Sıra bir motifte, “Asla mükemmel olamazsın!” motifi.
İskandinav-Cermen kahramanı (Völsunga Saga ve Niebelungenlied destanları. İkincisinde, ismi Siegfried'dir) Sigurd, ejderha Fafnir’i öldürür ve kanında yıkanır. Böylece kendisine kılıç işlemeyecektir. Ancak uçarak gelip kürek kemiklerine yapışan bir yaprak, oraya kan gelmesini engeller. Ve sonunda Sigurd buradan aldığı bir yarayla ölür.
İsrailiyat kokan bir rivayete göre peygamber, amcası Ebu Talib’i cehennem ateşinden korumak için bütün vücudunu sıvazlar. Ancak ayak tabanını sıvazlamayı unutmuştur. Böylece Ebu Talib cehennemde sadece ayak tabanlarından yanacaktır.
Türk mitolojisinde Tepegöz’ün sihirli yüzüğü, gözünden başka yerine kılıç işlemesini engellemektedir. Ancak canavarın gözünü yaralamayı başaran Basat, yüzüğü alır, ardından devi öldürür. (İlginçtir ki, Niebelungenlied destanında da bir yüzük vardır, Wagner'a Der Ring des Nibelungen -Nibelungların yüzüğü- için ilham vermiştir.)
Yunan mitolojisinde, Achilles’i annesi tanrıların kutsal suyunda yıkar ancak topuğundan tuttuğu için bu kısma su değmemiştir. Achilles buradan aldığı bir yarayla ölür. (Ki meşhur olduğu üzre, 'Aşil tendonu' ismi buradan gelir.)
Kafkas Nart mitolojisinde, Nart Sosruko bir demir cevheri olarak doğar, Nartların demircisi Tlepş, onu örsünde döverek biçimlendirir. Ancak çeliğine su verirken maşayla dizi ya da bileğinden tuttuğu için, Sosruko'nun zayıf noktası burasıdır.
Loki'ye değinmiştik. Baldur'un annesi Frigg, bütün canlılarla konuşarak, onlardan oğluna zarar vermeyeceklerine dair söz alır, ancak ökse otunu ihmal eder. İskandinav evreninin 'oyunbozan'ı Loki, ökse otundan bir ok yapar, kör tanrı Hod'u kandırır, ve yemek esnasında yanlışlıkla Baldur'a oku fırlatmasını sağlayarak Baldur'un ölümüne sebep olur.
Bütün bu motifler, “ne kadar uğraşırsan uğraş, asla mükemmel, külli anlamda tamamlanmış olamazsın” ana fikrini veren, aynı kurgulu farklı hikâyeler…