Dünya genelinde vegan beslenme hassasiyeti giderek yayılıyor. Şirketler de bu duruma göre pozisyon almaya başlamış durumda. Peki ülkemizde durum nasıl? Türkiye'de de yeni gelişmeler var.
Dünya genelinde vegan beslenme hassasiyeti giderek yayılıyor. Şirketler de bu duruma göre pozisyon almaya başlamış durumda. Peki ülkemizde durum nasıl? Türkiye'de de yeni gelişmeler var.
Dünya genelinde vegan beslenme hassasiyetinin artmasının ardından şirketler de buna göre pozisyon almaya başladı.
Dünyada durum böyleyken, Türkiye'de neler oluyor?
Dünya'dan Kezban Karaboğa'nın haberine göre, Türkiye'de de ilginç gelişmeler var.
Vegan-Vejetaryen Ürün Sertifikası, V-Label Türkiye’ye 2014 yılı sonunda girdi. Bununla birlikte V-Label lisans talepleri de arttı.
Şimdi kozmetik firmalarının da içinde olduğu daha pek çok marka V-Label etiketi için değerlendirme sürecinde.
Görünen o ki, sayı artıyor.
Türkiye Vegan & Vejetaryenler Derneği’nin (TVD) verilerine göre dünyada vegan nüfusunda artış var.
Örneğin 2009 yılında, ABD nüfusunun yüzde 1’i vejetaryen-veganken, şu anda ABD nüfusunun yüzde 5’inin vejetaryen ve vegan olduğu belirtiliyor. Almanya’da yüzde 10 civarında vegan ve vejetaryen yaşıyor. Bu, İsrail’de yüzde 9 civarında. İsveç’de yüzde 10, İtalya’da yüzde 7’yi aşmış durumda.
Türkiye’deki vegan nüfusu ile ilgili henüz net bir istatistiksel çalışma yok.
Fakat TVD’nin Türkiye İstatistik Kurumu ile ortak başlattığı bir çalışma var. Sorular hazırlandı, 2017 yılında Türkiye’de vegan-vejetaryen nüfusunu belirlemeye yönelik bir çalışma yapılacak.
Bu durumda Türkiye’de vegan hassasiyetinin bilincinin arttığı net olarak gözüküyor.
Aydın'ın Didim ilçesi, dünyanın Barcelona’dan sonra ikinci Vegan Kenti oluyor. Bunun için gelecek yıl nisan ayında ilçede festival düzenlenecek. Festival sayesinde Didim’in yöresel mutfak zenginliğinin yanı sıra ilçenin tarihi ve turistik yerleri tanıtılacak.
Yurt içinden ve yurt dışından misafir ağırlayacak Didim’deki otel ve lokantaların menülerine vejeteryan menüler konulacak.
Resmi olarak kendini vejetaryen-vegan dostu ilan eden bir şehir söz konusu olduğunda bu karar şehir için bir vejetaryen rehber oluşturmak ve tüm şehir sakinlerini haftada 1 gün etsiz beslenmeye teşvik etmek anlamı taşıyor. Bu uygulama dünyanın ilk Vegan kenti Barselona'da var. Barselona şimdi hizmeti veren iş yerlerinde topluca yürütülen 'Etsiz Pazartesi' kampanyasını yaygınlaştırmaya çalışıyor.
V-Label, Avrupa Vejetaryenler Birliği (EVU) tarafından geliştirilmiş lisanslı bir sembol.
Vejetaryen-vegan ürünlerin, ambalaj üzerindeki karmaşık kod ve içeriklerinden bağımsız, kolay anlaşılır ve denetimli güvenirliği sağlanmış tek tip etiketle, uygunluğunu tescil etmek amacıyla kullanılıyor.
herkesin tercihlerine saygı duyarımda.. sırf şekil olsun diye vegan takılan tiplerin evde gizli gizli salam sucuk gömdüğünü biliyoruz.. ve bu tiplerden bu ara baya çoğaldı maalesef
Yorumları okudum ne kadar cahil bilgisiz salak salak yorumlar var. Hatta birisi " et yemessek dünya nın dengesi bozulur " yazmış off nası bi cahillik bu. Et üretmek için tonlarca su harcanıyor, tavuklara eziyet ediliyor, süt için hayvanlar zorla hamile bırakılıyor, balıklar desen plastik parçaları ve kimyasallar içeren denizlerde yüzüyor, farm to fridge belgeselini bi izleyin diyorum. Home belgeselini bi izleyin. Vegan ya da vejetaryenlere saygı duyuyorum çok güzel bi yaşam tarzına sahipler, fakat bunu Türkiye de gerçekleştirmek çok zor. Ama tabi meyve sebze de işte gdolu, hormonlu bilmem neli ne yiyelim biz?
biz fakirlikten veganiz cepte para yokki mangal denilince aklimiza biber domates patlican geliyor