Dünya Nüfusunun Yarısını 6 Ülke Oluşturuyor

Birleşmiş Milletler'in verilerine göre dünyada şu anda 7.2 milyardan fazla insan bulunuyor ve bunların yarısı sadece 6 ülkede yaşıyor.

Çin ve Hindistan 1'er milyardan fazla nüfuslarıyla en kalabalık ülkelerin başında geliyor. Özellikle şehir etkeniyle bu ülkelerin nüfuslarının daha da artması bekleniyor.

Çin, Hindistan ve Nijerya'da önümüzdeki 30 yılın en büyük şehir nüfusu artışı beklenirken Birleşmiş Milletler dünyanın yarısından fazlasının şehirlerde yaşadığını bildirdi. Hindistan'ın şehirlerindeki nüfusun 2050'ye kadar 404 milyon artması bekleniyor. Ülkenin başkenti 25 milyonluk nüfusuyla dünyanın en kalabalık ikinci şehri konumunda. Delhi'nin nüfusu 1990'dan bu yana iki katının üstüne çıktı.

24 yıl önce nüfusu 10 milyonun üstünde olan 10 mega şehir bulunuyordu. Gelişmekte olan ülkelerin sayesinde bugün dünyada 28 mega şehir var. Bunların 16'sı Asya'da 4'ü Latin Amerika'da, 3'ü Afrika'da ve 2'si de Kuzey Amerika'da bulunuyor.

Çin'deki 23 milyon nüfuslu olan Şanghay ve 20 milyon nüfuslu Pekin en kalabalık 10 şehir arasına isimlerini yazdırdı.

Tokyo ise 38 milyonluk nüfusu ile dünyanın en büyük şehri konumunda. Newark da içine katıldığı ABD'deki New York 18 milyonluk nüfusla dünyanın 9. en kalabalık şehri oluyor. 1990'da en kalabalık 3. şehir olan New York'un 2030 itibariyle 14. sıraya gerilemesi bekleniyor. Pew Araştırma Merkezi'ne göre ABD nüfus büyümesinin önümüzdeki yıllarda yavaşlaması bekleniyor.

Gelişmekte olan ülkelerin şehirlerindeki nüfus büyümesiyle önümüzdeki senelerde dünyadaki mega şehir sayısının 41'e çıkması bekleniyor. Birleşmiş Milletler bu şehirlerde başta sağlık, eğitim, ulaşım ve konutlaşma olmak üzere birçok hizmetin genişletilmesinin önemine dikkat çekiyor.

Birleşmiş Milletler 2050 itibariyle dünya nüfusunun 3'te 2'sinin şehirlerde yaşayacağını öngörüyor.

MICHELLE COFFEY | WSJ

Popüler İçerikler

Bakanlık, Valiliklere Talimat Gönderdi: "Belediye Kreşlerini Kapatın"
MasterChef Beyza Şiddete Uğradığını İtiraf Etti: "Yüzüm Yanınca Bu Yüzden Üzülmedim!"
Sosyal Medyada Dikkat Çeken 10-3-2-1-0 Uyku Metodu Nedir ve Neden Bu Kadar Konuşuluyor?