Dünya'nın Lezzet Başkenti Gaziantep'te Yapabileceğiniz 14 Şey

Gaziantep’in Anadolu medeniyetinin önemli beşiklerinden biri olduğu su götürmez bir konu. Bu içeriğimizde Gaziantep'e gittiğinizde nereleri gezebileceğinizi ve neler yiyebileceğinizi konuşacağız. 

Haydi içeriğe!

1. Bakırcılar Çarşısı

Gaziantep’te 400 yıllık geçmişiyle bakır işçiliğinin merkezi olan Bakırcılar Çarşısı, at koşu ve koşum takımlarının satıldığı Saraciyeciler Çarşısı, eskiden takunyaların yapılıp satıldığı Habbabçılar Çarşısı, tahtadan yapılan pekmez ya da yoğurt kaplarının üretildiği Külekçiler Çarşısı gibi bir dizi tarihi çarşı sizleri bekliyor. Şehrin göbeğinde, birbirlerine çok yakın konumlarda bulunan bu çarşıların aralarındaki mesafe 30 – 40 metreyi geçmiyor.

2. Tarihi Gaziantep Hanlarında Soluklanın!

Türkiye’de tarih turizmi açısından önemli bir yere sahip olan Gaziantep’te Osmanlı ve Selçuklu dönemlerinden kalma pek çok han bulunuyor. Hanlar, Selçuklu ve Osmanlı sivil mimari yapıları arasında önemli yeri olan ve tasarımlarına uygun olarak; ticari amaçlı kervanların, seyahat halindeki yolcuların geceyi geçirebilmeleri için inşa edilmiş yapılardır. Bundan dolayı Anadolu ve Mezopotamya coğrafyasının pek çok yerinde bir dizi tarihi han bulunmaktadır.

3. Şehrin En Büyük Camilerinden: Kurtuluş Camii

1920’li yıllarda cezaevi olarak kullanılan yapı, 1980 senesinde camiye dönüştürülmüştür. Kiliseden kalan 19. yüzyılda Güney Amerika’da yapılmış olan çan ise Gaziantep Müzesi’nde sergilenmektedir.

4. Köklüce Kanyonu

Bir dereyle ikiye ayrılan kanyonda, tuvalet, duş veya elektrik gibi imkanlar mevcut değil. Bunun yanı sıra konaklamak için de herhangi bir ücret talep edilmiyor. Dolayısıyla çadırınızı dilediğiniz yere kurup, konaklayabilirsiniz. Gaziantep’in Araban ilçesine bağlı olan Köklüce Kanyonu’nu mutlaka ziyaret etmeli, hatta yapabiliyorsanız kamp kurup burada bir gece konaklamalısınız. Velhasıl Köklüce Kanyonu’nu görmek, Gaziantep’te yapılacak şeyler arasına mutlaka eklenmeli!

5. Gaziantep Kalesi

Kale hakkında kesin olarak bilinenler ise 6 bin yıl öncesine kalkolitik döneme kadar giden bir höyük üzerine kurulduğu ve M.S II-III yüzyıllarda kale ve çevresinde “Theban” isimli küçük bir kentin olduğudur. Roma döneminde gözlem amaçlı kullanıldığı bilinen 12 ayrı kuleden ve burçlardan oluşan Gaziantep Kalesi, şuan “Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi” olarak hizmet vermektedir. Gaziantep’in kahramanca mücadelesi kale içerisinde, özel bir düzenekte, yaklaşık 45 dakika süren bir belgeselle gösterilmektedir.

6. Gaziantep Arkeoloji Müzesi ve Zeugma Mozaik Müzesi

Şehrin turistik noktaları arasında öne çıkan müzeler, hem tarihi hem de kültürel anlamda Gaziantep’e dair pek çok bilgi edinmenizi sağlıyor. Gaziantep’te ki müzelerin birçoğu ücretli olarak ziyaret edilebilirken; bir kısmında ücret talep edilmiyor. Bunun yanı sıra bazı müzelerde, Müzekart sahibi olanlar için ücretsiz ziyarete izin veriliyor.

Müzelerin çalışma saatleri ise aşağı yukarı 09.00 ile 18.00 saatleri arasında seyrediyor. Gaziantep’te yapılacak şeyler denildiğinde ilk sıralarda kendine yer bulan bu müzeler arasında özellikle; Zeugma Mozaik Müzesi ve Gaziantep Arkeoloji Müzesi öne çıkıyor.

7. Gaziantep Mutfak Müzesi

Bu yöresel lezzetlerin tarihine dair her türlü ögeye ev sahipliği yapan Emine Göğüş Gaziantep Mutfak Müzesi, Gaziantep Kalesi’nin güneyinde yer alan Göğüş Konağı’nda hizmet veriyor. Göğüş Konağı, 1904 yılında inşa edilmiş tarihi bir konak olup; Türkiye’nin ilk Turizm ve Tanıtma Bakanlarından biri olan Ali İhsan Göğüş’ün doğduğu ev olma ayrıcalığına sahiptir.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu yapılıp 2008 yılında ziyarete açılan Göğüş Konağı Mutfak Müzesi’nde şehrin mutfak kültürü çeşitli ögelerle tanıtılıyor. Gaziantep mutfağında kullanılan araç ve gereçlerle birlikte unutulmaya yüz tutmuş yöresel yemeklerin görseller halinde sergilendiği müzede, yöresel yemeklerden içeceklere ve bunların pişirme yöntemlerinden hazırlanışlarına ve hatta erzaklarına varıncaya dek birçok bilgi veriliyor.

8. Rumkale

Hristiyan alemi için oldukça önemli bir yere sahip olan Rumkale, Roma Dönemi’nde Hz. İsa’nın havarilerinden Yohannes’in bir dönem yaşadığı ve burada Hıristiyanlık dinini yaydığı yer olarak bilinmektedir. Yohannes’in, İncil’in bir kopyasını Rumkale’de bir mağarada sakladığı ve daha sonra kopyaların buradan alınıp Beyrut’a götürüldüğü de çeşitli anlatılarda geçmektedir.

Rumkale ve etrafında, Aziz Nerses Kilisesi, Barşavma Manastırı, çok sayıda arkeolojik kalıntı, su sarnıçları, kuyular ve hendekler gibi tarihi yapılar yer almaktadır. Rumkale’ye ulaşım Gaziantep’in Yavuzeli ilçesine 25 kilometre mesafede yer alan Kasaba Köyü’nden veya Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinden tekneler vasıtası ile sağlanabilmektedir.

9. Tarihi Naib Hamamı

aziantep’te hamam kültürü ayrı bir yere sahip olduğu için bu tip yapılara ayrı bir özen gösterilir. Gaziantep’in en eski yerleşim yerlerinden biri olan Şahinbey’de, Gaziantep Kalesi’nin hemen altında yer alan Naib Hamamı, bugünkü haliyle pek çok ihtiyaca cevap veren nitelikli bir yapıdır.

Geleneksel hamam kültürünün başarılı bir şekilde yaşatıldığı hamamda, buna ek olarak; sauna, masaj, cilt bakımı, jimnastik salonu ve vitamin bar gibi modern bölümler de yer almaktadır.

10. Antep Fıstığı!

Gaziantep’in topraklarında en doğal haliyle yetiştirilen Antep fıstığının tadına bakmadan seyahatinizi tamamlamayın! Dolayısıyla Gaziantep’te yapılacak şeyler arasına bu leziz fıstığın tadına bakmayı mutlaka ekleyin.

11. Beyran Çorbası

Sabahın köründe Beyran çorbası içilir mi, demeyin; çünkü Antep’in kahvaltı geleneklerinden biri de Beyran çorbasıdır. Ve hatta emin olunuz ki günün her saati içilebilir!

12. Katmer

Antep kahvaltısının ana besinlerinden biri olan katmer, sıcak veya soğuk olarak tüketilebildiği gibi; bana göre sıcakken daha kıvamlı ve daha lezzetli oluyor! Yanında ise genellikle süt tüketiliyor. Lakin dileyen çay da içebilir.

13. Baklava

Ünü sınırları aşıp, dünyaya yayılmış olan Antep baklavasının tadına bakmayı sakın unutmayın!

14. Nohut Dürüm

Gaziantep’in en bilindik lezzetlerinden biri de Nohut dürümüdür. Bu dürüm, uzun pidenin arasında kemik suyunda haşlanmış nohut, domates, maydanoz ve patates kızartması konularak yapılıyor. Antep’te, sokak lezzetleri kültüründe kendisine yer edinmiş bir yemek olan nohut dürüm, şehirde bir çok mekanda servis ediliyor. Üstelik bazı mekanlar bu konuda oldukça başarılı!

Popüler İçerikler

Gazeteci Fulya Öztürk'ün Azerbaycan Milletvekiline Ağladığı Anların Beden Dili Analizi Çok Konuşuldu
Sigara ve Alkole Büyük Zam: 3 Ocak İtibarıyla Fiyatlar Artıyor
Asgari Ücretin Açıklanmasından Sonra Cumhurbaşkanı’na Mesaj Atan Kadir İpek Gözaltına Alındı