Dünya'nın Derinliklerinde Başka Bir Gezegene Ait Olduğu Düşünülen Kalıntılar Keşfedildi

Bilim insanlarının son keşfine göre Dünya'nın derinliklerinde antik ve gizemli bir dünya saklanıyor olabilir. Efsanevi Theia gezegeninin kayıp parçalarının Dünya'da bulunduğuna dair kanıtlar bulundu. Detaylar içerikte. 👇

Kaynak: 1

Ay'ın oluşum süreci ve tarih boyunca nasıl meydana geldiği konusunda bilim dünyasında en geniş kabul gören açıklama büyük çarpışma hipotezidir.

Yaklaşık 4,5 milyar yıl önce, Mars büyüklüğünde bir protogezegen olan Theia'nın Dünya'ya çarpması sonucu Ay'ın oluştuğu düşünülmektedir. Bu çarpışma esnasında Dünya'dan kopan ve uzaya savrulan devasa enkaz bulutunun birleşmesiyle Ay oluşmuş ve yerçekimi etkisiyle Dünya'nın uydusu haline gelmiştir.

Theia'nın akıbetine dair uzun süredir devam eden merak, yeni bilimsel çalışmayla bir nebze olsun aydınlanmış gibi görünüyor.

Nature dergisinde yayımlanan bir araştırma, Theia'nın kalıntılarının Dünya'nın derinliklerinde, özellikle mantonun çekirdek ile sınırında bulunduğunu ortaya koyuyor. Dünya yüzeyinden yaklaşık 2,900 kilometre derinlikte bulunan bu bölge, Theia'nın parçalarının Dünya'nın iç yapısına karıştığını ve muhtemelen halen orada olduğunu gösteriyor.

Araştırmayı yürüten ekipten Dr. Qian Yuan, Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde yapılan bu ileri çalışmanın bulgularını paylaşarak Theia'nın Dünya'nın içindeki büyük parçalarının tespit edildiğini açıkladı.

Dr. Yuan'ın bu konudaki ilgisi, Arizona Eyalet Üniversitesi'nde aldığı gezegen jeokimyası dersi sırasında, profesörün "Theia şu anda nerede?" sorusunu sorması ile alevlenmiş.

Theia'nın Mars büyüklüğünde olduğu göz önünde bulundurulduğunda çarpışmanın etkisiyle Ay'ı oluşturan parçaların yanı sıra, büyük bir kısmının Dünya'ya entegre olduğu düşünülmekte.

Bu materyallerin bir bölümü Dünya'nın mineralleriyle karışarak erimiş, bazı parçaları ise orijinal hallerini koruyarak bugüne dek varlığını sürdürebilmiş olabilir.

Dr. Yuan, Dünya'nın iç yapısında, çekirdek ile manto arasındaki sınırda bulunan iki büyük ve gizemli yapıya odaklandı.

Batı Afrika altında bulunan yapı 'Tuzo', Pasifik Okyanusu altındaki yapı ise 'Jason' olarak adlandırılıyor. Kıta büyüklüğündeki bu yapılar, yüzlerce kilometre mantoya uzanıyorlar ve sismik dalgaların bu yapılar üzerinden geçerken yavaşlamasına neden oluyorlar. Bilim insanları bu yapıların, Dünya'nın erken dönemlerinde yüzeyde bulunan magma okyanusunun kristalleşmiş parçaları ya da derinlere batmış okyanus kabuğu parçaları olabileceğini düşünmüşlerdi ancak bu yeni çalışma, Tuzo ve Jason'ın aslında Theia'nın kalıntıları olabileceğini öne sürmekte.

Siz ne düşünüyorsunuz yorumlarda buluşalım. 👇

Bu içerikler de ilginizi çekebilir. 👇

Ay'ın Evreleri: Dünya Çevresindeki Turunu Her 29.5 Günde Bir Tamamlayan Ay'ın Bu Süreçte Aldığı Tüm Şekiller
Başka Bir Uydu Mümkün mü? Bilim İnsanları Dünya'nın Yeni Ay'ını Buldular!
Bir Tanecik Uydumuz Vardı! Ay Yok Olduğunda Dünya'da Yaşanabilecek 7 Muhtemel Olay

Popüler İçerikler

Aydilge'den ''Hayalim Cinsellik Yaşarken Ölmek'' Diyen Bennu Gerede'ye Tepki Dolu Yanıt!
Gassal Dizisindeki "Seküler" Karakter Fazla Karikatürize Edilmiş Bulundu
Tabii'nin Çok Konuşulan Dizisi Gassal Hakkında Tartışmalar Bitmiyor