Dünya'da Mars'ı Yaşadılar: 1 Yıl Boyunca Simülasyonda Yaşayan Ekip Dışarı Çıktı

NASA'nın desteklediği Mars simülasyonu projesinde yer alan ekip görevinin sonuna ulaştı. 6 kişilik takım 1 yıl süreyle özel bir yapının içinde kaldı.

İnsanlığın Mars’a olan ilgisi devam ediyor. Kızıl Gezegen’deki yaşamı dünya şartlarında test etmek isteyen bilim insanları ilginç projelere imza atıyor. Bunlardan biri de NASA tarafından desteklenen HI-SEAS (Hawaii Space Exploration Analog and Simulation) projesi oldu. Havai Üniversitesi tarafından yürütülen projenin 3. ayağında 6 kişiden oluşan bir ekip 1 yıl süre ile Mars hayatını yaşadı.

Bölge olarak Hawai yakınlarında bir volkanın bulunduğu çorak bir arazi seçiliyor

Mars ile ilgili haberlerde sık sık karşılaşılan görseller vardır; insalnık Mars’a ilk kez yerleşmiş ve kubbe şeklinde  özel yapılar kurmuş olarak gösterilir. İşte proje kapsamında o kubbeli yapılardan birinin aynısı dünya üzerinde inşaa ediliyor. Bölge olarak ise Hawai yakınlarında bir volkanın bulunduğu çorak bir arazi seçiliyor. Buranın tercih edilmesinin sebebi hem renk olarak Mars’ın kırmızısını andıran bir renk olması hem de çevrede simülasyon ekibinin dünyada olduğunu hissedirecek öğeler barındırmaması…

Ekip bir yandan da kubbe içindeki ve dışındaki deneyimlerinde bir film oluşturmaya çalışıyor

Bir yandan Mars’taki yaşamın simülasyonunu sağlayan ve sonraki araştırmalar için veri toplayan ekip bir yandan da kubbe içindeki ve dışındaki deneyimlerinde bir film oluşturmaya çalışıyor. Videoları belgesel haline getirmeyi düşünen ekip bu nedenle Kickstarter üzerinden bir kampanyaya başlamış durumda. Kırmızı Cennet adlı filmin Kickstarter sayfasına buradan ulaşabilirsiniz. Havai Üniversitesi yetkilileri Mars simülasyonunun yeni ekip ve görevlerle devam edeceğini belirtiyor.

Mahremiyet yok: Simülasyon ekibi bir yıl boyunca kaldıkları bu ortamda hemen hiç yalnız kalmadan yaşadı

Altı bilim insanından oluşan ekibin komutanı Carmel Johnston hiç bir mahremiyeti olmadan yaşamanın kolay olmadığını 'Odanızı başkalarıyla paylaştığınızı ama onlarsız hiç bir anınız olamadığını, onlardan hiç bir şekilde uzaklaşamayacağınızı düşünün' diyerek anlattı.

Hawaii Üniversitesi'nden Tristan Bassingthwaighte uzay yolculuğunun insan unsuru üzerine yürütülen bu çalışmanın önemine işaret etti.

Ekip Fransa'dan bir astro-biyolog, Almanya'dan bir fizikçi ve Amerikalı bir pilot, bir mimar, bir gazeteci ve bir de toprak bilimciden oluşuyordu

'Bu çalışma, gönderilecek ekibin seçimi, insanların farklı misyonlarda birlikte nasıl çalışabileceklerinin keşfedilmesi, uzay yolculuğunun, başka gezegenlerin fethedilmesinin insan unsurunun anlaşılması bakımından hayati önem taşıyor.'

Ekip Fransa'dan bir astro-biyolog, Almanya'dan bir fizikçi ve Amerikalı bir pilot, bir mimar, bir gazeteci ve bir de toprak bilimciden oluşuyordu.

'Marslı' filmi gerçek oldu

Geçen yıla damgasını vuran filmlerden biri olan 'Marslı'dakine benzer bir hayat süren ekip, deneyi sürdürürken ekip sınırlı kaynak kullanmak, çadırın dışına çıkarken uzay giysisi giyinmek ve kişisel sorun yaratmamak için çaba göstermek zorundaydı.

Her bir grup üyesinin içinde bir yatak ve bir masa bulunan bir kabini vardı ve konserve yiyeceklerle yaşadılar.

WebteknoBBC Türkçe

Popüler İçerikler

Trabzonspor'un Galatasaray'a Attığı Üçüncü Gol Öncesinde Top Dışarı Çıktı mı?
Aziz Yıldırım'ın Kızı Yaz'la İlgili Ahlak Dışı Paylaşım Yapan Kullanıcıya Tepkiler Büyüyor
Donald Trump'tan Esad Rejiminin Çökmesine Açıklama: "Suriye'nin Anahtarı Türkiye'nin Elinde Olacak"
YORUMLAR
29.08.2016

Dünyada böyle şeyler olurken bizimkilerin bir köprü ile dünyayı kıskandırdıklarını düşündükçe çıldırıyorum.

29.08.2016

Tam düşüncelerimi dile getirmişsiniz. Buldukları her yere beton dökerek bir bok yaptıklarını zannediyorlar oysa ki millet Mars'a gitmek için hazırlık yapıyor. Bir de övünüyorlar yok oraya yol yaptık, şuraya baraj yaptık, şuraya bilmem kaç kilometre uzunluğunda köprü yaptık. Oysa ki bunlar zaten olması gereken şeyler. Asıl bilim ve sanattaki gelişmişlik ile övünülür. Sanırım kendi kafalarının içinde de beyin yerine beton var.

29.08.2016

bence durumlar aynı değil. Şöyle düşünün dünyada olduğunuzu biliyorsunuz. yani dışarıda giysinize zarar gelse içeri sızan havanın oksijen olduğunu biliyorsunuz. yer çekimi farklı değil ve fırtına vs olmuyor sıcaklık aynı değil sadece yaşama biçimi aynı olabilir onun dışında şartlar aynı değil psikolojik şartlar bile

29.08.2016

Mars'ta yaşamayı fizyolojik değil de sosyal psikoloji açısından incelemişler. Bir yıl boyunca birbirine bağımlı ve kaçınılmaz olarak aynı ortamda yaşamak zorunda olan eğitimli insanlar nasıl yaşar nasıl işbirliği yapar. İşbölümü, çalışma düzeni, hiyerarşi, ortak etkinlikler vs bence çok yararlı olmuştur.

29.08.2016

Kızlı erkekli Marsçılık oynamışlar. Biz bunu yapanları iyi biliriz.

inlerine gireceğiz

TÜM YORUMLARI OKU (18)