Dünya Tarihinin En Büyük Endüstriyel Kazalarından Biri Olan Bhopal Felaketi

3 Aralık 1984 günü, ABD kökenli Union Carbide firmasının Hindistan-Bhopal'de kurduğu böcek ilacı üreten fabrikadan yanlışlıkla 40 ton metil isosiyanat gazı salındı.

Bu korkunç olay 18.000 kişinin ölümüne, 550.000'den fazla insanın zehirlenmesine neden oldu.

Yere yakın duran gazlar toplamda ise 600.000'den fazla kişiyi etkiledi.

Birçok insanın boğazı ve gözleri yandı, baş dönmesinden nefes darlığına kadar pek çok ciddi dereceli etki görüldü.

38.478 insanın geçici engelli olduğu, 3900 kişinin ise ciddi ve sürekli engelli kaldığı saptandı.

Ayrıca o dönemde gaza maruz kalan insanlar 32 yıl sonrasında bile fiziksel ve zihinsel engelli çocuklar doğuruyorlar.

Çevresel etkileri Çernobil faciasından bile korkunç olan bu kaza sonrasında, Bhopal eyaleti doğal afet bölgesi ilan edildi.

Greenpeace'in bölgede kazadan 20 yıl sonra, 2004 yılında yaptığı ölçümlerde, toprakta normalin 6 milyon katı toksik madde bulundu.

İnsan sağlığına olan korkunç etkileri bir yana, kazanın ardından ortaya atılan iddialar da bir hayli korkunçtu.

Union Carbide'ın böylesine bakımsız ve kontrolsüz bir fabrikayı ABD'de kurmasının mümkün olmadığı, fabrikanın yetersiz teknolojiyle açılmış olduğu iddia edildi. Yani kaza, göz göre göre gelmişti.

Üstelik firma, bu kadar insanın hayatını mahveden kaza sonrasında, bir "ticari sır" olduğu gerekçesiyle toksik maddenin adını bile açıklamaktan kaçındı.

Bu durum, zehirlenenlere bir tanı konmasını imkânsız kılarken, hastanelerde ölümlerin artmasına yol açtı.

Birkaç yıl sonra açılan davada Union Carbide firması mağdurlara ve yakınlarına 470 milyon dolar tazminat ödemek zorunda kaldı.

Ancak Hindistan devletine ödenen paranın çok azı gerçek mağdurlara dağıtılabildi. Bu miktar hayatta kalanlar tarafından paylaşıldığında, kişi başına 500 dolar civarı para düştü.

Felaketin sorumlusu olarak gösterilen Union Carbide firmasının üst düzey yöneticileri sadece 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Hindistan’da kurulu bu şirketin %49’u devlete aitti. Union Carbide şirketi 2001 yılında Dow Chemical tarafından satın alındı. Yeni şirket bu olayla ilgili sorumluluk yüklenmeyeceğini açıkladı.

Özetle insanlık tarihinin belki de en korkunç ve en yıkıcı endüstriyel kazası, sebebiyet verenlere neredeyse hiçbir zarar vermeden tarihin tozlu sayfalarına karıştı.

Geriyeyse korkunç anılar, yitip giden hayatlar, devam etse de karanlığa gömülmüş yaşamlar bıraktı.

Popüler İçerikler

Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
YORUMLAR
15.06.2021

geri kalmış ülkelerin ve eğitimsiz toplumların kaderi maalesef bu, kendine yapılan haksızlığı hesabını soramadığın gibi kendi devletinde senin hesap sormanı engelliyor. Bugün Türkiye'de yaşananlar farklı mı ? Evet kimyasal düzeyde kitlesel bir kırım yok ama kitlesel düzeyde doğa soykırımı var, Kaz dağlarından akkuyu ya, konya ovasından ergene havzasına kadar aklınıza gelebilecek her yerde mtühiş bir kırım ve yağma var, hesap soran var mı, engelleyebilen var mı, madenler de ölen insanların hesabını soran ,sorabilen var mı, şu yağmanın ,katliamın,ölümlerin karşısında yüzbinlerin sokaklara dökülüp protesto yapması gerekir medeni bir şekilde, yok aksine Soma da onca insan ölmüşken yine seçimleri kazanan iktidar. Kader değil maalesef.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ