Dünya Mersin'e BİST Tersine: Borsa İstanbul'da Ralli Sürer mi?

Endeks Rusya'dan savaş etkisiyle çıkan paranın benzer bir piyasa olmasıyla BİST'e girmesi, bankaların karlılıklarındaki artış ve enflasyona karşı koruma unsuru olarak yaklaşık bir aydır sürdürdüğü yükselişini ralliye çevirirken, bugün de rekorlarla taçlandırdı. Rallinin ve rekorların detaylarını uzmanlar anlatıyor.

Rusya-Ukrayna savaşı ile özellikle Rusya'dan çıkışların yaşanması Borsa İstanbul’da ralliye neden olmuştu.

Dünya borsaları negatif seyrederken, kurdaki yükselişin ve enflasyondaki yükselişin negatif reel getiri oranını yükseltmesiyle de Borsa İstanbul dünyadan pozitif ayrışmıştı.

BIST 100 endeksi yaklaşık bir ayda yüzde 32,5 oranında getiri sağlarken, 17 Aralık 2021 tarihinde kurdaki rallinin de etkisiyle 2.406 puan tarihi zirvesini bugün yeniledi. Ulaştırma ve holding sektörü öncülüğünde görülen yükselişle bankacılık endeksi de yaklaşık son 1 haftada bu rallide destekleyici oluyor.

Yine bu rallide önceki yükselişlerden farklı olarak alımlar genele yayılıyor.

BloombergHT araştırma ekibinin haberine göre, daha önceki rallilerden farklı olarak MSCI Türkiye Endeksi de dünyadaki benzer piyasalardan pozitif ayrışarak yılbaşından bu yana yüzde 17 getiri ile sağlamıştı. 

Endeks son bir ayda 430 puan yükselirken, 300 puanlık kısmı 16 hisseye dağılarak, holding endeksi yüzde 35 ile öne çıktı. Yılbaşından bu yana yüzde 60 getiri sağlayan ulaştırma endeksi bu dönemde yüzde 32 ile yer alıyor.

Temel göstergelerdeki iyileşmeler ve hisse bazlı haberler risk iştahını destekledi.

Bankacılık sektörü makro risklerden etkilense de enflasyona endeksli tahvil getirileri, kredi makasları, komisyon gelirleri ve toparlanan marjlar kârlılıkları destekledi. Sektör ayrıca 2022 yılına da güçlü rakamlarla giriş yaptı. BDDK rakamlarına göre sektör, ilk iki ayda 39 milyar TL net kâr ile geçen yılın aynı dönemine göre kârlılığını yüzde 323 oranında artırdı. Özkaynak kârlılığı ise yılın ilk iki ayında yüzde 31 seviyesinde gerçekleşti.

Hisse bazlı haber akışları da fiyatlamalarda etkili oldu. Koç Holding’in UniCredit’teki yüzde 18’lik Yapı Kredi paylarını satın alması ve BBVA’nın gönüllü pay alım teklifi sektör açısından önemli iki gelişme olarak yer aldı.

"İlk çeyrekte bankaların bilançolarında bulunan TÜFE’ye endeksli tahvillerin yüksek enflasyon sebebiyle banka kârları üzerinde ciddi etkisi olacak."

Vakıf Yatırım Direktörü Altan Aydın bankacılığın yüksek etkisi ile endeksteki ralliyi şu şekilde değerlendirdi: 

Türk bankaları, TL’deki fonlama maliyetinin gerilemesiyle beraber, net faiz marjının genişlemesiyle kârlılıklarını artırmışlardı. 2021’in son çeyreğinde olduğu gibi, 2022’nin ilk çeyreğinde de bu seyir devam etti. Tabii ki bunun sürdürülebilirliği tartışılır, ancak 2021 tüm yılda yazılan kârlara 2022’nin ilk yarısında ulaşılabilir. Bu da halihazırda zaten değerleme anlamında cazip olan banka çarpanlarını daha cazip hale getiriyor. Eğer kurdaki yatay seyir sürerse bankaların performansının devam etmesini beklerim. Bankacılık endeksinin TL bazında 2013 yılından bu yana ilk kez 2 bin seviyesini aştığını da hatırlatmakta fayda var. 2022 yılının tamamında piyasa faizlerinin seyri ve bankaların özkaynak kârı oranı, hareketi tahmin etmekte önemli faktör olacaktır.

"Çekirdek bankacılık gelirlerindeki sürdürülebilir artışın kısa vadede pozitif fiyatlanmaya devam edebileceğini düşünüyoruz."

Şeker Yatırım Kıdemli Bankacılık Analisti Sevgi Onur da, bankaların ocak ayındaki tarihi yüksek 20,1 milyar TL net kârlarının sonrası Şubat ayında da son derece kuvvetli kâr açıklamasıyla yıllık kâr artışının yüzde 323 seviyesinde gerçekleşmesinin bu durumda etkili olduğunu belirtirken, şöyle devam etti: 

Sektörün kümülatif özkaynak getirisi de önemli ölçüde toparlanarak yüzde 34,1 seviyesine ulaştı. Çeyreksel bazda karşılaştırmada bankacılık sektörü kârı ilk çeyreğin ilk iki ayında (Ocak-Şubat) dördüncü çeyreğin ilk iki ayına göre (Ekim-Kasım) yüzde 112 oranında artış gösterdi. Bu aynı zamanda ilk çeyrek için geçen yılın dördüncü çeyreğine göre kuvvetli bir kar artışına işaret ediyor. Kredi karşılıklarında gözle görülür azalma, çekirdek bankacılık gelirlerinde toparlanma, faaliyet giderlerinde artış ve 2 milyar TL ticari kâr ana unsurlar olarak öne çıkıyor. 

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Borsa İstanbul Dünyaya Zirveden Bakıyor: Endekste Rekorlar Yenilenirken, Dolar Geriledi, Petrol Düşüşte!
Cari Fazla Yerine Fazla Fazla Açık Vermeye Devam Ediyoruz
Bankadan Taze Taze Banknotlar: Bayram Değil Seyran Değil Merkez Neden Para Bastı?
Merkez'den Rezervlere Takviye Planı İşe Yarar mı Yoksa Üretim Tarafında Sorun Büyür mü?
TÜSİAD Başekonomisti Altınsaç: 'Ben Olsam Baz Etkisine Bu Kadar Bel Bağlamam'

Popüler İçerikler

Derbiyi İzlemek İçin Nişan Atan Fenerbahçe Taraftarı Viral Oldu
Gazeteci Timur Soykan Narin Cinayetiyle İlgili Düğüme Dönen Konuları Çarpıcı Bir Şekilde Analiz Etti
Diyarbakır’da Kaybolduktan 19 Gün Sonra Ölü Olarak Bulunan Narin Güran’ın Adli Tıp Raporu Tamamlandı