Dünyaca Ünlü Tabloların Küçük Ayrıntılarında Gizli Kalmış Muhtemelen Daha Önce Duymadığınız Bilgiler

Belki de birçok kez gördüğünüz bu tabloların arkasındaki hikayelerden haberdar mıydınız?

1. Isabella de’Medici'nin Portresi / Bilinmeyen sanatçı

Sanatçısı bilinmeyen bu rönesans tablosu kazara keşfediliyor. İlk başta sanat eleştirmenleri bu tablonun gerçeğinin bir kopyası olduğuna inansa da tablonun 19. yüzyılda tekrar boyandığı ortaya çıkıyor. 

Daha kemikli bir burun, açık bir alın, geniş bir çenenin altında başka bir şey saklıydı. Sevimli bir orta çağ genç kızı, bakımlı bir kadına dönüştürülmüştü. 

X-ray'ler yardımıyla portrenin orjinalinin nasıl gözüktüğü ortaya çıkarıldı. Restorasyon çalışması sırasında üst katmandaki boyalar büyük bir titizlikle çıkartıldı ve portrenin orjinali geri elde edildi.

2. Korkunç İvan Oğlunu Öldürüyor / Ilya Repin ( 16 Kasım 1581)

Repin bu tabloyu yaratırken etrafında olan biten olaylardan etkilenmişti. Bu tabloda da Çar II. Aleksandr'ın suikastinden ve Nikolai Rimsky-Korsakov'un suitinden ilham almıştı. Oğlunu öldürmesi senaryosu ise Repin'in hayal gücünün ürünüydü. Bütün bu senaryoyu yaratması 3 yılını almıştı. 

Uzun bir süre, görüntüleri kafasında oturmamıştı ta ki İspanya'ya gidip orada bir boğa güreşini izleyene kadar. Kan ve kumla kaplı o görüntüyü, boğanın öfkesi ve acısıyla harmanladı. İşte tablonun fikri tam o an ortaya çıktı. Repin çalışmalarına oldukça takıntılıydı, rüyasında suikast ve çeşitli işkence sahneleri görüyordu. Deliye dönmesini engelleyen ise arkadaşları oldu.

3. Don Ramón Satué'nün Portresi / Francisco de Goya

Ramón Satué, Francisco de Goya’nın arkadaşıydı. Madrid mahkemesinin bir üyesi ve Madrid'te kıdemli bir memurdu. Portreyi ise baskı döneminde sanatçıyı sakladıkları için bir minnet göstergesi olarak ortaya çıkarmıştı. 

X-ray çalışmaları sırasında, bilim insanları portrenin altında üniformalı bir adam olduğunu gördüler. Bu portre tamamlanmamıştı bu nedenle resmi betimlemek neredeyse imkansızdı. Goya'nın, aslında ilk başta Napoleon Bonaparte'ın kardeşi İspanya Kralı Joseph Bonaperte'ın portresini çizmeye başladığı ancak hükûmetin gücünü kaybetmesinden sonra resmi tamamlamadan üzerine yeni bir portre çizerek tamamladığı öne sürüldü.

4. Eşit Olmayanların Evliliği / Vasili Pukirev

Bu tablonun birçok farklı hikayesi var. Birinde, sanatçının kendi hayat dramasından yola çıktığı öne sürülmüştü.  Tablodaki gelin Pukirev'in özlem duyduğu gelin, yaşlı damat ise soylu Alexey Markovich Poltoratskiy'di. 

Dikkatli bakacak olursanız, damadın arkasında bulunan yaşlı kadını göreceksiniz. Kafasında bir çelenk, üzerinde ise bir gelinlik var. Düşününce düğünde gelinlik giymesi gereken tek kişi gelin iken bu yaşlı kadın kimdi ve neden gelinlik giymişti? Bilim insanları bunun Alexey'in ilk karısının ruhu olabileceğini öne sürmüştü.

5. Mavi Oda / Pablo Picasso

2008 yılında, titiz bir x-ray çalışmasının sonunda, sanat eleştirmenleri Picasso'nun Mavi Oda tablosunun altında gizli bir başka resim olduğunu gördüler. Bu resimde papyonlu ve takım elbise giymiş yaşlı bir adam tasvir ediliyordu. Picasso'nun birçok düşüncesi ve fikri vardı ancak yeni tuval alacak parası yoktu. Bu nedenle eski bir resminin üzerine yeni bir şeyler çizdiği düşünülüyor.

6. Primevera / Sandro Botticelli

Bu tablo Lorenzo de'Medici'nin isteği doğrultusunda ortaya çıkmıştı ve bir düğün hediyesi olması gerekiyordu. Sadece antik bir olay örgüsü içermekle kalmıyor, aynı zamanda yolda olan evliliğe dair de küçük bir mesaj içeriyordu. 

Tabloda, Venüs utangaç evli bir kadındı ve peçesi de bunu kanıtlıyor. Damat soylu ve tanrıçavari bir kadınla evlenmeyi seçmişti, bu nedenle mutlu bir hayatı olacaktı. Üç güzeller ise hayattaki 3 şeyi temsil ediyordu: güzellik, neşe ve zarafet. Merkür ise temel erkek özellikleri olan hassasiyet ve güzel konuşma özelliklerini temsil ediyordu. Cupid'in (aşk tanrısı) gözlerinin bağlı olması ise aşkın gözü kördür mesajını veriyordu.

7. Be Be (Hz. Isa'nın Doğuşu ) / Paul Gauguin

Tahitili bir kadın nasıl olur da Hz. İsa'nın doğuşuyla ilişkilendirilebilir? Paul Gauguin hiçbir zaman inançlı biri olmamıştı, daha çok agnostik bir insandı. Tahiti'de yaşadığı sırada ise İncil'e merak sarmıştı. 

Bu sürede, Gauguin bir kadını sevdi. Maori kabilesinden Pahura'dan bir erkek çocuğu doğmuştu. Burada ise oğlunun doğduğu o anı betimlemişti. Aradan kısa bir zaman geçtikten sonra Gauguin, hem sevgili eşi Pahura'yı hem de oğlunu kaybetti. Tam da Noel gününde...Bu tabloyu tasvir etmesinde ise bunların etkili olduğu açıklanıyor.

8. Gelinin Hazırlığı / Gustave Courbet

Gerçekçi resimler yapan Gustave Courbet günlük hayatının bütün detaylarını tablolarına yansıtıyordu: cenazeler, dokuma sanatı, öğle yemeği şekerlemesi, köylü kızlar... Bu tablosu ise diğer tablolarının arasında kaybolup gitti, hiçbir sanat eleştirmeni bu tabloya ilgi duymamıştı. 

1960 yılında, x-ray ile dikkatli şekilde incelendiği sırada tabloda aslında hiçbir gelin olmadığı görüldü. Ana kahraman aslında çıplaktı, etrafındaki kızlar ise siyah elbiseler giymişti. Daha sonra ise bunun gelinin hazırlığı değil ölü bir kızın hazırlığı olduğu ortaya çıkmış.

9. Elçiler / Hans Holbein

Holbein bu tablosunda 2 gerçek elçiyi tasvir etmiştir, Jean de Dinteville ve Georges de Selve. Arka planda bulunan nesneler aslında din adamları ve bilim insanları arasındaki anlaşmazlığa parmak basmaktadır. Kırık ud, açık zebur, küre, güneş saati ve kitaplar bunu doğrular niteliktedir. 

Ön planda ise garip ve bilinmeyen bir şekil bulunmaktadır, ölümü simgeleyen bir kafatası olan bu şekil çarpık bir biçimde bulunmaktadır. Tabloya düz baktığınız takdirde kafatası çok belirgin değildir ve dikkat çekmez. Ressamın anlatmak istediği ölümün önemli bir olgu olmadığıdır. Ama tabloya farklı açıdan bakarsanız ölüm sıradan şeyleri çarpıtan gerçek bir olgu haline gelir.

10. Rahibe / Ilya Repin

Sanat eleştirmenlerinin uzun bir süredir kendilerini sorguladıkları bir tablo: Rahibe neden Repin'in erkek kardeşinin karısı Sophia Shvetsova'ya benziyor? Aslında cevap sanatçının günlüklerinde saklıdır. 

İlk başta Repin bir kadın portresi yapmaya başlamıştır. Tabloyu tam olarak bitirmeden önce ise Repin ve Sophia arasında bir tartışma çıkar. Sanatçı çok sinirlenir ve bu resmi yeniden yapmaya karar verir. Sophia'ya süslü kıyafetler yerine rahibe kıyafetleri giydirir, yelpazeyi ise tespihle değiştirir.

Bilim insanları tahminleri doğrulamak için tabloyu x-ray ile inceler. Tahminlerinin doğru olduğu ortaya çıkar, Repin eski tablonun üstüne yenisini yapmıştır.

11. Açık Pencere Önünde Mektup Okuyan Kız / Johannes Vermeer

Bu resim Johannes Vermeer'in ilk çalışmalarından biridir. Resmin hikayesi her ne kadar sıradan ve önemsiz gibi gözükse de öyle değildir. Meyve çanağındaki elmalar Adem ile Havva'nın suçlarını sembolize ederken, açık cam özgürlük arzusunu sembolize eder. 

Semboller bunlarla da sınırlı değildir. X-ray kullanılarak resme tekrar bakıldığında orijinalinde duvarda Cupid olduğu görülüyor ancak her nedense sanatçı bunun üzerini kapatıyor.

12. Otobüs / Frida Kahlo

Frida Kahlo 17 yaşındayken bir kaza geçirdi. İçinde bulunduğu otobüs bir tramvay ile çarpıştı. Omurgada üçlü kırık, kalça kırığı, kaburga kırığı gibi birçok travma geçirdiği için ileride çocuğu olmayacaktı. Bu kazayla ilgili anılar da Frida'ya hayatı boyunca işkence edecekti. 

Umutsuz olduğu anlarda resim yaptı. 'Otobüs' de böyle ortaya çıkmıştı. İnsanlar otobüste oturuyor, geleceğin ne getireceğinden habersiz bekliyorlardı...

Popüler İçerikler

Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
TSK'dan Atatürkçü Teğmenlerin Kılıçlı Yemini İçin Açıklama: "Mesele Kılıç Değil, Emre Uyulmaması"
YORUMLAR

Gayet bilgilendirici bir içerik. Üyeler, editör müsveddelerinden daha iyi işler çıkarır oldu. Kimse kusura bakmasın ama durum bu.

Gelin hiç de heyecandan bayılmış gibi bile gözükmüyor, direkt ölü. Acaba neden gelin hazırlığı olarak düşünülmüş? Neyi göremiyorum anlamadım.

10.03.2020

çevirideki sıkıntılar ve yazıdaki kelime hataları dışında gayet bilgilendirici bir içerik👍🏻

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ