Dünya'ya Tehdit Oluşturabilecek "Gezegen Katili" Asteroit Bilim İnsanları Tarafından Keşfedildi

Cerro Tololo Inter-Amerikan Gözlemevi sayesinde yapılan keşif, Dünya ve Venüs'ün yörüngesi arasında kalan objeler kategorisine giriyor.

İsmi 2022 AP7 olan asteroit 1,5 kilometre genişliğinde ve yörüngesi Dünya'nın yörüngesiyle kesişiyor. Güneşin parlaklığı nedeniyle kayanın bulunduğu bu bölgeyi incelemek zor, bu nedenle gözlemler yalnızca gün batımından sonra ve gün doğumundan önce 10 dakikalık kısa bir sürede gerçekleşebiliyor. Yapılan bu gözlemler geçen yıl Güneş'e en yakın bilinen cisim olan ve aynı zamanda bir kilometreden daha geniş olan, ama neyse ki bize tehlike arz etmeyen asteroit '2021 PH27'nin keşfedilmesine yol açmıştı.

Gökbilimci Scott S. Sheppard yaptığı açıklamada, "Alacakaranlık araştırmamız, asteroitler için Dünya ve Venüs'ün yörüngeleri içindeki alanı araştırıyor" diyor.

'Şimdiye kadar yaklaşık 1 kilometre çapında (gezegen katilleri dediğimiz bir boyutta) Dünya'ya yakın iki büyük asteroit bulduk' diye devam ediyor. Potansiyel olarak tehlikeli nesneler, Dünya'ya yakın bir yörüngeye sahip olan ve bize çarpmaları halinde önemli hasara neden olabilecek büyüklükteki Dünya'ya yakın uzay kayalarıdır. Çapları 1 kilometre veya daha fazla olduklarında bu kayalar 'gezegen katili' olarak kabul edilirler.

Güneş'in saçtığı parıltı nedeniyle bazı uzay kayalarının tespiti daha zor yapılıyor.

Sheppard, konuyla ilgili sözlerine 'Muhtemelen benzer boyutlarda sadece birkaç tane daha Dünya'ya yakın uzay kayası kaldı, ve bu keşfedilmemiş büyük asteroitler muhtemelen onları çoğu zaman Dünya ve Venüs'ün yörüngelerinin içinde tutan hareket döngülerine sahipler. Güneş'in parıltısının yakınında gözlemlemenin zorluğu nedeniyle bugüne kadar yörüngeleri tamamen Dünya'nın yörüngesinde olan yaklaşık 25 asteroit keşfedildi' şeklinde devam ediyor.

Keşifler, Şili'deki Víctor M. Blanco Teleskopu üzerine monte edilen Karanlık Enerji Kamerası (DECam) kullanılarak yapıldı.

DECam, galaksileri incelemek ve gizemli karanlık enerjinin ne olduğunu anlamaya çalışmak için tasarlandı, ancak asteroitleri tespit etmede de oldukça iyi.

Sheppard, "DECam araştırmamız, Dünya'nın ve Venüs'ün yörüngesindeki nesneler için şimdiye kadar gerçekleştirilen en büyük ve en hassas aramalardan biri" diyor.

NSF Program Direktörü Chris Davis, 'On yıllık olağanüstü hizmetten sonra, DECam önemli bilimsel keşifler yapmaya devam ederken aynı zamanda tüm insanlığa fayda sağlayan çok önemli bir hizmet olan gezegen savunmasına da katkıda bulunmaya devam ediyor' diyor. Bunun faydası sadece gezegeni güvende tutmakla kalmıyor; Dünya'nın yörüngesindeki asteroit popülasyonunu anlamak da bizim için oldukça önemli. Bu bölgelerde kaç tane obje olduğunu ve tam olarak nerede olduklarını bilmek, bize onların oraya nasıl gittiklerini ve gelecekte nerede olabileceklerini anlatıyor. 

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

James Webb Uzay Teleskobunu Kullanarak Uzaylı Yaşamıyla İlgili İpuçları Bulmanın Yollarını Açıklıyoruz
Uzaydan Dünya'ya Çarpan Parçacıklar Kullanılarak Şiddetli Fırtınaların İncelenebileceği Ortaya Çıktı
Güneş Sistemindeki En Garip Objelerden Biri Olan Phaethon Kayası Yörünge Hızını Değiştirdi

Popüler İçerikler

Güldür Güldür Show'dan Duygulandıran 29 Ekim Skeci Geldi
Galatasaray'ın Avrupa'daki Rakibi Tottenham'da Üç Oyuncu Sakatlandı!
Seray Sever'den Apar Topar Yayından Kaldırılan "Dünya Güzellerim" İtirafı!