Dünya Savaşlarının Bile Bitiremediği Bir Tarihsel Sürece Sahip Makyaj Sektörünü Bir Bilim Olarak Ele Alıyoruz!

Sonuçta makyaj malzemelerinin nelerden yapıldığı, hangi makyaj modellerinin hangi dönemlerde trend olduğu, kadınlara özgü bir kavram olmaktan çıkıp sahne sanatlarının da etkisiyle tüm topluma yayıldığı düşünülürse makyaj veya kozmetik sektörü uzuuun bir tarihsel sürece sahip diyebiliriz.

Kaynak: Bilim 101

Tarihi belgelere göre makyaj Antik Mısır'da hem medikal hem de estetik amaçlar doğrultusunda ortaya çıktı.

Mısırlılar özellikle göz makyajının sihirli olduğuna, makyaj yapan kişinin Horus ve Ra tanrıları tarafından korunduğuna inanıyordu. Hatta benzer bir inanışla parfüm ürettikleri de söyleniyor.

Milattan önce 3000'li yıllarda Çinliler balmumu ve yumurta sarısını kullanarak tırnaklarını boyayarak ojeyi, Aztekler ise bazı böcekler yardımı ile ürettikleri kırmızı boyayla ruju keşfetmişlerdi.

Louvre müzesinde şimdilerdeki makyaj çantalarına benzer makyaj kutuları sergileniyor.

Antik Mısır'dan sonra makyaj saraya girdi ve özellikle 1500'lü yıllarda yüzlerini daha beyaz göstermek için donuk ve mat şekilde boyayan saraylılar oldukça belirgin allıklar kullandılar.

Bu durum Orta Çağ ve Yeni Çağ'da saray ve halk ayrımının oldukça belirgin olmasının göstergelerinden biriydi. Saraylılar daha beyaz, halk ise tarlada çalıştıkları için bronz görünüyordu.

Kleopatra kurşun, antimom ve bakır taşı gibi maddelerin yanı sıra kırmızı toprakla göz makyajları yapması ile biliniyordu.

Önceleri özellikle göz kalemi ve göz farı gibi kozmetik ürünlerinde kullanılan arsenik, insan DNA yapısını yok edecek güce sahip olduğu için artık kullanılmıyor.

Günümüzde kurşun insan sağlığına zararları sebebiyle kozmetik sektöründe kullanılmıyor. Ayrıca önceden cıva da tüm kozmetik sektöründe kullanılıyordu ancak sinir sistemi, bağışıklık, solunum ve üreme sistemine zarar verdiği için günümüzde tercih edilmiyor.

Fransız İhtilali'nden sonra makyaj saraydan çıktı ve halk da makyaj yapmaya başladı.

1800'lü yıllarda Amerikalı yazar ve aktivist Elizabeth Cady Stanton gibi isimlerin kadınların seçme ve seçilme hakkı olmayışını protesto ederken ruj sürmeleri makyaj ve kadının özgürlüğünü ilişkilendirdi.

1920'li yıllarda bronz ten ve yüzdeki bronz makyaj uygulamaları Coco Chanel tarafından popüler hale getirildi.

Hazel Bishop 1940 yılında uzun süre dayanan ilk ruju piyasaya sürdü. Eugene Rimmel tarafından geliştirilen ilk maskara (Rimmel) de bu yüzyılda ilk kez kullanılmaya başlandı.

1920'lerde dumanlı göz makyajı ilk kez görülmeye başlanırken, 30'lu yıllarda en popüler makyaj malzemesi vazelindi. Çünkü vazelin mat farları parlatmak ve kaşları sabitlemek için kullanılıyordu.

İkinci Dünya Savaşı'nda büyük bir zarar gören kozmetik sektörü, 1950'li yıllarda endüstrileşme ve makyaj malzemelerinin üretiminin artması ile büyük bir dönüş yaptı.

1950'li yıllarda film yıldızlarının günümüz makyajlarına yakın makyajlar yapması, filmleri izleyen halkın da makyaj yapıp film yıldızı gibi olmak istemesini ve dolayısıyla sektörün güç kazanmasını sağladı.

60'lı yıllarda makyajda gözler ön plana çıkıyor, kuyruklu eyeliner ve takma kirpikler hemen herkeste görülüyordu.

50'li yılların kırmızı ruj ve allık popülerliğinin aksine 60'larda dudaklar mümkün olduğunca doğal tonlarda kalıyordu.

Özgürlük ve eşitlik kavramlarının ön plana çıktığı 70'lerde "disko makyajı" ön plana çıktı.

Parlak mercan tonları, turuncu dudaklar, mavi-yeşil tonlarında abartılı farlar özgür ruhu temsil ediyordu.

1980'ler disko müziği, farklılığı ve hedonizmi kutlayan Stüdyo 54 gibi yıldızlarla dolu kulüpleriyle kadınları makyajda farklı stiller aramaya yöneltti.

Kabarık saçlar, canlı maviler, pembeler, morlar, ışıltılı dokunuşlar ile gökkuşağına benzer bir görünüm yaratarak dönemin çılgın ve eğlenceli kimliğini pekiştiriyordu. Tarihte ilk kez L'Oréal markası erkekler için de bakım ve güzellik ürünleri piyasaya sürdü.

Bu yıllardan sonra artık tüm dünya değişti, artık makyajın cinsiyeti olmadığı gibi gelişimi ve erişimi arttı. Artık isteğe göre de şekilleniyor ve insan sağlığına etkisi kimya biliminden de yararlanarak daha kullanışlı bir hale geliyor.

Testler, deneyler ve bilimin ışığında insana güzellik katan ne varsa adeta güncelleniyor. Bu sebeple artık makyajın nasıl yapılması gerektiği ortama ve kişinin nasıl görünmek istediğine göre değişkenlik gösteriyor. Yani artık yanlış makyaj yok, doğru makyaj teknikleri var ve o da kişinin nasıl görünmek istediğine göre değişiyor.

Videonun tamamını izlemek ve daha fazla bilgi almak isteyenler için videoyu şöyle bırakalım:

Potterhead'lerin Gözleri Yaşlı: Harry Potter ve Felsefe Taşı ile İlgili Bilinmeyenleri Açıklıyoruz!
Dünyanın En Güçlü Adamı Olan Putin Hakkında Az Bilinen 21 İlginç Gerçek
Biraz da Dışarıdan Bakalım: Türkiye Hakkında Yabancıların Gözünden Bakarak Söylenebilecek 15 Gerçek

Popüler İçerikler

Elini Bir An Olsun İrem Helvacıoğlu'nun Omzundan Çekmeyen Ural Kaspar'ın Gergin Tavırları Tepki Çekti!
Zeynep Sönmez'den İlk WTA Şampiyonluğu Geldi
Seray Sever'den Apar Topar Yayından Kaldırılan "Dünya Güzellerim" İtirafı!