Dünya İsrail'in Kara Harekatına Kilitlendi! 2008'deki Gazze Savaşı'nın Acı Bilançosu İse Bugün Bile Akıllarda

7 Ekim'de Hamas'ın 'Aksa Tufanı' adını verdiği saldırıları sonrası savaşa dönüşen İsrail-Filistin Çatışmaları, ne yazık ki daha acı ve ağır bilançoları doğuracak gibi gözüküyor. 

İsrail'in Gazze Şeridine düzenlemeyi planladığı Kara Harekatı'nın çok kanlı geçmesi beklenirken her iki taraf da topyekun bir kara savaşına hazırlanıyor. 

İsrail, geçmişte de birçok kez Gazze'ye Karadan girerek saldırılar organize etmişti. 2008 yılındaki savaş ise hala akıllarda.

Bu içeriğimizde, İsrail'in Gazze'ye Kara Harekatı düzenlediği geçmiş savaşları sizler için derledik.

İsrail'in Gazze'ye yönelik kara harekatları, 2008 ve 2014 yıllarında gerçekleşmiş ve bu harekatların sonucunda binlerce kişi yaşamını yitirmişti. Şimdi gözler yine olası bir kara harekatına çevrilmiş durumda.

27 Aralık 2008 tarihinde İsrail, Hamas'ın roket saldırılarında İsrailli sivillerin zarar gördüğü isnadıyla Filistin'e karşı operasyon başlattı. Saldırının öncesinde İsrail, bir Filistinli militanı idam etmiş ve bunun üzerine Hamas tarafından İsrail'e füze saldırıları başlamıştı. 

İsrail ise bu saldırılara çok daha sert bir karşılık vermeye karar verdi.

4 Kasım'da İsrail askerleri Gazze şeridine operasyon düzenleyip 6 Hamas militanını öldürdüler. İsrail bu saldırının gerekçesi olarak Hamas'ın saldırı için tünel kazmasını gösterdi. İsrail'in bu operasyonu yalnızca bir başlangıçtı.

Bu operasyonun ardından ateşkesin sona erdiğini duyuran Hamas, roketli saldırılarına devam etti. Gazze'yi abluka altına alan israil, Hamas'ın roket saldırılarına son vermesi ve yurt dışından silah temin etmemesi durumunda Gazze ablukasını kaldıracağını duyurdu.

Bu teklif Hamas tarafından reddedildi. 

Artık savaşın önünde hiçbir engel kalmamıştı.

Hamas'ın restinin ardından İsrail tankları harekete geçti. 27 Aralık sabahı başlayan operasyon savaşın tüm dehşetini gözler önüne seren bir nitelikteydi.

Sınır hattı boyunca süren İsrail ilerleyişi karşısında Hamas güçlerinin fazla şansı yoktu. Savaşı Filistin toprak sahasına taşıyan İsrail, sadece üç askerini kaybederken Filistin için bilanço çok daha ağır oldu.

Resmi verilere göre 1133 Filistinli, İsrail operasyonunda hayatını kaybetti. 

Dört binden fazla insan yaralanırken on binlerce kişi evsiz kaldı ve Filistin'i terk etti. 

18 Ocak'ta ateşkes ilan edildiğinde her iki taraf da savaş öncesi durumlarına geri döndü.

2008 savaşından yaklaşık 5 buçuk sene sonra yine İsrail ile Filistin arasında gerilim yükseldi. Önceki savaşın yarası ve acıları sarılmadan yenisi başlıyordu.

Hamas militanları tarafından 3 İsrailli gencin kaçırılması akabinde öldürülmeleri İsrail'de kıyameti koparttı. 

Savaş durumuna geçen ve olağanüstü hal ilan eden İsrail, 2014 Temmuz'unun ilk günlerinde operasyon kararı aldı. 

Bu sefer 2008'e göre çok daha kapsamlı bir operasyon tertipleyen İsrail, kara-hava ve deniz üstünden Gazze'yi ablukaya aldı. 

8 Temmuz günü operasyon başladı.

Operasyonun ismini "Kardeş Koruyucusu" koyan İsrail, kaçırılıp öldürülen üç İsrailli gençten dolayı ülkede oluşan infialden faydalandı.

İsrail kamuoyunun desteğiyle Ordu büyük bir hırsla hedeflere saldırmaya başladı. Hamas'ın misilleme yapmak için gönderdiği füzeler ise İsrail'i durdurmaya yetmedi. 

2008 operasyonlarının en trajik görüntüleri ise Gazze'nin Şucaiyye mahallesinde görüldü. Bölgeyi hedef alan İsrail kuvvetleri yalnızca bu mahallede 72 Filistinli sivili öldürdü. 400'ü aşkın kişi de yaralandı. 

Şucaiyye Saldırısı uluslararası kamuoyunda geniş yer buldu ve sivillerin mahalleden ayrılması ve cenazelerin taşınması için İsrail kısa süreli ateşkes yapmaya ikna edildi.

20 Temmuz günü geldiğinde yine olanlar olmuş, 12 gün içinde çok kan dökülmüştü. Operasyonlar sonucu en az 2200 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail'in 2008 operasyonları sonucu kaybı 84 oldu. Hamas ise İsrail'in operasyonlarda 200 askerini kaybettiğini duyurdu. Netice itibarıyla Temmuz sıcağında Ortadoğu yine kan gölüne dönmüştü. 

27 Temmuz'da ateşkes ilan edilse de ateşkes sonrası İsrail'in saldırıları neticesinde 44 Filistinli daha yaşamını yitirdi. Ardından savaş öncesi pozisyona geri dönüldü.

2014'ün üstünden 9 sene geçti. İsrail yine Filistin'e yönelik kara harekatı hazırlığında. Operasyonun sonuçlarını kestirmek için ise kahin olmaya gerek yok.

İsrail'in düzenleyeceği olası bir kara harekatında zaten hava bombardımanından dolayı harabeye dönmüş olan Gazze'nin çok büyük hasar alacağını şimdiden öngörmek mümkün.

Bunun yanı sıra, en az 3 ile 5 bin arasında sivil kaybın yaşanabileceği tahmin ediliyor.

Yeni saldırıların vahşeti, derinleşen nefreti daha da körüklemesinden öte bir anlam ifade etmeyeceği anlaşılıyor.

Buna rağmen İsrail'in kara operasyonu için önümüzdeki saatlerde düğmeye basmasına kesin gözüyle bakılıyor.

İlgini çekebilir...

İsrail-Filistin Savaşını Daha İyi Anlamak İçin Osmanlı Devleti'nin Filistin'i Nasıl Kaybettiğini Anımsıyoruz

İlgini çekebilir...

İsrail-Filistin Uyuşmazlığını Anlamak İçin En Çok Sorulan 5 Sorunun Yanıtını Sizler İçin Cevapladık

İlgini çekebilir...

İsrail Filistin Savaşında Son Durum: Ölü Sayısı 1587, Yaralı Sayısı 6416

Popüler İçerikler

Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
17.10.2023

Fosfor bombası kullandılar insanlık suçu işlediler çoluk çocuk genç yaşlı erkek kadın ayırmadılar masumları da hedef aldılar ve utanmadan sıkılmadan bu yaşananları desteklememizi istediler. Kimlerle beraber yaşıyoruz varın siz hesap edin

Zalimler İçin Yaşasın Cehennem

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ