Dünya'nın Dört Bir Yanından En İlginç ve Gezmesi Keyifli 10 Müze

Sizin için dünyanın dört bir yanından en ilginç ve gezmesi keyifli müzeleri toparladık! Hem mimarileriyle hem de koleksiyonlarıyla gezginleri etkileyen bu müzelerin detayını http://www.art50.net/artlog/category/50-muze/ sayfasından okuyabilirsiniz.

1. Potala Sarayı - Tibet

Potala Sarayı, Çin’in kuzeybatısında yer alan Tibet Özerk Bölgesi’nin merkezi olan Lhasa’da bulunuyor. Bu eşsiz mimari yapı 17. yüzyıldan beri Budist geleneğinin ruhani liderleri olan Dalai Lama’lara ev sahipliği yapmasıyla Tibet Budizmi’nin en önemli simgelerinden biri. En yüksek noktası 3.700 metreleri bulan, 13 katlı ve 360.000 metrekare alana yayılan bu dev sarayda zamanın ünlü Tibet ressamları tarafından yapılan on binlerce duvar resmi yer alıyor.

2. Mark Rothko Sanat Merkezi - Litvanya

Soyut dışavurumcu akımın en önemli isimlerinden Mark Rothko,1903 yılında Rusya İmparatorluğu zamanında Dvinsk adıyla bilinen kentte doğdu. Günümüzde Litvanya sınırında bulunan ve adı Daugavpils olarak değiştirilen şehirde2012 yılında açılan Mark Rothko Sanat Merkezi, Doğu Avrupa’da usta sanatçının orijinal eserlerinin bulunabileceği tek adres. Müzede ayrıca “Sessiz Rothko” odası bulunuyor. Oda, müzenin içinde ayrı bir alanda sanatçının eserlerine sessizlik eşliğinde meditatif bir şekilde odaklanma imkanı sunuyor.

3. Berlin Yahudi Müzesi - Almanya

Berlin kentinde bulunan Jüdisches Museum (Yahudi Müzesi) Avrupa’daki en büyük Yahudi Müzelerinden biri. Sıra dışı mimari tasarımı 1988 yılında Berlin hükümetinin düzenlediği yarışma sonucunda belirlenen müze 2001 yılından beri ziyarete açık ve Berlin’in en çok ziyaret edilen müzelerinden biri. Barok mimariye sahip eski binasının yanı sıra, yarışma komitesi tarafından seçilen mimar Daniel Libeskind’in 2. Dünya Savaşı’ndaki bombalamaları anlatan, daha sonra Blitz (yıldırım) ismini alan zikzaklı bir tasarım önermesi sonucu müze bugünkü halini aldı. Zikzak biçimli bina, mimarı açıdan içerdiği boşluklarla Berlin’in tamamen sergilenmesi mümkün olmayan Yahudi Tarihi’ne gönderme yapıyor.

4. Royal Ontario Müzesi - Kanada

1912 yılında kurulan ve 1914’te halka açılan The Royal Ontario Museum (Ontario Kraliyet Müzesi), kuruluşundan beri Toronto Üniversitesi ile işbirliği içinde. Müze, 2007 yılında hayata geçirilen Michael Lee-Chin Crystal adlı 100.000 metrekarelik ek kanadı ile dikkatleri üzerine toplamayı başarmıştı. Adeta yerden bir anda fışkırmış dev bir kristali andıran bu bina, 50 finalist arasından seçilen dünyaca ünlü mimar Daniel Libeskind’in bir tasarımı.

5. Perez Sanat Müzesi - Amerika Birleşik Devletleri

Miami’nin en önemli çağdaş sanat müzelerinden biri olan Pérez Art Museum (Pérez Sanat Müzesi) içindeki eserler kadar kendisine verilen isimle de yankı uyandırdı. Uzun bir süredir Miami Art Museum (Miami Sanat Müzesi) olarak adlandırılan müzenin adı 2013 yılında koleksiyoner Jorge M. Pérez’in müzeye 40 milyon dolar bağışlamasıyla Pérez Sanat Müzesiolarak değiştirilince kamuoyunun sert tepkilerine maruz kaldı.

6. Chihuly Bahçesi ve Cam Müzesi - Amerika Birleşik Devletleri

Chihuly Garden and Glass Musuem (Chihuly Bahçesi ve Cam Müzesi), Amerikalı ünlü cam heykeltıraşı Dale Chihuly’nin eserlerine adanmış dünyadaki en büyük müze ünvanını taşıyor. 2012 yılında Seattle’da hizmete giren göz alıcı bina, şehirdeki meşhur Space Needle’ın tam bitişiğinde yükseliyor. Bahçe, cam sera ve iç mekandaki sergi bölümlerinden oluşan müzede Chihuly’nin heykel yerleştirmelerinin yanı sıra, renkli çizimleri ve obje koleksiyonları da yer alıyor.

7. Berardo Koleksiyonu Müzesi - Portekiz

Portekiz’in Lizbon kentindeki en önemli modern ve çağdaş sanat müzelerinden biri olan Museu Colecção Berardo (Berardo Koleksiyonu Müzesi) 2007 yılından beri sanatseverlere hizmet ediyor. Koleksiyoner ve iş adamı Jose Berardo’nun koleksiyonuyla birlikte kurulan ve onun ismini alan müzede Joan Mitchell, Jackson Pollock, Albert Glezies, Pablo Picasso, Ana Hatherly gibi çağdaş sanatın her alanından sanatçılara ait eserler var.

8. İslam Sanatları Müzesi - Katar

Katar’ın başkenti Doha’da mimari bir elmas değerindeki Museum of Islamic Art (İslam Sanatları Müzesi) 2008 yılı sonunda halka açıldı. Görkemini kaybetmemesi açısından, diğer binalardan uzak, su üzerinde bir ada şeklinde 260.000 metrekarelik bir alana kurulan bina, İslam mimarisinden esinlenerek tasarlandı. Modern mimarinin yıldız isimlerinden Çin asıllı Amerikan mimar I. M. Pei, emekliliği sırasında kabul ettiği projenin tasarımı için 6 ay boyunca İslam mimarisi ve tarihi hakkında araştırma yaptığı biliniyor.

9. Oscar Niemeyer Müzesi - Brezilya

Modern mimarinin gelişiminde önemli rol oynayan yaratıcılardan ve kariyeri boyunca 600′ün üzerinde proje gerçekleştiren dünyaca ünlü mimar Oscar Niemeyer’in “en sevdiğim projem” dediği Oscar Niemeyer Müzesi görsel sanatlar ve mimarinin birlikteliğinin bir merkezi olarak adlandırılabilir. 35.000 metrekarelik bir alanı kaplayan bina, göğe doğru yükselen ve çiçek açan bir filiz gibi tasarlanmış.

10. Ermitaj Müzesi - Rusya

Dünyanın en eski ve en büyük koleksiyonlarından birine sahip müzelerinden biri olan Ermitaj Müzesi, Rusya’nın kesinlikle görülmesi gereken noktalarından biri. 1764 yılında Büyük Katerina tarafından başlatılan ve Rusya’nın güç sembolü haline gelen koleksiyonda Tarihöncesi, Mısır ve Klasik sanat eserlerinden, İtalyan Rönesansı, Flemenk Baroku ve Modern sanatın önemli başyapıtlarına kadar geniş bir seçki bulunuyor. Müze, Rembrandt’tan Rubens’eVan Dyck’tan Raphael ve Matisse’e kadar dünyanın en ünlü ressamlarının eserlerine rastlayabileceğiniz koleksiyonuna yaraşır görkemli bir mimariye sahip.

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?