Gökbilimciler, Samanyolu Galaksisi’nden 220 milyon ışık yılı ötede bugüne dek keşfedilen en büyük karadeliği ortaya çıkardı. Merkezinde bulunduğu galaksiden daha hızlı genişleyen kara delik, bilim insanlarını şaşırttı.
Yale Üniversitesinden yapılan açıklamada, kara deliğin, Dünya'nın da içinde bulunduğu Samanyolu Galaksisi'nden 220 milyon ışık yılı uzaklıktaki CID-947 Galaksisi'nin merkezinde bulunduğu belirtildi.
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Chandra X Işını Gözlemevi, Hawaii'deki W.M. Keck Gözlemevi ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından XMM-Newton uzay aracından elde edilen verilerin incelenmesi sonucu keşfedilen kara deliğin, Güneş'in yaklaşık 7 milyar katı büyüklüğünde olduğu tahmin ediliyor. Güneş'in Dünya'nın 109 katı büyüklüğünde olduğu dikkate alındığında keşfedilen kara deliğin, Dünya'dan 763 milyar kat büyük olduğu hesaplanıyor.
Evrenin oluşumuna neden olduğu varsayılan Büyük Patlama'dan yaklaşık 2 milyar yıl sonra meydana geldiği sanılan kara deliğin, 11,7 milyar yaşında olduğu tahmin ediliyor.
Araştırma ekibi, keşfedilen kara deliğin çevresindeki galaksinin kütlesinin 10'da birini oluşturduğunu da ortaya çıkardı.
Kara delikler, genellikle merkezinde bulunduğu galaksinin kütlesinin yüzde 0,2 ya da 0,5'ini oluşturuyor.
Aynı zamanda diğerlerinden farklı olarak merkezinde bulunduğu galaksiden daha hızlı genişleyen kara delik, gök bilimciler arasında şaşkınlığa neden oldu.
Bilim insanları, şimdiye kadar kara deliklerin çevrelerindeki galaksilerle aynı hızla ya da daha yavaş büyüdüğünü, sadece yeni oluşan galaksilerin merkezindeki kara deliklerin hızla genişlediğini varsayıyordu.