Dünyada En Çok Ticareti Yapılan 10 Ticari Mal ve Piyasaya Hakim Ülkeler

Ticaret dünya ekonomisini işler kılan ve ülkelerin sahip olmadıklarını vatandaşlarına sunması açısından çok önemli bir araç. İnsanlık tarihi ile yaşıt olan ticaretin modern şeklinde ulus devletler, sınırlarını gümrükler ile koruyor ve sahip olduğu malın fazlasını satarak zenginleşmeye dolayısıyla kalkınmaya yönlendirmeye çalışılıyor. Modern ticarette en çok el değiştiren malların ne olduğunu merak edenlere ayrıntıları ile bir derleme hazırladık. Lütfen buradan buyurun.

1. Ham Petrol

Dünya ticaretini dolayısıyla ekonomisini en derinden etkileyen ticari mal olarak ham petrol karşımıza çıkıyor. Bunun sebebi de bir çok endüstriyi direkt ve dolaylı olarak etkilemesi olarak görülüyor.

Dünyadaki en büyük ham petrol ihracatçısı Suudi Arabistan.

Suudi Arabistan günlük 8.8 milyon varil günlük ihracatı ile dünya ham petrol liginde lider. Onu sıralamada Rusya, Kuveyt, İran ve Irak takip ediyor.

2. Kahve

Ticareti yapılan en eski ticari mal olarak bilinen kahvenin inanılmaz büyük bir pazarı var. Dolayısıyla ihracatçı ülkelerin de ekonomilerine büyük katkısı oluyor. Bu içimi keyifli ürünün dünya ticaretinde bu kadar büyük bir anlamı olduğunu düşünmüş müydünüz?

Brezilya'nın ihracatı dünya kahve ticaretinde ilk sırada bulunuyor.

Brezilya yıllık yaklaşık 43,5 milyon çuval kahve üretiyor ve dünyanın dört bir yanına ihraç ediyor. Üretim ve ihracat sıralamasında Brezilya'nın ardından Vietnam, Endonezya, Kolombiya ve Etiyopya bulunuyor.

3. Doğalgaz

Doğalgaz da tıpkı petrol gibi bir çok endüstri kolunu direkt etkilediği için ve bunun yanında perakende kullanımı toplumsal açıdan duyarlı bir ürün olduğu için dünya ticaretinde büyük bir önem taşıyor.

Rusya, dünya doğalgaz piyasasını ihracat liderliği ile domine ediyor.

Rusya sahip olduğu 173 milyar metreküplük yıllık ihracat potansiyelini hem ekonomik hem de politik bir güç olarak kullanıyor. Rusya ile içine girdiğimiz kriz sebebiyle daha net olarak hissettiğimiz bu konu aynı zamanda dünya gündeminden de eksik olmuyor. Rusya'nın ardından doğalgaz ihracatçıları şu şekilde sıralanıyor; Arap ülkelerinin kurduğu ve ortak olarak ihracatını yaptığı Arap Ligi, Kanada, Norveç, Cezayir ve Hollanda.

4. Altın

Altın, insanın ticareti keşfetmesi ile birlikte zenginlik ve sahip olduğu artı değeri stoklama aracı oldu. Bu sebeple bu değerli madenin ekonomideki rolü de her zaman büyük bir yer kapladı. Bunun dışında endüstri devrimi ile birlikte üretimde de önemli bir hammadde olarak karşımıza çıkan altın her anlamda değeri simgeliyor.

İsviçre üretim rakamları açısında listede bulunmasa da ihracat konusunda listenin başında gözüküyor.

İsviçre altın cevherini çıkaran ülkeler arasında değil ancak değerli ürün, mücevher ve altın ticareti açısından çok zengin bir ülke ve listenin bir numarasında bulunuyor. Liste; Hong Kong, ABD, Güney Afrika ve Çin şeklinde devam ediyor.

5. Buğday

Yine ticareti insanlık tarihi ile yaşıt bir ticari mal olan buğday, gıda endüstrisinin can damarı olarak karşımıza çıkıyor.

Amerika Birleşik Devletleri buğday üretimine uygun verimli ve geniş toprakları ile ihracat rakamlarında lider konumda yer alıyor

Amerika hem kendi gıda endüstrisi için hem de dünyayı doyuracak şekilde buğday üretimi ve ihracatında söz sahibi. Yılda 7,8 milyar dolarlık buğday ihraç eden Amerika, bu rakam ile dünya buğday piyasasının da %16,3'üne hakim. Amerika'nın ardından gelenler ise, Kanada, Fransa, Avustralya ve Rusya şeklinde.

6. Pamuk

Yine ticaret tarihi çok derin olan bir ürün olan pamuğun da bu listede olmasını beklemek çok normal bir durum. Özellikle tekstil ve ona bağlı sektörlerin en önemli hammaddesi olan pamuk, en doğal ihtiyaçlarımızın kaynağı.

Çin, uçsuz bucaksız tarlalarından hasat ettiği pamuğu hammadde ve yarı mamul şeklinde tüm dünyaya satıyor.

Çin'in işlenmemiş pamuk ihracatı yılda 16,3 milyar Dolar seviyesinde. Listenin geri kalan kısmında Hindistan, Amerika, Pakistan ve Hong Kong var. Burada ilgi çeken bir nokta fiziksel şartları sebebiyle üretim yapması imkansız olan Hong Kong'un listede olması. Hong Kong transit ticarette önemli bir liman olduğundan bu listede yer aldığı biliniyor.

7. Mısır

Gıda endüstrisinin en önemli hammaddelerinden biri olan mısırın da bu listede olması beklenen durumlar içinde. Verimi artıran teknolojilerin değişmesi ile birlikte dünya piyasası da değişime uğrayan bu ticari malın modern gıda endüstrisine etkisi de çok büyük.

Amerika bu ticari malda da dünya piyasasında söz sahibi.

Amerika Birleşik Devletleri, 11.1 milyar Dolar'lık yıllık ihracatı ile hem kendi endüstrisine ürün sağlarken dünyayı da bu ticari mal ile besliyor. Listenin devamında Brezilya, Arjantin, Ukrayna ve Fransa yer alıyor.

8. Şeker

Yine gıda endüstrisi ile ilgili bir ticari mal ile karşı karşıyayız. Şeker üretimi açısından da zorlu olan bir ürün olduğu için teknoloji ile doğru orantılı üretim rakamları sonuç olarak görüyoruz.

Brezilya topraklarını tarım ürünlerinin bolluğu ile verimli bir şekilde kullanıyor ve dünya şeker piyasasına liderlik yapıyor.

Brezilya, dünyadaki yıllık toplam 27,5 milyar Dolar'lık şeker ticaretinin %35'ini domine ederek yıllık 9,5 milyar Dolar gelir elde ediyor. Sıralamada; Tayland, Fransa, Hindistan ve Guetemala Brezilya'yı takip ediyor.

9. Gümüş

Altından sonra artı değer stoklama aracı olarak düşünülen gümüş, imalat sektöründe değerli bir maden olarak da görülüyor. Bu noktada bu listede yer almasını da çok doğal karşılamak gerekir.

Hong Kong gümüş ticaretinde piyasanın hakimi.

Üretim açısından kuvvetli olmamasına rağmen dünyanın aktarma ve ticaret merkezi Hong Kong'un listenin başında olması çok da şaşırtıcı değil. Hong Kong'u takiben Meksika, Birleşik Krallık, Kore ve Almanya listede bulunuyor.

10. Bakır

Günümüz endüstrisinin en önemli madenleri arasında bakır yer alıyor. Sayısız endüstri kolunun konusu olan bu madenin listedeki yerinin her geçen yıl daha yükseklere tırmanacak diye düşünülüyor.

Şili bakırı listenin başında geliyor.

Şili yer altı kaynakları bakımından zengin bir ülke olarak yılda 21 milyar Dolar civarında ham bakır ihraç ediyor. Şili'yi Japonya, Kazakistan, Avustralya ve Polonya takip ediyor.

Popüler İçerikler

Rasim Ozan Kütahyalı’dan Atatürk Sözleri: “Şeytan Taşlamakla Anıtkabir'de Yapılanlar Benzer Eylemler”
Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
YORUMLAR
02.05.2016

bizde koc dasssagi var

02.05.2016

dolandırıcılıkta bir numarayız.

02.05.2016

türkler mi ?damızlık erkek

TÜM YORUMLARI OKU (13)