Dünya Yüzeyindeki En Büyük Ada Hangisidir?

Çevresi bütünüyle sularla çevrili olan kara parçalarına ada denilmektedir. Yeryüzündeki adaların hepsi on kilometrekarelik alanı kapsar. Adaların bazıları tek tektir bazıları ise grup halinde bulunur. Grup halinde bulunan adalara, takımadaları denilir. Üç tarafı sularla çevrili ve bir yerden karaya bağlanan coğrafi şekiller yarımadadır. Jeoloji bilimi açısından adalar, kıtasal adalar ve okyanus adaları olmak üzere iki şekilde incelenir. Ayrıca yer biliminin yeni konusu olan yüzen adalar ise deniz ya da göl üzerindeki akıntının ve rüzgarın etkisiyle hareket edebilen, gene etrafı sularla çevrili kara parçalarıdır. Peki, dünya yüzeyindeki en büyük ada hangisidir? İşte detaylar...

Coğrafyanın çalışma alanlarından bir olan kıtasal adalar, komşu kıta kütlelerinin bir uzantısıdır. Kara kütlesinin tektonik hareketler ile yer değiştirmesi sonucu komşu kıtadan ayrılarak, denizin ya da karanın alçalıp yükselmesiyle oluşur. Kara kütlesinin yer değiştirmesi sonucu oluşan adalardan biri Madagaskar Adası'dır.  Diğer bir coğrafi şekil olan okyanus adaları ise volkanik kökenlidir. Bu adalar, püskürmeyle birlikte ortaya çıkan maddelerin okyanus üzerinde birikmesi sonucu meydana gelir. Okyanus adalarında kıvrılmalar oldukça yenidir ve çoğu zaman deprem olur. Volkanik kökenli olduklarından dolayı ada yayı olarak da bilinirler. Yeni Gine ve Yeni Zelanda' nın bazı adaları bunlara örnektir. Yer biliminin araştırmaları sonucunda ise yeryüzünde bulunan adaların boyutu ve oluşumu belirlenebilmiştir. Dünya'da bulunan en büyük adayla ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

Dünya Yüzeyindeki En Büyük Ada Hangisidir?

Dünya yüzeyindeki en büyük ada, Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde bulunan Grönland Adası'dır. Danimarka Krallığı'na bağlı özerk bir bölge olan bu ada, 2.166.086 kilometrekare ile Kuzey Kutbu'ndaki en büyük buz örtüsüyle kaplı bölgedir. Kanada Arktik Adaları'nın doğusunda, Atlantik ve Arktik okyanusları arasında yer alır. Adanın sahilleri dışında her tarafı 3 km kalınlığına yakın buz tabakasıyla kaplıdır. Buzun tabanı ise deniz seviyesinin altındadır. Doğal olarak adanın %81'i buzullardan oluşmuştur. Kuzeyinde bulunan Arktik Okyanusu tüm Kuzey Kutbu'nu içine alır ve buzlarla kaplıdır. Grönland'ın güneydoğusunda ise Danimarka Boğazı ve İzlanda, batısında ise Kanada'ya bağlı olan Ellesmere Adası ve Baffin Körfezi bulunur.

Aslında Grönland, Kuzey Amerika'nın bir parçasıdır fakat 986 yılından bu zamana kadar kültürel ve siyasi olarak Avrupa ile ilişkilendirilir. Özellikle Norveç ve Danimarka ile bağlantılıdır. Burada yaşayanların çoğunun ataları Alaska'dan Kuzey Kanada'ya göç eden, 13.yy'da adaya yerleşen İnuitler'dir. Grönlandlar hem İskandinav hem de Kalaallit denilen İnuitler'in kökenlerini taşır. Bu adada Grönlandca dili konuşulur.

Grönland'ın nüfusu 54.500 civarındadır. Bu nüfusun çoğunluğu batı kıyısında bulunan küçük kasabalarda yaşar. Orta kesimi buzullarla kaplı olduğu için insan yaşamı bulunmamaktadır. Ülkedeki insanların geçim kaynağı ise avcılık ve balıkçılıktır. Çoğu alan buzullarla kaplı olduğu için tarım yapılamaz. Ancak güneyinde küçük bir bölgede patates ekimi yapılmaktadır. Meyve ve sebzeler Danimarka'dan getirilir. Bundan dolayı tarım ürünleri oldukça pahalıdır. Buz dağlarından başka su kaynağı bulunmadığı için ülkenin su ihtiyacının bir kısmı buradan karşılanır. İçme suyunun büyük çoğunluğu ise gene Danimarka'dan getirilir.

Popüler İçerikler

"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
Boks Tarihinin En Pahalı Maçı Öncesi Mike Tyson, Jake Paul'a Tokat Attı!