Dünya Sağlık Örgütü Uzmanı: 'Henüz Salgının Başındayız'

Dünya Sağlık Örgütü'nün Covid-19 özel temsilcilerinden Dr. David Nabarro, dünyanın daha koronavirüs salgınının başında olduğu uyarısında bulundu.

İngiltere Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi'nin sorularını yanıtlayan Nabarro, 'Bu korkunç durum salgınlarla ilgili herhangi bir bilim kurgu filmindekinden çok daha kötü. Salgının vereceği zararları daha yeni görmeye başladık, daha ortalarında bile değiliz' dedi.

'Hepimiz mevcut durumu korkunç, utanç verici buluyoruz' diyen Dr. Nabarro, 'Bir sağlık meselesi öylesine kontrolden çıktı ki, şimdi dünyayı sarsıyor' ifadelerini kullandı.

"Bu korkunç durum önlenebilirdi"

Koronavirüs salgınının dünyayı yalnızca resesyona sürüklemeyeceği uyarısını yapan Dr. Nabarro, 'Muhtemelen yoksulların sayısını ikiye katlayacak, yetersiz beslenen insanların sayısını ikiye katlayacak, yüz milyonlarca küçük işletmenin iflasına yol açacak, birçok gencin eğitim fırsatını elinden alacak devasa bir ekonomik daralmaya sürüklüyor' yorumunu yaptı.

Dr. Nabarro, 'Hiçbirimiz böyle bir şeyi tasavvur edemezdik. Durum bilim kurgu filmlerinkinden daha korkunç ve daha başlangıcındayız' dedi ve ekledi:

'Dünyaya vereceği zararları daha yeni görmeye başlıyoruz. Avrupa'da her şeyin geri dönüşüne tanık olduğumuz bu aşamada, durum daha da kötüleşiyor.'

Hükümetlerin salgına ilişkin hazırlıklarını da eleştiren Dr. Nabarro, 'Pandemi hazırlıklarına daha fazla yatırım yapılsaydı ve Dünya Sağlık Örgütü'nün Ocak'ta yaptığı acil durum uyarılarına daha fazla tepki verseydi bu durum önlenebilirdi' dedi.

Vaka sayısı 30 milyona dayandı

Dünyada Eylül ayında koronavirüs vaka sayısı 29 milyonu, Covid-19 kaynaklı can kaybı da 928 bini aştı. Karantina önlemleri nedeniyle tüm dünyada ekonomik zorluklar baş gösterirken, hükümetler destek paketleri açıklayarak ekonomilerini ayakta tutmaya çalışıyor.

Öte yandan koronavirüse karşı aşı çalışmaları hız kazanmasına rağmen henüz bir aşı adayı testlerin tümünü tamamlayıp yaygın dolaşıma sokulmuş değil.

BBC Türkçe

Popüler İçerikler

Ferdi Tayfur'un Serdar Ortaç'ı Tokatlamasıyla İlgili Olayın Detaylı Anatomisi
Gözaltına Alınıp Serbest Bırakılan Murat Övüç, Ferdi Tayfur'un 'Hatıran Yeter' Şarkısıyla Kulak Kanattı!
Fenerbahçe Tribünleri "Yönetim İstifa" Tezahüratları Sonrası Karıştı
YORUMLAR
17.09.2020

İnsanların %80'ini hiç etkilemeyen gribal bir hastalıktan bahsediyoruz. Tabii ki önemli ve tedbirlerin alınması gerekiyor ama ben insanlara umut vermemek için sürekli moral bozan uzmanlardan da çok sıkıldım. Özellikle büyük ilaç şirketleri "Aşımız 2021'den önce gelebilir." tarzı açıklamalar yaptıktan hemen sonra DSÖ mutlaka "Aşı hiç gelmeyebilir daha iyi günlerdeyiz." tarzı bir açıklama yapıyor. İnsanların aşırı umutlanmasından korkutukları açık ama buna karşılık korkutmak moral bozmak da doğru değil. Yakalananların neredeyse hepsinin hafif atlattığı bir hastalık için "Herhangi bir bilim kurgu filminden daha kötü." demek gülünç.

17.09.2020

walla müdür moralini bozmak ya da darlamak istemem ama hastalık pek de hafif atlatılmıyo. en azından şimdilik öyle gibi görünse de ilerde ne olacağı hala meçhul. zaten insanları ya da en azından beni geren de bu bilinmezlik. vücutta çok fazla yere saldırıyo bu meret. yoğun olarak geçirildiğinde ise kalıcı hasarlar bırakabiliyo. 2 sene sonra başka bi haltlar yediğini de öğrenebiliriz. bu yüzden şimdilik tırsmak ve önlem almak en güzeli. aşıymış falan bunlar çok sonraki işler. DSO moral bozuyor diyosun ama aşı şirketleri de gereksiz moral basıyolar. 2021 den önce kimse aşı falan üretemez. bu bizim bakanın rakamlar azaldı bitiyo diyerek gerçek rakamları gizlemesi gibi bişey.

17.09.2020

Başta pandemiyi ilan edene kadar yok yok arkadaşlar ölümcül değil çok yayılmadı falan diyordunuz. Şimdi bilim kurgu filmlerinden beter olduk öyle mi?

17.09.2020

Yani aşıya tamamıyla bel bağlamamak lazım. Herkes aşıya kitlenmiş durumda ama aşı %100 bir çözüm değil ki ? Grip aşısı da var ama her sene milyonlarca insan grip oluyor ve binlercesi ölüyor. Ama bu virüs çok daha tehlikeli. DSÖ'nün dediği doğru artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacak. Bu virüs ile birlikte yaşama şeklimiz değişecek. Artık şehirlere göç değil tersine yani köylere göç başlayacak. Bunun başlıca sebebi işsizlik ve kalabalıktan uzaklaşmak olacak. Şu an hükumet aslında güzel bir teşvik paketi ile bunu uygulayabilir. Şu an deli gibi bakliyat grubu, hayvan ve meyve sebze ithal ediyoruz. Eski Türkiye kendi kendine yeten 7 ülkeden biriydi. Şimdi imkansız. Bu topraklar 250 milyon kişiyi besleyebilir. Kısa dönemde ödenmesi gereken 170 milyar dolar borç, artan döviz kuru ve işsizlik ancak ve ancak sağlam ve ciddi bir üretim ve buna bağlı ihracat ile halledilebilir.

TÜM YORUMLARI OKU (11)