Dünya Tarihinin En Güçlü Devletlerinden Olan Hitit İmparatorluğu’nun Yıkılmasının Sırrı Neydi?

Dünya tarihinin en güçlü devletlerinden bir tanesi olan Hitit İmparatorluğu'nun nasıl yıkıldığı yıllardır merak edilen bir konuydu. Araştırmacıların yaptığı çalışmalar ise bu güçlü devletin neden yıkıldığına dair bazı bilgilere rastlanmasına neden oldu. İşte o bilgiler 👇

3.200 yıllık ağaçlar üzerinde yapılan bazı araştırmalar Geç Tunç Çağı'ndaki bazı uygarlıkların çöküşlerinin MÖ 1200 tarihinden 1150 tarihine kadar yaşanan Orta Anadolu kuraklığı ile aynı döneme denk geldiğini ortaya koyuyor.

Bu kuraklıktan en çok etkilenen devletlerden bir tanesi ise Hitit İmparatorluğu oluyor. Geç Tunç Çağı çöküşü olarak isimlendirilen bu olay yaşandığı sırada ise Hititler ve birçok ticaret ağı dağılıyor. Yaşanan kuraklık Mısır'da anarşi, ayaklanma ve iç savaş gibi problemlere neden olurken Asur, Babil'de ise kıtlık ve salgınların yaşanmasına sebep oluyor.

Akademisyenler Hitit İmparatorluğu'nun çöküşünü açıklayabilmek için 200 yıl boyunca uğraştılar.

Hitit İmparatorluğu'nun çöküşünün açıklayabilmek için araştırmacılar bu çöküşün nedeninin volkanik patlamalar, depremler, göçler, istilalar, siyasi başarısızlıklar, hastalık ve kıtlıklar, iklim değişikliklerinin bir sonucu olup olmadığını öğrenmek için çalışmalar yaptılar.

Nature'da yayınlanan araştırmalarda iklim değişikliğinin Geç Tunç Çağı çöküşünde düşünülenden daha büyük bir etkiye sahip olabileceğini ortaya çıkarıyor.

Çalışma ekibi 3.000 yıldır gömülü olduğu düşünülen ağaçların kütüklerini incelemiş ve Hitit İmparatorluğu'nun tam da Geç Tunç Çağı çöküşünün başında oldukça şiddetli bir kuraklık yaşadığı sonucuna varmıştır.

Araştırma sonucunda elde edilen bulgular ise Doğu Akdeniz'de kuru ve soğuk bir iklime geçiş yapmanın gıda üretimini kötü etkilediği ve kıtlıklara neden olduğu düşüncelerini güçlendirmiştir.

Hitit İmparatorluğu, Anadolu'nun büyük bir bölümü ile bugünkü Suriye'yi yönetmiştir. Ancak Hititler bundan sonra bir daha hiçbir zaman bu kadar güneye inememişlerdir.

Bu durumun nedenlerinden biri ise ekiplerin yaptıkları araştırmalar sonucunda ortaya çıkıyor. Araştırmalara göre MÖ 1198 tarihinden 1196 tarihine kadar Orta Anadolu'da Hitit çiftliklerinden gelen tahıl tedariki kesintiye uğruyor. Kuraklık da bu kesinti ile birleşince imparatorluk çöküyor.

Yapılan araştırmanın baş yazarı olan Sturt Manning, bu durumun yaygın gıda kıtlığına sebep olacağını ve bu kıtlığın ise salgın hastalıklar gibi sorunlar ile birleşerek Hitit İmparatorluğu'nun çöküşüne neden olacağını söylüyor.

Baş yazar Manning, yaşananlarla ilgili herhangi bir tanık ya da ifadeye sahip olmadığı için yaşananlar arasında kesin bir bağlantı kuramayacağını da ifade ediyor.

Manning, Hitit İmparatorluğu'nun kısa süreli bir kuraklığı kolay şekilde atlatabileceğini ancak uzun süreli bir kuraklığın bu imparatorluğu çökertebileceğini şu cümleler ile açıklıyor;

Bu bölgelerde bir devlet yönetiyorsanız, ara sıra kuraklık beklersiniz ve buna göre plan yaparsınız. Ama beklemediğiniz veya planlamadığınız şey, yıllarca süren bir kuraklık yaşamaktır.

Bu içerikleri de okumak isteyebilirsiniz;

Belleğimiz Her Zaman Güvenilir mi?
Karsu Dönmez Kimdir, Nerelidir? Caz Müzik Sanatçısı Karsu Dönmez'in Çocukluğunda Başlayan Müzik Yolculuğu
Akılda Kalanlar II: Uzun Grup İsimlerini Tamamlayabilecek misin?

Popüler İçerikler

Hollanda Hükümeti'nden Örnek Karar: Scottish ve Sphynx Kedilerin Sahiplenilmesi Yasaklandı!
Doğu Ekspresi Seyahatinin O Kadar da Romantik Olmadığını Söyleyen Adam Bilinmeyenleri Anlattı
Çiçekten Para Mı Kazanacaksın Deyip Güldüler: Şimdi Bir Kilodan 500 Bin Lira Kazanıyor