Dünya Üzerindeki En Mutlu Ülke Danimarka'dan Bu Sefer de İş Yerinde Mutluluk Felsefesi: Arbejdsglæde

Her gün 'mesai saati ne zaman bitecek acaba' diye saate bakmaya son! Danimarkalıların iş yerinde uyguladıkları mutluluk sırlarını açıklıyoruz.

Birleşmiş Milletler’in Mutluluk Raporu’nda, Danimarka ilk sırada yer alıyor.

Birleşmiş Milletler’in Gallup şirketi tarafından yapılan çalışmadan yararlanarak hazırladığı Mutluluk Raporu’nda, İskandinav ülkeleri ilk 5'e yerleşirken; 156 ülkede yapılan çalışmada, Türkiye 78. sırada yer alıyor. İlk beş sıra ise şu şekilde: 1. Danimarka 2. Finlandiya 3. Norveç 4. Hollanda 5. Kanada.

Mutlu olmak için çok özel bir sebepleri de yok aslında.

Aslında Danimarkalılar, diğer İskandinav ülkeleri gibi, mutlu olmak için harika bir sebebe sahip değil. Yılın büyük bir kısmında sonbahar ve kış mevsimini yaşıyorlar; sonra, sürekli yağış hakim ülkelerinde. Fakat yine de en mutlu ülke onlar seçiliyor. Çünkü, adamlar gerçekten mutlu olmaya değer veriyorlar. Sırf bu iş üzerine çalışan Danimarka Mutluluk Araştırmaları Enstitüsü bile var ülkelerinde.

Peki bu adamlar neden bu kadar mutlular?

Mutluluğun zihinde biten bir mesele olduğunun farkındalar. Ayrıca ülkenin mutlu olmasındaki sebepler: insanlar arasında güven sorunu olmaması, zenginlik, özgürlük, işsizlik oranının düşük olması, sivil toplum örgütlerinin faaliyetleri ve iş-özel hayat dengesinin sağlıklı kurulması olarak açıklanıyor. Biz de sizler için bu içerikte Danimarkalıların iş hayatında uyguladıkları mutluluk sırlarını sıraladık.

Danimarkalılar iş yerindeki mutluluklarını ifade edecek "Arbejdsglæde" adlı kelimeyi üretecek kadar mutlular!

İlk bakışta klavye üzerindeki harflere rastgele basılmış gibi gözüken 'Arbejdsglæde', aslında üzerine düşünülerek oluşturulmuş bir kelime. Sözcük, 'iş' anlamına gelen arbejde ve 'mutluluk' anlamına gelen glæde'nin birleştirilmesiyle oluşturulmuş ve kelimenin tamamı 'iş yerinde mutluluk' manasına geliyor.

Arbejdsglæde; durduk yere, öyle eğlence olsun diye üretilen bir kelime değil!

Adamlar 'iş yerinde mutluluk' anlamına gelen bu kelimeyi, diğer ülkelere 'Bakın, bizim böyle bir kelimemiz var!' diye hava atmak için falan üretmemiş tabii. Danimarkalılar için iş yerinde çalışanların mutlu edilmesi epeydir var ve bu işe gerçekten çok önem veriyorlar. Ülkede yaşayanlar için çalışmak, yalnızca para kazanmak için bir araç değil; aynı zamanda, hayattan keyif alınması için gerekli bir eylem.

İş yerinde mutsuzsanız hayatınızın geri kalanı da aynı yönde etkileniyor.

Şöyle bir düşünün! Günümüzün büyük bir kısmını daha faydalı bir eylem gerçekleştirebilecekken, çalışmaya ayırıyoruz. Ailemizden çok, iş yerindekileri görüyor ve çoğu zaman iş yerine hava karanlıkken girip yine karanlıkta çıkıyoruz. Neredeyse 'gün yüzü' göremiyoruz! Yaşamımızın büyük bir kısmını kapsayan iş hayatındaki başarısızlık ve mutsuzluk da doğal olarak özel hayatımıza yansıyor.

Peki Danimarkalılar, iş yerini eğlenceli hale getirmek için ne yapıyor?

Öncelikle, şirketler bu alanda gerçekten kafa yoruyor. İnsanların birbirini doğru düzgün göremediği kübik çalışma alanlarını reddediyorlar ve iş yaşamını çalışanlar için nasıl daha eğlenceli hale getirebiliriz diye düşünüyorlar.

Mesai saatlerinde daha serbestler!

Bu insanı nasıl daha çok kullanırım diye değil de çalışanımdan nasıl daha fazla verim alabilirim diye düşünüyorlar. Fakat, bu verim tek taraflı değil. Çünkü, çalışanın da işinden aynı oranda zevk alması ve yarar sağlaması gerekiyor.

İş yerinde, birlikte çalışmanın önemini vurgulayan etkinlikler düzenliyorlar.

İş yaşamında önemli olan diğerlerinin önüne geçmek ve terfi almak değil; tamamen birlikte çalışarak ortaya daha iyi bir iş çıkarmak. Bunun fazlasıyla farkındalar ve şirketlerde, birlikte olmanın gücünü arttıracak eğlenceli aktiviteler düzenleniyor, oyunlar oynanıyor.

Çalışanların kendilerine vakit ayıracakları farklı mekanlar var.

Bir işin düzgün yapılması için gerekenler, çok mesai ya da ancak bir simit yemeye yetecek kadar kısıtlı bir öğle arası değil. Çalışanlar işlerini doğru ve vaktinde yaptığı sürece artan vakitler de dinlenebilirler, diye düşünüyorlar. Ofis içerisinde bu süreçte vakit geçirebilecekleri eğlenceli yerler var.

Peki Arbejdsglæde için sizin uygulayabilecekleriniz neler?

  • İyi yapılan işlerin başarısını inkar etmeyin, arkadaşlarınızı övün.

  • İnsanlarla iletişim kurun! Bir merhaba bile, arkadaşlarınızla aranızdaki samimiyeti arttıracaktır.

  • İş yerinde de 5 dakika bile olsa, sizi rahatlatacak şeyler yapın.

  • İşleri önem sırasına göre plana sokun ve sıkıcı olanları hemen bitirin.

  • Masa temizliğinize özen gösterin. Dağınık bir çalışma alanı psikolojinizi olumsuz etkiler.

  • Ara ara su için, sağlığınızı her anlamda iyi etkiler ve sizi rahatlatır.

  • Mola verin. Bu sürede bir kahve almaya gitmek bile döndüğünüzde daha verimli çalışmanızı sağlayacak.

  • İşinizde mutsuz değilseniz ve gerçekten yaptıklarınız sizi tatmin etmiyorsa başka yerlere başvurabilirsiniz. Farklı bir şirket, mutluluğunuza kapı açabilir.

Peki siz çalıştığınız yerde mutlu musunuz? Yorumlarınız bekliyoruz.

Kaynaklar: 1, 23

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Mutluluğun Kitabını Yazan Nat Geo Kaşifine Göre Danimarka Neden Dünyanın En Mutlu Ülkelerinden Biri?
Her Yıl Dünyanın En Mutlu Ülkesi Seçilen Danimarka'dan Mutluluğun Sırrı: HYGGE Felsefesi
Danimarka'daki Bu Köy Bildiğimiz Mimari Tasarımları Unutturup Tası Tarağı Toplayıp Gitme İsteği Uyandırıyor!

Popüler İçerikler

Güldür Güldür Show'dan Duygulandıran 29 Ekim Skeci Geldi
Esra Erol'da Tanıdığımız Fenomen Yazgül'ün Son Hali Şoke Etti
Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Trabzonspor Derbisi Öncesi Kritik Açıklamalar!
YORUMLAR
17.06.2020

Listedeki en belirgin ozellik bizi kiskanan ulkelerin hepsinin orda olmasi :)

17.06.2020

valla burda kültürel farklılarda önemli bence. bizim insanımızın çoğunda iş ahlakı yok. bizde tutmaz bu iş. mutlu olmak için bahaneler aramak yerine biz mutsuzluğu seçen tarafız hep. iş yerinde çifte vatandaş bir arkadaş var hem danimarka hem türk vatandaşı babası hala danimarkada geçen yıl miras işler için danımarkaya gitti. bi 6 ay kadar durdu işe girmiş orda birde. geldiğinde teşekkür ediyordu imkanlar için. adamlar iş makinesi kullanıyor neden ayakkabı giymiyorsun diye soruyorum yok diyor diyordu. iş güvenliği ne olacak dediğinde güvenlik benim diyorlarmış. şimdi belki çok uç bir örnek bu arkadaşın yaşadığı ama mutluluk göreceli kavram burda anlatıldığı gibi olduğuna pek inanmıyorum herşeyin.

17.06.2020

yorumunuz çok haklı lafı ağzımdan aldınız teşşekürler

17.06.2020

Yine eksik bilgiler... Neden Iskandinavlar mutlu soyleyeyim, insan gibi muamele goruyorlar. Herkes belli bir seviyenin uzerinde yasiyor, herkes tatile gidip ailesine vakit ayirabiliyor, herkes saglikli beslenip yasayabiliyor ve devlet bunlari guvence altina aliyor, isverenlerin bu olanaklari sagladigindan emin oluyor. Turkiye'de kole gibi calisirken insanlar bu ulkelerde emeginin karsiligini aliyor. Cocuklar Turkiye'de yaris ati gibi hayatlarinda sosyal hicbir sey olmadan sinavdan sinava kosup cogu tatil ne farkinda bile degilken bu ulkelerde kucuk yasta kendilerine saygi duyulmasi gerektigini ve kendilerinin de baskalarina saygi gostermeleri gerektigini ogreniyorlar. Tum gun sirada oturup ders dinleyip, toplum baskisi ile buyumuyorlar. Okulda ayni zamanda spor yapmayi, kamp yapmayi, doga ile icice yasamayi ogrenirken ozgurlukleri de garanti altina alinmis sekilde buyuyorlar. Bu tarz bir duzenin olmadigi bir yerde istersen beynini surekli mutlu olmaya programla, ne kadar devam edecek?

17.06.2020

eğitim sistemi iyi olan her yer böyledir japonya kore isveç almanya malezya kanada eğitim sistemi uçmuş gitmiş adamların ekonomileri mutlulukları da bilimi de uçmuş peki biz şu 120 sayfayı yaz yoksa okuldan atılırsın gelecek korkusu diğer arkadaşlara rezil olma ne pis bir ideoloji dini siyasete alet etmek hakkı teala atatürke rahmet eylesin

TÜM YORUMLARI OKU (17)