Dünya Tütün Raporu Açıklandı: Sigara ile Mücadelede Türkiye Dünya Birincisi

Dünya Tütün Raporu'na göre Türkiye tütün tüketiminin azaltılması için Dünya Sağlık Örgütü'nün tavsiyelerini tam olarak hayata geçiren birinci ülke.

DW Türkçe'nin haberine göre, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Dünya Tütün Raporu'nu Brezilya'nın başkenti Rio de Janeiro'da kamuoyuna sundu. Raporda Türkiye'nin tütün tüketiminin azaltılması için DSÖ'nün tavsiye ettiği tüm önlemleri tam olarak uygulayan birinci ülke olduğu belirtildi. Türkiye'nin ardından da Brezilya geliyor.

Her yıl 8 milyon insan hayatını kaybediyor

Tütünün sadece sigara şeklinde içilmediği, aynı zamanda çiğnenerek ya da buruna çekilerek tüketildiğine dikkat çekilen raporda, alınan önlemlere rağmen birçok kişi için tütünden vazgeçmenin güç olduğu vurgulandı. Sigara içmeyenlerin korunması için dünya genelinde önlemlerin artırılmasına ve tütün ürünlerinin pahalandırılarak erişiminin zorlaştırılmasına rağmen her yıl 8 milyon insanın tütüne bağlı sağlık sorunları yüzünden hayatını kaybettiği belirtildi.

Ekonomide yol açtığı kayıp 1 trilyon 400 milyar dolar

Sağlık giderleri ve iş göremezlik raporları nedeniyle tütünün ekonomide yol açtığı kayıp ise 1 trilyon 400 milyar doları buluyor. Avrupa bölgesine ilişkin istatistiklere göre Gürcistan'da erkeklerin yüzde 57'si, Almanya'da yüzde 29'u, İzlanda'da da yüzde 15,3'ü sigara içiyor. DSÖ, tütünün yakmak yerine ısıtılarak tüketildiği elektronik sigara gibi ürünlerin de sağlığa zararlı olduğu konusunda uyardı.

10 kişiden 6'sı tütün tüketimine karşı en az önlemlerin alındığı ülkelerde yaşıyor

Dünya Tütün Raporu'nda dünya genelinde her 10 kişiden 6'sının tütün tüketimine karşı en az önlemlerin alındığı ülkelerde yaşadığına dikkat çekildi. Dünyanın yaklaşık yarısının da tütün ürünlerinin paketlerinde caydırıcı fotoğrafların bulunduğu ülkelerde yaşadıkları belirtildi. DSÖ'ye göre dünyada sadece 2 milyar 400 milyon kişi tütün tüketimine son verilmesinin desteklendiği ülkelerde yaşıyor.

Tütün tüketenlerin sayısının toplam nüfustaki payı azaldı

DSÖ, ülkelere sigarayı bırakmak isteyenlere destek amaçlı telefon ve online üzerinden danışmanlık hizmeti sağlanması, ayrıca nikotin tedavilerinin de mali olarak desteklenmesi önerisinde bulundu. DSÖ'nün verilerine göre tütün tüketenlerin sayısının toplam nüfustaki payı azaldı, ancak dünya nüfusundaki artış nedeniyle 1 milyar 100 milyonun sabit kaldığı belirtildi.

Ayrıca bakabilirsiniz👇

Tütün Kullanımında Cumhuriyet Tarihinin Rekorunu Kırdık: Kişi Başına Yılda 1.400 Sigara
Türkiye Duman Altı: 'Erkeklerde Tütün Kaynaklı Ölümlerde Dünyada 2. Sıradayız'

Popüler İçerikler

Otoyol ve Köprü Geçiş Ücretlerine Zam!
Tam Bir Erkek Annesi: Oğlu Can'la Yolculuğa Çıkan Ezgi Mola'dan "Anne Be" Dedirten Sözler
Karısının Başka Biriyle İlişkiye Girdiğini İzleyen Adamdan Şaşırtan İtiraflar!
YORUMLAR
27.07.2019

zamlardan dolayı öyle görünüyor o oysa millet kaçak sigaraya ve sarmaya basladı.

28.07.2019

İnşallah 1 metrekare tuvalet köşelerinde içmek zorunda kalırsınız şu zıkkımı. Ki olacakta zaten o günleri de göreceğiz inşallah. Yoruma ek olarak, sigara içene gram saygım olmadığı gibi şahsen nefretim de en üst düzeyde. Hiçbir şahsın yaşam alanıma bir zehir ile girmesine saygım yok, savunana saygım yok, sanane banane diyene saygım yok. 50 lira olsun gene icecem diyen "akıl"a hiç ama hiç saygım yok. İnşallah tuvalette bile içemeyin o zaman.

Bu nasıl bir nefrettir arkadaşım eğer rahatsız oluyorsan söylersin. Bu kadar basit sigara içen insanlar beyinsiz değil anlar ne demek istediğini. Sigara içiyorsa beyinsizdir diyeceksin şimdi insanlar bi dönemlerinde buna bulaşıyor ve bırakamıyorlar bunu anlayışla karşılaman gerek eğer senin sahanı işgal ediyorlarsa bunu söylemek senin en doğal hakkın. Benim sigara içmeyen bir arkadaşım var ikimizde bir birimizi çok severiz fakat bana söylediği evime geldiğinde balkon dahil hatta ve hatta gelmeden bir kaç saat önce sigara içmemelisin dedi ona saygım ve sevgimden bu isteğini olumlu karşıladım. yani bunu söylemek zor değil ama nefret söylemi kullanmak daha zor.

27.07.2019

Akp'nin belki de beğendiğim tek icraatı sigara açılımı oldu. Ama daha sonra da nargile tüketimi arttı :)

28.07.2019

Zaten burada değerlendirme de devlet politikası. Akp hükümetlerinin aldığı karar ve uygulamalar açısından birinci olduk. Yoksa herkes sigarayı bıraktığı, kimse sigara kökenli hastalıklara yakalanmadığı için değil. Yinede sayın Cumhurbaşkanı ve ekibine teşekkür borçluyuz.

TÜM YORUMLARI OKU (46)