Gıda fiyatlarındaki yükseliş, özellikle dar gelirliyi etkiliyor. Bütçesinden giderek daha fazla doymak için harcayan sabit ve dar gelirlilerin enflasyonla ilişkisi üzücü oluyor. Diğer yandan dünyada da gıda fiyatları düşüyor.
Gıda fiyatlarındaki yükseliş, özellikle dar gelirliyi etkiliyor. Bütçesinden giderek daha fazla doymak için harcayan sabit ve dar gelirlilerin enflasyonla ilişkisi üzücü oluyor. Diğer yandan dünyada da gıda fiyatları düşüyor.
Türkiye’de gıda fiyatlarındaki yükseliş genel enflasyondaki seyri aştı. son 3 yıldır yükseliş sürerken, gıda enflasyonu ve genel enflasyon arasındaki fark da giderek açılıyor.
Euronews derlemesine göre, yeni ekonomi modeline geçildiği 2021 yılı sonralarından bu yana yıllık gıda enflasyonu ile genel enflasyon arasındaki fark yüzde 20 puanı aştı.
Eylül 2021 sonrasında enflasyonda rekorlar başlarken, Kasım 2022’de yıllık gıda enflasyonu yüzde 100’ü aşarak yüzde 102’ye kadar yükseldi.
Bazı dönemler gıda enflasyonu daha düşük seyretmesine karşın, Ağustos 2021’de bu fark ilk kez yüzde 10 puanı aşarken, Nisan 2022’de yüzde 21'e kadar çıktı.
Son açıklanan TÜİK TÜFE Ağustos 2023’te farkın yüzde 14,7 puan olduğu görüldü.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) yayınladığı rapora göre, uluslararası gıda emtia fiyatları Ağustos ayında pirinç ve şeker dışındaki temel gıda ürünlerindeki düşüşleriyle birlikte geriledi.
Küresel olarak ticareti yapılan gıda emtialarının uluslararası fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi, Ağustos ayında ortalama 121,4 puan ile Temmuz ayına göre yüzde 2,1 düşüş gösterirken, Mart 2022'deki zirvesinin ise yüzde 24 kadar gerisinde kaldı.
FAO Tahıl Fiyat Endeksi ise Temmuz ayına göre yüzde 0,7 düştü. Bu tablonun tam aksine FAO Pirinç Fiyat Endeksi Temmuz ayına göre yüzde 9,8 artış gösterdi.
FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, Okyanusya'dan bol miktarda tedarik edilen tam yağlı süt tozu için oluşan uluslararası fiyatlandırmaların öncülüğünde, bir önceki aya göre yüzde 4 oranında geriledi. FAO Et Fiyat Endeksi de Ağustos ayında yüzde 3 oranında azalış gösterdi. FAO Şeker Fiyat Endeksi Temmuz ayına göre yüzde 1,3 artarak, 2022 Ağustos ayındaki değerinden yüzde 34,1 oranında daha yüksek bir ortalamaya ulaştı.
Başka ülkede bardağı taşıracak son damlalar bizde mehterle kutlandığı için bu durumdayız. Bugün aldığın ürünü yarın mümkün değil aynı fiyata alamazsın. Ete falan hiç girmiyorum sebze meyve bile alırken zorlanıyoruz. Üretim yok, dolar uçmuş, maliyet yüksek, taşıması ıvır zıvır derken kol gibi giriyor. Aç kalsalar da seçimlerini değiştirmeyecekler.
Bizdeki enflasyon başka ülkede olsa İç savaş çıkar hükümet nefes alamazdı. Bizde tapıyorlar adama
Ülkede kansız çok şikayet eden aynı, oh olsun diyende aynı sonuç değişmiyor zam üstüne zam, halk sesini çıkartmadıkça ve bu hükümet defolup gitmediği sürece değişmeyecek. Avrupa bizi kıskanıyormuş doğru onlar kıskanmasında kim kıskansın, adamlar petrole 15 cent zam yapınca ülke ayağa kalkıyor kıskanmasında ne yapsın söyleyin, birde bize bak.