'da ne zaman ve nerede gürültü yapabileceğinize dair sınırlamalar bulunuyor.

Avustralya'da Victoria eyaletinde günün belli saatlerinde gürültü sınırı vardır. Özellikle herhangi bir komşunun uyuduğu saatte, gece vaktinde gürültü yapmak çok daha büyük sıkıntıdır.

16. Birçok Avrupa ülkesinde kimliğinizi yanınızda taşımanız gerekir.

Almanya, Hollanda, Avusturya, İspanya ve Macaristan gibi Avrupa ülkelerinde kimliğinizi gösteren bir belge taşımak zorundasınız. Her ne kadar ülkede yaşayan biri olmasanız da, bu kural sizi de kapsıyor. Dolayısıyla bu ülkelere gezmeye gittiğinizde mutlaka yanınızda belgelerinizi taşıyın.

17. Endonezya ve Suudi Arabistan'da mastürbasyon yapmanıza izin verilmiyor.

Mastürbasyon dünyanın birkaç bölgesinde yasa dışıdır; hapis veya para cezasına neden olabilir. 

Endonezya'da mastürbasyon cezasının idam olduğu söylense de şu an maksimum hapis cezası 32 aydır. 

Suudi Arabistan'da ise bir öğretmen İslam çatısı altında mastürbasyon yaptığı için 300 kırbaç ve 3 yıllık hapis cezası aldı.

18. Kanada'da bütün madeni paralarınızı kullanmak yasak.

Kanadalıların tek bir alışverişte 25'ten fazla madeni para kullanmalarına izin verilmiyor. 2013'te başlayan hareket ise madeni paraların kullanımını yavaş yavaş durdurmak üzerine dayanıyor. 

Devlet bu değişimin ülke ekonomisine katkıda bulunduğunu ve vergiyi düşürdüğünü öne sürdü.

19. Japonya'da aşırı kilolu bireylerin çalıştıkları firmalar cezalandırılıyor.

2008 yılındaki Japon ulusal kanunu, firmaların ve yerel resmi bölgelerin 40-74 yaşları arasında çalışanlarının kilolarını ölçmelerini ön görüyor. Eğer devlet tarafından belirlenen sınırın üstünde iseniz, bir diyet programına tabii tutulursunuz. Bunun sonucunda da firmalar ve hükümet birimleri ciddi finansal cezalar alabilirler. 

Bu kanun, ülkedeki kilo fazlalığını önlemek ve sağlıklı yaşama teşvik etmek amacıyla uygulamaya konulmuştur.

20. Avustralya'da caps oluşturmak ve paylaşmak yasa dışıdır.

Avustralya'da teknik olarak caps oluşturmak ve paylaşmak yasa dışıdır. Ülkede telif hakkı konusunda ciddi kurallar ve kanunlar bulunuyor. 

İçeriği hazırlayan kişinin haklarına saygısızlık göstermedikleri sürece herkes istediğini yapabilir. Ama içeriği hazırlayan kişinin haklarına saygısızlık yapıldığında yasal olarak cezalandırılıyorlar.

Popüler İçerikler

İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
YORUMLAR
31.07.2017

#21 Türkiye'de Wikipedia yasak.

31.07.2017

türkiyede de hero yazılı tişört giymek yasak fsdkhfskhdgfs

31.07.2017

Bence bazıları oldukça mantıklı. İnsanlara ve hayvanlara önem veren birçok ülke var.Ne güzel :)

TÜM YORUMLARI OKU (20)