Dünya Devlerinden Açıklamalar: Yüzde 5'i Aşan Düşüşte Petrol Fiyatları Neden Geriliyor?

Yıla başlarken, pandemiden çıkışta talep etkisiyle hareket eden petrol fiyatları şubat sonunda Rusya-Ukrayna savaşı ile gerilen jeopolitik gündemle tarihi zirvelerine çıkmıştı. 78 dolar seviyesinden başladığı 2022'de 140 dolara varan petrol fiyatları dünyada da enflasyonist süreci tetiklemişti. Sonrasında gerileyen petrol fiyatlarında bugün sert düşüş görüldü.

Brent petrol günlük bazda yüzde 5’ten fazla düştü

Geçen hafta cuma günü 100 doların hemen üzerine çıkan Brent petrolün varili haftayı 98 dolar seviyesinden tamamlamıştı. 

ICE'de Ekim vadeli Brent petrolü yüzde 5'ten fazla düşerek 92 dolar/varil seviyesine indi. NYMEX'de Batı Teksas petrolünün varil fiyatı yüzde 5,2 düşüşle Ocak ayından bu yana ilk kez 87,31 dolara geriledi.

Citi Research, Brent petrolü için kısa vadeli hedef fiyatını 80-85 dolar/varil olarak belirlediğini açıkladı.

Düşüşte, dünyanın en büyük petrol ithalatçılarından olan Çin’in verilerindeki zayıflama etkili olurken, veriler talepte endişe oluşturmaya devam ediyor. Çin’in verileri ekonomik toparlanmada yavaşlamaya işaret ederken, günlük ham petrol üretimi Mart 2020 sonrası en düşük seviyesine geriledi.

Aramco petrol üretimini artırmaya hazır

Suudi Arabistan'ın dünya devi petrol şirketi Aramco'dan dün yapılan açıklamada, petrol talebinde, kısa vade küresel beklentiler aşağı yönlü baskı oluştursa da büyümeye devam edecek denildi. 

Suudi Arabistan, talep edilmesi halinde ham petrol üretimini günlük olarak 12 milyon varile çıkarılabileceğini de belirtti.

Suudi Arabistan Prensi El Velid bin Talal, Rusya-Ukrayna savaşı öncesi Rus şirketlerine 500 milyon dolardan fazla yatırım yaptı.

Bloomberg haberine göre, Prens'in şirketi Kingdom Holding, Gazprom, Lukoil ve Rosneft tarafından çıkarılan, yatırımcılara yabancı şirketlerin özkaynaklarına yatırım yapma fırsatı veren bir finansal araç olan depozito makbuzlarından satın alırken, söz konusu yatırımın değeri de savaşın başlamasıyla hızla düştü. 

Yatırımlara dair açıklama yapmayan şirket, en yüksek profilli uluslararası yatırımcılar arasında yer alıyor.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, yönettiği varlık fonu aracılığıyla mayıs ayında Kingdom Holding'in yüzde 16,9 oranında hissesini satın almıştı.

Kingdon Holding, Gazprom'a 1,37 milyar riyal (365 milyon dolar) yatırım yaparken, Rosneft'e küresel mevduat makbuzlarına 196 milyon riyal (52 milyon dolar) ve Lukoil'e de 410 milyon riyal (109 milyon dolar) yatırım yaptı.

Şirket, ayrıca 2020 ve 2021 yıllarında da Uber, TotalEnergies, Alibaba ve BHP'den hisse almıştı. 

Prens El Velid'in Citigroup ve Apple gibi şirketlerde de hissesi bulunurken, Rotana Music şirketindeki hissesini Warner Music'e satmış, Four Seasons Otel zincirindeki hissesinin de bir kısmını Bill Gates'in sahibi olduğu Cascade Investment'ına satarak 2,2 milyar dolar kazanmıştı.

Popüler İçerikler

TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'
Icardi ve Wanda Nara'yı Ahlaksız Bulan Batuhan Karadeniz'e Eski Sevgilisinden Bomba Tesirli Karşılık