Dünyada Ekonomisi En Hızlı Büyüyen Bu 10 Ülke Sizi Biraz Şaşırtabilir

Baştan söyleyelim; hiçbiri tipik diyeceğiniz ülkeler değil; hatta gelişmiş ülkeler bile değil. 

Yeni pazarları hedefleyen fuarcılara olsun, yeni ihracat noktaları arayan şirketlere olsun, fikir verebileceğini düşünerek, IMF tarafından hazırlanan ve Dünya Ekonomi Forumu'nun haberleştirdiği bu ülkeleri sizler için derledik.

10. Senegal

Afrika'nın batısındaki Senegal çok ciddi bir ekonomik reform içerisinde ve bunun sayesinde 2016 için öngörülen reel gayri safi yurtiçi hasıla büyüme oranı, %6,6.

9. Bangladeş

Bangladeş'in ekonomisi ağırlıklı olarak tarıma dayalı olsa da sanayisi de oldukça iyi durumda; özellikle de tekstil, hazır giyim ve dericilikte yakaladığı ivme müthiş. 2016 için öngörülen büyüme oranı %6,6.

8. Tanzanya

1980'lerin ortalarından beri Tanzanya, aşamalı olarak yeniliklerle tanışıyor. Yine tarım başı çekiyor olsa da, Tanzanya Güney Afrika ve Gana'nın ardından Afrika'nın altın madenciliğinde en gelişmiş üçüncü ülkesi. Beklenen büyüme oranı ise %6,9.

7. Kamboçya

Bir zamanlar Khmer İmparatorluğu olarak da bilinen Kamboçya hayli fakir bir ülke olduğu halde tekstil, tarım ve son yıllarda öne çıkan turizm sayesinde belini doğrultma yolunda. 2016'da beklenen büyüme oranı %7.

6. Irak

Dünyanın en eski medeniyetlerine ev sahipliği yapmış olan Aşağı Mezopotamya'da kurulu Irak'ın savaşlar içerisinde geçen tarihi bir yana, halen petrol rezervleri ile Körfez'in önemli ülkelerinden biri durumunda. Beklenen büyüme oranı 2016 için %7,2.

5. Laos

Uzun süreli bir savaşın yol açtığı yıkım nedeniyle dünyanın en geri ülkelerinden biri durumuna düşen Laos, gıda, tekstil ve tarım sayesinde büyümekte. Tahmin edilen oran 2016 için %7,4.

4. Hindistan

Yeryüzünün en büyük yedinci coğrafi alanı olan Hindistan, dünyanın en büyük on ikinci ekonomisine ve dünyanın en büyük dördüncü satın alma gücü paritesine sahip. Bu yıl için beklenen büyüme oranı %7,5.

3. Butan

Butan'ın dış ilişkilerini Hindistan yürütüyor ve dışardan aldığı yardımın büyük kısmı da Hindistan'dan geliyor. Ülkede çalışan kesimin %38'i tarım, %37'si sanayi ve %25'i hizmet sektöründe çalışıyor. Ürettiği her şeyi Hindistan alıyor diyebiliriz. Büyüme oranı %8,4.

2. Fildişi Sahili

Fildişi Sahili En Az Gelişmiş Ülke statüsünde olmayan 14 Sahra güneyi Afrika ülkesinden biri konumunda. Zengin doğal kaynakları ve yabancı yatırımları bulunuyor. Beklenen büyüme oranı %8,5.

1. Myanmar

Evet dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi Myanmar. Budistlerle Müslüman'ların sık sık birbirine girmesi sebebiyle politik olarak bir türlü stabilize olamayan ülke ekonomik olarak inanılmaz bir ivmeyle ilerliyor. Başlıca doğal kaynakları petrol, kereste, kalay, antimon, çinko, bakır, tungsten, kurşun, kömür, mermer, kireç taşı, değerli taşlar, doğal gaz ve su enerjisi olan Myanmar, %8,6'lık bir oranla şu anda dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi.

Klasik pazarlardaki durumu da özet geçelim.

Gelişmiş ekonomilerde beklenen ortalama büyüme oranı %2

İlginç bir nokta ise şu; Japonya'nın bu yıl yalnızca %1 büyümesi tahmin edilmekte. Bir süredir taktiksel bir yavaşlama uygulayan Çin de bunun meyvelerini %6'lık bir oranla toplayacak gibi. IMF, Rusya ve Brezilya için ise negatif büyüme öngörüyor.

Peki Türkiye'de durum ne?

IMF tarafından hazırlanan bu şahane haritada tüm ülkelerin ekonomik büyüme tahminlerini bir arada görebiliyoruz. Buna göre, Türkiye'ye baktığımızda 2016 için yaklaşık %3,5'luk bir büyüme beklenmekte.

Popüler İçerikler

İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
Boks Tarihinin En Pahalı Maçı Öncesi Mike Tyson, Jake Paul'a Tokat Attı!
YORUMLAR
15.06.2016

Bu ülkeler oldukça fakir olduklarından en küçük ekonomik atılım, anlaşma vb. büyümeye gözle görülür bir etki yapıyor. Şaşırmadım.

çok doğru .

15.06.2016

şaşıracaksınız deyince bizim ülke kesin var diye düşünmüştüm, olsaydık bu listede çok şaşırırdım çünkü.

15.06.2016

aq büyüyoda noluyo kişi başı gelir kişilere değilde zenginlere gittiği sürece halk aç olduğu sürece ne anlamı var.

TÜM YORUMLARI OKU (14)