Dünya'ya en yakın gezegen, 38 milyon km uzaklıkla bulunan Venüs'tür. Aynı zamanda Güneş'e en yakın ikinci gezegendir. Venüs gezegeni, Zühre, Çolpan ya da Çoban Yıldızı olarak da bilinir. Gezegenin adı eski Roma tanrıçası olan Venüs'ten gelir. Yunan mitolojisinde ise Afrodit olarak geçmektedir.
Güneş'e ve Dünya'ya olan konumundan dolayı da yeryüzünden Güneş doğduktan ve battıktan sonra görülebilir. Bu özelliğinden dolayı Sabah Yıldızı, Tan Yıldızı, Akşam Yıldızı gibi isimlerle de anılmıştır. Venüs gezegenin yoğun bir atmosferi bulunur. Bu atmosferden kaynaklı Güneş Sistemi'ndeki en sıcak gezegendir. Bazen sıcaklığı 460 santigrat dereceye kadar ulaşabilir. Uzay araştırmaları için bu gezegene gönderilen araçlar en fazla birkaç saat bozulmadan kalabilmiştir. Atmosferin özelliği Venüs'ün rengini de belirler. Venüs gezegenin rengi kahve ve gri tonlarındadır. Venüs'ün büyüklüğü, kütlesi, yoğunlukları, içerdiği bileşimler ve yer çekimleri Dünya'ya oldukça benzemektedir. Bu nedenle Dünya'nın kardeş gezegeni olarak da bilinir. Ancak her iki gezegenin sıcaklıkları oldukça farklıdır. Aynı zamanda Venüs'ün atmosferi Dünya kadar güçlü değildir.
Venüs diğer gezegenlerden oldukça fazla parlaktır. Bu nedenle yeryüzünden bakıldığı zaman parlak görünür. Venüs'ün kendi etrafında tam tur dönmesi 243 dünya gününe denk gelmektedir. Gezegenler arasından en uzun gün Venüs'te yaşanır. Diğer gezegenlerin aksine Güneş'in etrafında tam tersi tur atar.