Dünya Sağlık Örgütü'nün Alarmda Olduğu Corona Virüsü Nedir, Nasıl Bulaşır? Hastalık Belirtileri Nelerdir?

Aralık 2019'da ortaya çıkan ve tanımlanamayan türdeki bir virüsten kaynaklanan salgın, 2002 ve 2003'te yüzlerce kişinin ölümüne yol açan şiddetli akut solunum yolu sendromu (SARS) salgınını hatırlattığından dünyanın gündemine oturdu. Peki, Corona virüsü nedir, nasıl bulaşır? 

İşte Corona virüsü hakkında bilinmesi gerekenler.

Dünya Sağlık Örgütü, Corona virüsü salgını için acil toplanıyor.

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve hızla yayılan “gizemli virüs” dünya sağlık camiasının korkulu rüyası oldu.

Yeni Corona virüsünden kaynaklanan salgında şimdiye kadar 18 kişi hayatını kaybetti. Virüse yakalananların sayısı hızla artıyor.

Olgular, canlı balık, hayvan ve kuş satan bir pazardaki işçilerle bağlantılıydı. Pazar daha sonra kapatıldı ve dezenfekte edildi.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu ülke genelinde, vaka sayısının 700'e çıktığını bildirmişti.

Corona virüsü nedir?

Corona virüsü akciğerlerde görülen ve genellikle hayvan familyasında bulunan bir virüs türüdür. Corona virüsleri ilk olarak 1960'ların ortasında tespit edildi ve şu ana kadar Suudi Arabistan, Güney Kore, Çin, Katar ve Ürdün'de görüldü.

Dünya Sağlık Örgütü'nü harekete geçiren bu virüsün ilk belirtileri, basit bir burun tıkanıklığı ve öksürük.

Çoğunlukla üst solunum yolu hastalıkları ile kendini gösterir. Burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı ve ateş diğer belirtileri arasındadır. Bu virüsler bazen zatürre gibi alt solunum yolu hastalıklarına yol açabilir. Bu durum, kalp-akciğer hastalığı, bağışıklık sistemleri yetersizliği bulunan hastalarda veya yaşlılarda daha sık görülür.

Korunmak için neler yapılabilir?

Coronavirüs enfeksiyona karşı korumak için mevcut aşı bulunmamaktadır. Genel önlemlere dikkat ederek enfeksiyon riskini azaltmak mümkün olabilir. Sık el yıkama alışkanlığı ve hasta kişilerle temastan kaçınmak önemlidir.

Corona virüslerinin spesifik bir tedavisi bulunmuyor. Çoğu zaman semptomlar kendi kendine geçiyor.

Bazı belirtileri azaltmak ve hastayı rahatlatmak için ağrı kesici-ateş düşürücüler, öksürük ilaçları ile bol sıvı desteği ve istirahat önerilir.

Dünya Sağlık Örgütü Sözcüsü Tarık Jasareviç, “Önümüzdeki günlerde Çin’in diğer bölgelerinde ve diğer ülkelerde daha çok vakanın görülmesini bekliyoruz” dedi.

Çin’de ortaya çıkan Corona virüsü ABD’ye de ulaştı.

Amerika başta olmak üzere tüm dünyada birçok Asya ülkesinde hastalığın ilk görüldüğü Wuhan kentinden gelen kişilerin kontrolden geçirilmesi için havalimanları ve gümrük kapılarında önlemler uygulanıyor.

Virüs yapısını ilk kez çözen bilim adamı Leo Poon, bu virüsün muhtemelen bir hayvanda ortaya çıktığını ve insanlara yayıldığını söyledi.

Tüm dünyada gündem olan bu salgın Türkiye’de yoğun olarak araştırılıyor.

Türkiye ve Almanya'daki havalimanları, virüsün yayılma ihtimaline karşı harekete geçti.

Çin kaynaklı bu virüs, Amerika Birleşik Devletleri'ne yayıldı: Washington eyaletinde bir vaka tespit edildi.

Başta ABD, Japonya ve Singapur olmak üzere birçok ülkedeki havalimanlarında güvenlik önlemleri üst düzeye çıkarıldı.

Kaynaklar: 

Corona Virüsü ile İlişkilendirilen Yarasa Çorbası Nedir? Nasıl Yapılır? İşte Yarasa Çorbası Tarifi

Virüsün yayılmasını engellemek için kararlı çabalar sarf edilmesi talimatını veren Çin lideri Şi, "Parti komiteleri, hükümetler ve her kademedeki ilgili departmanlar, insan hayatına ve sağlığına öncelik vermeli." diye konuştu.

Dikkat! 👇

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 'Audi A8' Savunması: 'İhtiyaç'
Dilber Yine Yürek Hoplattı: Yeni Pavyon Dansı Geldi!
'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'
YORUMLAR
24.01.2020

bir bu eksikti aq. Zaten belirtileri kış mevsimi hastalıklarının belirtisi ile aynı. millet artık en ufak şeyde corona mı oldum deyip tribe girer.

24.01.2020

zaten internete bakınca hasta değilsende hasta olursun

24.01.2020

Corona virüsün bir farklı türü yaklaşık 3 yıldır Türkiye'de kedi ve köpeklerde sıkça rastlanıyor. Ana tür olan Corona için aşı mevcut ama sadece hayvanlar için. Karma aşı içinde bulunuyor. Veterinerler Türkiye'de insanlar için de dozu az olmak kaydıyla insanlara vurulan aşılarda da var olduğunu söylüyorlar. 4 kedim var sokakta da 35 civarında kediye bakıyorum. 3 sokak kedimi bu illet yüzünden kaybettim. Veterinerler hayvanların aşılanması gerektiğini söylüyorlar. İnsanlarda da Corona virüs görülebileceğinden ve hayvandan özellikle kuduz mikrobu taşıyan hayvanlardan bulaşabileceği için kedilerimizi farelerden uzak tutmak için bolca yaş mama vermemiz ve asla aç bırakmamamız gerektiğini söylüyorlar. Yarasadan fareden çorba yapıp içen bir milletin, çiğ şekilde fare eti yiyen toplumun corona olması kadar normal bir durum yok.

24.01.2020

Evet biz bu işlerle çok ilgilendiğimizden muhtemelen taşıyıcı bile olabiliriz. O yüzden sürekli diyorlar ya her kediyi köpeği çıplak elle sevmeyin diye. Asıl sorun uyuz. Bu aralar çok salgın insanlar arasında. Ona da bakanlığın acil çözüm bulması lazım.

23.01.2020

O değil de, bahsi geçen burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı ve ateş belirtileri üç gündür bende var. o.O

24.01.2020

Geçmiş olsun H1N1 pozitif olma olasılığın çok yüksek. Tahlil ver en acilinden.

TÜM YORUMLARI OKU (14)