Dünya'nın Doğal Uydusu Olan Ay Aniden Kararsa Gezegenimize Ne Olurdu?

Geceleri, Güneş'ten gelen ışıkları bize yansıtan ve gezegenimizde harika manzaralar oluşturan uydumuz Ay, biz aslında pek fark etmesek de Dünya için oldukça önemli bir astronomik objedir. Peki Ay, Güneş ışığını bizlere yansıtmasa neler yaşanırdı? Biz de bu yazımızda bu soruyu inceliyoruz.

Mat siyah renkli bir Ay, gelgitleri yaratmaya devam eder, ancak neredeyse çıplak gözle görünmez olurdu.

Gelgitlerin şiddeti dışında Ay'ın hangi evrede olduğunu anlamanın bir yolu olmazdı. Bu dairesel ritim, birçok canlının davranışlarını senkronize etmek için kullandığı çok önemli bir zamanlama sinyalidir. Örneğin, Büyük Set Resifi'ndeki mercanlar, yıllık toplu yumurtlamaları için tetikleyici olarak dolunayı kullanır. Bu, tüm poliplerin yumurtalarının ve spermlerinin aynı anda suda olmasını sağlar ve başarılı döllenme şansını artırır.

Kuşlar da göç hareketlerini senkronize etmek için ay döngüsünü kullanırlar.

Örneğin bir deniz kuşu olan Barau's Petrel, Hint Okyanusu'ndaki Réunion adasındaki üreme alanına hava ve beslenme koşullarına bağlı olarak her yıl farklı bir zamanda gelir, ancak tüm kuşlar her zaman dolunayda orada olur.

Dolunayı bir zamanlama işareti olarak bu kadar kullanışlı yapan şey, parlaklığının Dolunay gecesinde çok fazla artmasıdır.

Bunun nedeni, Ay doğrudan önden aydınlatıldığında Ay'ın yüzeyindeki kraterler ve çıkıntılar tarafından yaratılan gölgelerin parlaklığı bozamamasıdır.

Bununla birlikte Ay ışığı, bir saatten daha fazlasıdır.

Güneş ışının %1'inden bile bin kat daha sönük olmasına rağmen, geceleri gökyüzündeki yıldızlardan bin kadar daha parlaktır. Ay ışığının yardımı olmasaydı gece hayvanları, sadece dokunarak veya ekolokasyon yoluyla yön bulabilen hayvanlarla sınırlı kalırdı. İlk memeliler, gezegenin gündüz saatlerinde dinozorların egemen olduğu zamanlarda ortaya çıktılar. Memeli görüşü, Ay ışığında iyi çalışacak şekilde özel olarak evrilmiştir ve hâlâ da öyledir. Geceleri çalışabilme yetenekleri olmasaydı, belki de memeliler hiç evrim geçirmeyeceklerdi!

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Ay'ın Yörüngeden Çıkıp Dünya'ya Çarpmasını Anlatan Moonfall Filmi Gerçek Hayatta Meydana Gelirse Neler Olur?
Ay'a Gitmek İçin Kullanılan Devasa Roketlerin Yerini Asansörlerin Alacağı Açıklandı
Evrendeki 330 Milyon Işıkyılı Çapındaki Gizemli Çoban Boşluğu Hakkında Bilinmeyenleri Anlatıyoruz

Popüler İçerikler

Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor
Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"