Dünya Sağlık Örgütü'nün "Dikkat Edilmeli" Dediği Mu Varyantı Hakkında Neler Biliyoruz?

Alfa, Beta, Gamma ve Delta varyantları yetmezmiş gibi şimdi de başımıza Mu olarak adlandırılan bir başka varyant çıktı. İlk olarak bu yılın Ocak ayında Kolombiya’da tespit edilen ve o zamandan beri yavaş yavaş diğer ülkelere yayılan varyant, son olarak 30 Ağustos’ta Dünya Sağlık Örgütü tarafından ‘yakından izlenmesi gereken varyant’ kategorisine alındı. Mu varyantını ve ne kadar tehlikeli olduğunu merak ediyorsanız içeriğimize buyurun. 👇

Dünya Sağlık Örgütü’nün listesinde beş tehlikeli olabilecek varyant bulunuyor.

Bahar aylarında dünyayı kasıp kavuran ve ülkemizde de büyük bir tehlike olarak görülen Delta varyantını hepimiz hatırlıyoruz. Dünya Sağlık Örgütü, Delta varyantı gibi agresif bir şekilde mutasyon geçiren ve kontrol altında tutulması zor olan varyantların listesini tutuyor. Geçtiğimiz ayın sonuna kadar listede Eta, Iota, Kappa ve Lambda olmak üzere dört varyant vardı. 30 Ağustos’ta Mu varyantı da listeye eklendi.

Mu varyantı, aşılara karşı direnç gösterebileceğinden kontrol altında tutulmalı.

Yapılan gözlemler, varyantın aşı olunmasına rağmen bağışıklık kazanılmasını engelleyecek özelliklere sahip olabileceğini işaret ettiğinden DSÖ bu varyantın yakından izlenmesi gerektiğine karar verdi ve insanları dikkatli olmaları konusunda uyardı. Varyant şimdilik öldürücülükleri ile öne çıkan Alfa ve Delta varyantlarından daha az tehdit oluşturuyor.

Mu varyantı henüz her yere yayılmadı.

cov-lineages.org

En çok Güney Amerika’da görülen Mu varyantı, ortaya çıktığı ülke olan Kolombiya’da hastaların %39’una, Kolombiya’nın komşusu Ekvador’da ise %13’üne bulaşmış durumda. Birleşik Devletler’de 2.000 kadar hastada görülürken Avrupa’da 890 küsur kişide tespit edildi. Asya’ya ise bu hafta giriş yapan varyant, şu ana kadar sadece Japonya ve Hong Kong’da ikişer kişide tespit edildi. Ülkemizde de aynı şekilde iki hastada Mu varyantına rastlandı.

Varyantın bulaşma oranında son aylarda düşüş görüldü.

2021'e hızlı bir giriş yapan varyant, Afrika ve Asya'da daha tam olarak yayılmaya başlamazken Avrupa'da birkaç yerde patlak vermesi haricinde belli bir sayının altında kaldı ve şimdilik kontrol edilebildi. Mu varyantı, dünyadaki toplam koronavirüs vakalarının %0,1'inden daha az bir orana tekabül ediyor. Öte yandan Kolombiya ve Ekvador'daki vaka oranı göz korkutuyor. Önümüzdeki aylarda, özellikle Asya ülkelerinde yayılmaya başlamasıyla birlikte Delta varyantı gibi olmasından korkuluyor.

Varyantın geçirdiği mutasyonlar aşılara karşı direnç göstermesini sağlayabilir.

Bulaşıcılığı düşük olmasına ve görüldüğü kişi sayısı toplamda 5.000'i geçmemesine rağmen, aşılara karşı şu ana kadar karşılaşılan tüm varyantlardan daha fazla direnç gösterebileceğini düşündüren bir dizi mutasyona sahip. DSÖ tedbiri elden bırakmamak istese de aşılara karşı direnç gösterip göstermediğini doğrulamak için varyant üzerinde daha fazla araştırma yapılması gerektiğini de belirtti.

Roma’da bir laboratuvar, BioNTech-Pfizer aşısının varyant üzerindeki etkisini test etti.

Bu çalışmada Mu varyantına karşı BioNTech-Pfizer aşısı kullanıldı ve sivri proteinler mutasyon geçirmiş olmasına rağmen Pfizer aşısının taşıdığı antikorlar, SARS-CoV-2 Mu varyantını etkisiz hâle getirmeyi başardı. Laboratuvar, Mu varyantının Pfizer aşısına karşı diğer varyantlara kıyasla daha direnç olduğunu ve etkililik yüzdesinin düşük çıktığını açıkladı. Sonuçlar, DSÖ'nün yapmış olduğu uyarılarla eşleşiyor. Mu varyantı, aşılı ya da aşısız tüm insanlık için gerçekten de büyük bir tehdit oluşturabilir.

Beta varyantının ortaya çıktığı Güney Afrika'da tehlikeli olabilecek bir varyant daha tespit edildi.

Güney Afrika'da bilim insanlarının yakın gözlemleri sonucunda henüz isim verilmeyen ve 'C. 1.2' olarak kodlanan yeni bir varyanta rastlandı. DSÖ, bu varyant konusunda henüz endişelenecek bir şey olmadığını belirtirken varyantın Delta gibi varyantlarda görülene benzer mutasyonlara sahip olması, bilim insanlarının şimdiden endişelenmesine neden oldu. Hem Mu hem de C. 1.2 varyantı ile ilgili zamanla daha fazla araştırma ve gözlem yapılacak, biz de bu iki tehlikeli olup olmadığı konusunda kesinliğe varılmayan varyant konusunda daha fazla şey öğrenebileceğiz.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Çok Daha Kötüsü Yolda Olabilir! Dünyayı Kasıp Kavuran Delta Varyantıyla İlgili Mutlaka Bilmeniz Gerekenler
Dünyanın Dört Bir Yanında Görülen Varyantları ve Aşıların Ne Kadar Etkili Olduğunu Tek Tek Açıklıyoruz!
Kabusun Yeni Adı: Kappa Varyantı

Popüler İçerikler

Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
YORUMLAR
02.09.2021

hah aşılı aşısız farketmiyo diye iyice bağırın da aşı olmayan mallar iyice gaza gelsin.

02.09.2021

Ulan gebertecekseniz tek darbede vurun bizi.Böyle süründürmek ile olmuyor!!

02.09.2021

Mahvolduk desenize. Her şekilde sonumuz geldi. Türkiye'deki kişi bir kaç hafta sonra 10'000'e çıkar. Bütün ülkelerin varyantı çıktı Türkiye'den de bekliyorum

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ