Dünya Futbol Tarihinin En Onursuz Golünün Acı Hikâyesi

Batı Almanya'da düzenlenecek 1974 Dünya Kupası'na Avrupa'dan 8, Güney Amerika'dansa 2 takım elemelerden direkt olarak katılma hakkı kazanacak, ayrıca Avrupa'dan bir takımla Güney Amerika'dan bir takım baraj maçları oynayacak, kazanan takım da Dünya Kupası bileti alacaktı.

1974 Dünya Kupası'na katılmak için Şili ve Sovyetler Birliği baraj maçında eşleşirler.

11 Eylül 1973'te Şili'nin faşist diktatörü Agusto Pinochet, 1970'de serbest seçimle iktidara gelen sosyalist Salvador Allende iktidarını kanlı bir darbeyle devirmiş; binlerce insan işkencelerden geçirilmiş, binlercesi katledilmiş, Allende de darbeye direnirken katledilmişti.

Moskova'da oynanan ilk maç gazetecilerin ve kameraların girmesinin yasaklandığı gergin bir havada oynandı ve 0-0 sona erdi.

İkinci maç Santiago'da Estadio Nacional'de oynanacaktı. Sovyetler yüzlerce politik tutuklunun işkenceden geçirildiği, öldürüldüğü bu statda oynamayı reddetti. Maçın tarafsız bir ülkede olmazsa, Şili'de başka bir statda oynanmasını talep etti. FIFA ve Şili teklifleri reddetti.

FIFA'nın kararlarına tepki gösteren Sovyetler Birliği futbolcularını Şili’ye göndermeyince FIFA da Şili'nin maçı 2-0 hükmen kazandığını açıkladı. Ancak buna rağmen ilan edilen gün ve saatte maçın sembolik olarak oynanacağını açıkladı. Şili takımı dolu tribünler önünde karşısında rakip olmaksızın sahaya çıktı.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

İşte 'Dünya futbol tarihinin en onursuz golü'

Aynı stadyumda korkunç işkenceler gördükten sonra katledilen Şilili müzisyen Victor Jara'nın öldürülmeden hemen önce yazdığı Estadio Chile isimli şiir / şarkının İngilizce versiyonu... ABD'li müzisyen Pete Seeger seslendiriyor.

Popüler İçerikler

Cem Yılmaz'dan Küfürlü Gönderme Gelmişti: Hasan Can Kaya'dan Ünlü Komedyene Cevap Geldi!
Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!
YORUMLAR
17.09.2018

Onursuzca atılan bir gol ve santra yapacak oyuncu olmadığı için yarım kalan, faşistlerin gerizekalılığının sembolik maçı. Dünya kupasından eleneceklerini bildikleri halde insanlık suçunun işlendiği kan kokan bir sahaya çıkmamayı tercih eden sovyetler, bir de maçı izlemeye gelen gole sevinen şilililer...Allende kazandığı seçim sonrası, emek ve ulusal bağımsızlık üzerine programları uygulamaya başlamıştı, cuntalar her zaman ki gibi kim den yana olduklarını bir kez daha göstermişler.

17.09.2018

Sovyetlerin, faşizme karşı müthiş duruşu tarihe altın harflerle yazıldı.

fifa tabi ki katil diktatörden yana tavır alacaktı.

TÜM YORUMLARI OKU (6)