Dünya Olarak Soruyoruz: Aşı Karşıtları, Sizin Yüzünüzden Hortlayan Hastalıkların Hesabını Kim Verecek?

Aşı söz konusu olduğunda ''Bu bir tercih, karar verenler de sonuçlardan haberdar'' demek ya da aşılar hakkında birkaç köşe yazısı okuyup bilimsel araştırmaları göz ardı etmek kolay, peki ya sonuçlarından gerçekten haberdar mıyız?

Son günlerde karşılaşılan vakalara bakılırsa pek sanmıyoruz...

Aşılar hakkında detaylı bir içerik yapmıştık, önce belli başlı tanımlara aşina olmak isterseniz diye buraya bırakıyoruz.

Her Yönüyle Aşı: Ne İşe Yarar, Nasıl Ortaya Çıkmıştır, Zararlı mıdır, Aşı Karşıtlığı Nedir?

Türkiye’de son on yılda çocuklarına aşı yaptırmayan aile sayısı on binleri aştı, bunun sebebi de aşı karşıtı kampanyalar.

Aşıların yüzde 95 etkinliğe sahip olması, aşılarda kullanılan maddelerde 'ilaç sektörünün komplolarının' izlerinin olması, aşının aslında zararlı olması gibi belli başlı tezler ebeveynlerin çocuklarına aşı yaptırmaktan vazgeçmesine sebep oluyor.

En çok da kamuoyunu etkileyebilecek kişilerin açıklamaları...

Peki böylesine rahatça aşı karşıtlığını savunurken aşı yaptırmamanın sonuçlarını kim üstleniyor?

Geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan bir görüntü, opistotonus hastalığıyla tanışmamızı sağladı. Peki bu hastalığın sebebi neydi?

Nasıl bir hastalık olduğu, ne tip sonuçlar verdiği son yıllarda sadece kitaplarda anlatılıyordu. Yaratacağı dehşet de sanki geçmişte kalmış gibi görünüyordu ve en son 30 yıl önce yaşanmıştı. ABD'de karşılaşılan bu vaka aşı karşıtlığı sonucunda tetanoz aşılarının ihmal edilmesiyle ortaya çıktı, tam 30 yıl sonra karşılaşılan ilk pediatrik vaka.

Hastalık kol bacak ve sırtta şiddetli kasılmalara sebep oluyor ve neredeyse yüzyıllar boyu insanlığa korku saldı.

Aşıyla bu hastalığın önüne geçebilmiştik, bugünlerde yeniden tanıştık.

İskoç cerrah/ressam Charles Bell 1809 yılında bu hastalığı tasvir eden bir çizim bile yapmıştı, yukarıda görüyorsunuz.

Tarihe karışan hastalıkların yeniden karşımıza çıkmasının önemini anlamakta geç kalmamak gerekiyor.

Sadece ABD’de aşıyla önlenebilir hastalıkların aşı öncesi döneme kıyasla günümüzde difterinin görülme oranı 0’dır. Vaktiyle yirmi bine yakın kişi bu hastalıktan muzdaripti.

Çocuk felci, aşı öncesinde elli bine yakın çocukta görülürken bugün neredeyse yüzde 99 azalarak 4’e düştü. Çiçek 29 bin 5 iken aşı vasıtasıyla 0’a indi.

Aşı karşıtlığının bireysel etkileri bir yana toplumsal sonuçlarını da dikkate almak hayli önemli...

Dünyanın her yerinde bebekler ve çocukların aşıları anne ve babaların kararlarına bağlı. Aşının ortadan kaldırılabilmesi için hastalığın tamamen yok olması gerektiğini söyleyen yetkililere göre bu tip kararların ailelere bırakılması bilinçsiz durumlarda riskli.

Eldeki sonuçları gördükten sonra aşı karşıtlığı yaparken bir değil iki kez düşünmeliyiz. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Popüler İçerikler

RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
YORUMLAR
13.03.2019

Çocuğunu aşılatmayan birini dava etme hakkı olsun aq, onun götü boklu çocuğu yüzünden başkasınınki neden tehlikede olsun?

13.03.2019

Cehalet de bilim düşmanlığı da orta çağ seviyesine döndü. Halbuki insanlık bu karanlık dönemi atlatmıştı. Yüzlerce yıllık kazanımlar aymaz direnişlerle yok ediliyor. Tersine evrim de oluyormuş.

13.03.2019

Tersine evrimi aşağılar gibi söylemişsiniz. Yanlış anlamış olabilirim belki ama "tersine evrim" var olan bir şey, evrime inanan her bireyin kabul etmesi gereken bir olgu.

Bence etik olarak tartışmaya açık bir konu bile değil. Toplumun sağlığını etkileyecek bir durum söz konusu. Ya bu çocuğu yapmayacaksın ya da aşılarını yaptıracaksın. Sadece senin çocuğun senin kararın değil bu. Çoğunluğun yararı söz konusu. İnsanlar köpeğini kedisini bile aşılatıyor ya hu bu senin evladın..

TÜM YORUMLARI OKU (55)