Dünyada 200 Milyon Kişi Korona Aşısı Oldu: Aşıların Çoğu 'Zenginler Kulübünün' Elinde

Dünyada şu ana kadar en az 107 ülkede Covid-19 ile mücadele için 200 milyon dozun üstünde aşı vuruldu. Bu dozların yüzde 45’i, “zenginler kulübü” olarak bilinen G-7 ülkeleri vatandaşlarına yapıldı.

Euronews'in AFP'ye dayandırdığı haberine göre, Türkiye saati 12:00 itibarıyla bütün dünyada aşı dozu sayısı 201 milyon 42 bin 149 olarak kayıtlara geçti. Türkiye'de ise sayı 6 buçuk milyonu aştı.

Çin ve Rusya’nın son günlerde vurduğu aşı miktarını tam olarak açıklamaması yüzünden, bu rakamın çok daha fazla üstüne çıkıldığı tahmin ediliyor.

Aşılananların yüzde 45'i G7 ülkelerinde yaşıyor

Aşıların yüzde 45’inin vurulduğu G-7 ülkelerinde yaşayanlar, dünya nüfusunun yüzde 10’unu teşkil ediyor. Bugüne kadar aşı dozlarının yüzde 92’si, Dünya Bankası kriterlerine göre, zengin ya da gelir düzeyi yüksek veya orta seviyede ülke vatandaşlarına vuruldu.

Aşıları fakir ülkelerle paylaşacaklarını söylediler

G-7 ülkeleri içinde yer alan ABD, Kanada, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya ve Japonya, cuma günü aşı dozlarını fakir ülkelerle de paylaşma taahhüdünde bulunmuştu. G-7 ülkeleri, Covid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı'na (COVAX) yapacakları mali katkıyı ise iki misli artırarak 7,5 milyar dolara çıkarma vaadinde bulunmuştu.

Nüfusuna göre en fazla aşı vurulan ülke sıralamasında İsrail açık ara önde bulunuyor.

İsrail’de, şu ana kadar toplam nüfusun yüzde 49’una en azından ilk doz aşı vuruldu. Nüfusun yüzde 33’üne ise ikinci aşı uygulandı.

Gine ve Ruanda’nın da içinde bulunduğu 29 yoksul ülkede ise aşı çalışmalarına kısa süre önce başlandı.

Dünyada en fazla aşı vurulan ülke sıralamasında ABD, 59,6 milyon dozla ilk sırada yer alırken, bu ülkeyi 40,5 milyon dozla Çin, 17,5 milyon dozla İngiltere, 10,7 milyonla Hindistan ve 7,1 milyonla İsrail izliyor.

Türkiye’de aşı kampanyasıyla ilgili son durum ne?

Türkiye’de cumartesi günü saat 15:39 itibarıyla 6 milyon 551 bin 835 doz aşı yapıldı. Bunun 5 milyon 510 bin 419’u birinci doz, 1 milyon 41 bin 416’sı ise ikinci doz uygulaması olarak kayıtlara geçti.

TikTok Videosu Sonrası İnceleme Başlatılmıştı: Çürük Meyvelerden Meyve Suyu Yapılmıyormuş
Günün Korona Tablosu: 80 Kişi Hayatını Kaybetti, 7 Bin 857 Yeni Vaka
Kısıtlanamayanlar: Yasağa Rağmen Ortaköy Sahili'nde Adım Atacak Yer Kalmadı

Popüler İçerikler

Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi
Kızıl Goncalar Naim'in Yıllar Öncesinin Efsane Dizisinde Oynadığı Ortaya Çıktı!
Yalı Çapkını Hayranları Ferit'i Görmek İçin Tekneyle Sete Gitti!
YORUMLAR
20.02.2021

alman hukumeti korona salgini cikmadan cok oncesinde biontech sirketine 100milyon euro destekde bulunmus. bilimin ve tippin diger alanlarina yapilan yatirimlari girmiyecem bile. salgin basladiginda buna hizli cevap verebilecek teknoloji ve altyapiya sahiptiler. bu sirada turkiye 2011 yilinda ulkenin tek asi uretim tesisi refik saydam enstitusunu asi uretmek maliyetli diyerek kapatmisti. simdi bu durumda almanyanin ve bilime arge ye yatirim yapan gelismis ulkelerin asiyi once temin etmelerimi garip geliyor. asiyi turkiyede gelistirip uretecek kapasitemiz olsa sanki biz gidip once suriyede afrikada asi dagitacakmisiz gibi.

20.02.2021

Yalnız almanya aşı geliştirmede sınıfta kaldı buda gerçek. Kimse alman aşısını olmak istemiyor özellikle almanlar kendileri. Türkiye konusunda haklısın bizim ülkemiz rant yatrımı yapar beyinlere yatırım yapmaz.

20.02.2021

Fakirler önceden sürünüyordu.... ..... Şimdi ölüyorlar.... ..... 🤪😡😠

20.02.2021

Birkaç seneye fakirlere gerek kalmayacak ki, robot sistemleri geliyor, öyle de düşünmek lazım... :(

20.02.2021

Ee ne yapsalardı aşıyı üreten ülkeler g7 üyeleri çoğunlukla. Kendi ülkelerinin insanları dururken önceliği farklı ülkelere mi versinler? En azından kendi ülkelerinde daha sırası gelmeyen vekil, il başkanı hatta parti kurul üyesine vurmuyorlar. En tepedeki siyasetçileri bile sırasını bekliyor.

TÜM YORUMLARI OKU (11)