Dünya'nın En İzole Toplumlarından Biri 'Sentinel Kabilesi'nin Esrarengiz ve Vahşi Yaşamı!

Hem İngiliz hem de Hintli antropolgların çalışmalarına konu olmuş fakat tam anlamıyla bağlantı kurulamamış sıradışı Sentinel Kabilesi'nin dosyasını sizler için Business Insider'dan derledik.

Burası Hint Okyanusu'nun ortasındaki Büyük Adaman Takımadaları'nın kıyısında bulunan Kuzey Sentinel Adası.

Andaman ve yakınklarındaki Nicobar Adaları Hindistan toprağı sayılıyor. Bu yüzden Andamanlı yerlilerin yanısıra bir çok Hintli de bu adalarda yaşıyor.

Bu adalardaki en yüksek popülasyon Jarawa Kabilesi'ne ait. Fakat onlar da Andaman Adası yollarında yapılan 'insan safari'lerinin kurbanı oluyorlar.

Turistler 4x4 araçlara binip bu kabilelerin yaşadıkları yerlerden geçiyor ve yaşamlarını bir gösteri gibi izliyorlar. Bu kabilelere büyük rahatsızlık veriyor.

Fakat böyle bir geziyi Kuzey Sentinel Adası'nda asla yapamazsınız. Bu küçük adanın yerlileri diğer kabilelerden çok farklı.

Adanın diğer kıyılardan uzak olduğu kesin, fakat Amazonlar'ın ücra bir köşesi gibi ulaşılamaz bir nokta da değil. Fakat ada halkı kayıtlara geçen tarihin başından beri dış dünyayla bağlantıyı reddetmiş.

Amazon Yağmur Ormanları'nda ulaşılması zor alanlara gizlenmiş kabilelerin aksine, aslında Sentinelliler yüzyıllardır bilinen bir toplum. Fakat dışarıdan gelen bağlantı kurma çabalarını oklarla saldırarak uzaklaştırıp herhangi bir yabancı toplumla bağlantı kurmak istemediklerini yüzyıllardır açıkça belli ediyorlar.

Avrupalı sömürgecilerin daha büyük Andaman Adaları'na yaptıkları ziyaretler ve batık gemiden kurtulup vahşi Kuzey Sentinel Adası'nda hayatta kalmaya çalışanlar haricinde, Sentinel Adası büyük ölçüde bakir kalmış.

1880 yılında İngiliz bilim insanı M.V Portman liderliğindeki bir keşif ekibi 6 yerliyi adadan zorla kaçırdılar. Bu 6 yerlinin bir kısmı hastalıktan öldü. Hayatta kalanları ise keşif ekibi yanlarında hediyelerle adaya geri bıraktılar.

Bu ziyaretin dışında ada halkı 20. yy'ın ortasına kadar bir daha rahatsız edilmedi fakat Portman fotoğrafta görülen Andamanlı kabile üyelerinin üzerinde antropolojik çalışmalarını sürdürdü.

1960'larda Hint Hükümeti Sentinel Halkı'yla bağlantı kurma görevine kalkıştı ve 1967'de adaya düzenli ziyaretler yapılmaya başlandı fakat bu ziyaretler adalılara hediyeler bırakıp oradan ayrılmanın ötesine geçemedi.

1981 yılında Primrose isimli Panamalı yük gemisi ada kıyısındaki resiflerde çakılı kaldı. Sentinel yerlileri, gemideki silahsız mürettebat kurtarılmayı beklerken üzerlerine oklar yağdırdı.

Primrose'un batık kalıntısı bugün hala Sentinel kıyısındaki resifte duruyor.

'Sentinelese' adı verilen Kuzey Sentinel Adası'nın sakinleri dış dünyayla neredeyse hiç bağlantı kurmuyorlar ve kurulması adına yapılan girişimleri de saldırılarla engelliyorlar. Bu yüzden adalılara ait fotoğraflar genellikle uzaktan veya havadan çekilmiş fotoğraflar olabiliyor. 

Sentinel Kabilesi tarım yapmıyor ve 10000 yıl öncesindeki toplumlar gibi 'avcı ve toplayıcı' olarak yaşıyorlar.

Bundan 10 yıl sonra, Hint antropolog Madhumala Chattopadhyay yaptığı bir kaç ziyaret sırasında adalılarla dostane iletişimler kurmayı başardı.

Fakat daha sonra ada halkını dış dünyadan geçebilecek olan hastalıklardan korumak için Hint Hükümeti bu antropolojik gezileri durdurma kararı aldı.

O ziyaretlerden sonra Sentinelliler arkadaş canlısı tavırlarından tekrar uzaklaştılar. 2004 yılında Hint Okyanusu'nda meydana gelen tsunami sonrasında bölgede incelemeler yapan helikoptere oklarla saldırdılar.

Bir başka ilginç nokta ise; Sentinel Halkı bu fırtınayı önceden tahmin etmiş ve adanın yüksek bölgelerine kaçarak tehlikeyi atlatmışlardı.

İlerleyen zamanda Sentinel Kabilesi daha da ileri gitti ve 2006'da iki balıkçı adaya fazla yaklaştıkları için öldürdüler.

Günümüzde bu ada hala hem ada sakinlerinin hem de ziyaretçilerin güvenliği için 'girişe kapalı bölge' olarak tutuluyor. Bölgeye herhangi bir bilimsel gezi çalışması yapılmıyor ve Sentinel Kabilesi modern toplumdan uzak olarak yaşamına devam ediyor.

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
Gazeteci Fulya Öztürk'ün Azerbaycan Milletvekiline Ağladığı Anların Beden Dili Analizi Çok Konuşuldu
YORUMLAR
18.05.2016

acur bey bi sonraki survivor'ı burda yapmalı bakalım kaç kişi hayatta kalcak :)

18.05.2016

Siktiredin iletişim kurmayın aman diyim medeni toplumlarla !!! medeniyet dediğin şey, boynuna tasmayı bağlayıp seni eşşek gibi çalıştırıp senden vergi alan bir sistem zaten, avradını siktimin memleketinde fatura ödemekten başımızı kaldıramıyoruz keşke ben de aranızda olsam da ceylan avlasam, dert yok tasa yok , baldırıcıplak gezerdik ne güzel -.-

18.05.2016

kafa rahat haci gelene ok ucana ok mis

TÜM YORUMLARI OKU (16)