Dünyada Kaç Ülke Var, İsimleri Nelerdir?

Bir devletin hakimiyet alanı olarak belirlenen bölgeye ülke adı verilir. Ülkeler, bayrağı ve başkenti olan bağımsız toprakların tümü olarak adlandırılır. Genellikle kendi parlamentoları veya hükümetleri bulunur. Fakat bazı ülkelerin başkenti, bayrağı ve hükümetleri olduğu halde bazı ülkeler tarafından tanınmazlar. Dünya üzerinde yer alan bazı ülkeler tam bağımsızdır. Ancak bazıları da yarı bağımsız olarak bilinirler. Her ülkede kendi devletine ait vatandaşlar yaşar ve sınırları kesin olarak bellidir. Ülkelerde sınırları belirleyen unsurlar ise kara, hava ve deniz bölgeleridir. Peki, Dünya üzerinde kaç ülke vardır? İsimleri nelerdir? İşte merak edilen tüm detaylar...

Anakara adı verilen kıtalar üzerinde pek çok ülke bulunur. Aynı zamanda birden fazla kıtada toprağı olan ülkeler de vardır. Bunlara, kıtalararası ülkeler denilir. Dünya'da Avrupa, Asya, Afrika, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Antarktika ve Avustralya olmak üzere toplamda 7 kıta bulunur. Yüz ölçümü ile en büyük kıta Asya Kıtası'dır. Aynı zamanda nüfus olarak en kabalık kıtadır. Sınırları içerisinde ülke bulunmayan tek kıta ise Antarktika'dır. Dünya üzerinde yer alan ülkeler hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Dünyada Kaç Ülke Var, İsimleri Nelerdir?

Dünya üzerinde bulunan Birleşmiş Milletlere kayıtlı 208 ülke vardır. Bunlardan 193'ü üye ülke, ikisi gözlemci ülke ve 11 tanesi de diğer devletlerdir. Bazı ülkeler uluslararası ortamda tanınırlar ama Birleşmiş Milletlere üye değildirler. Bu ülkeler Tayvan, Sahra Arap Demokratik Cumhuriyeti, Kosova, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Abhazya, Güney Osetya, Filistin ve Vatikan'dır.

Dünyada yüzölçümü en büyük ülke Rusya'dır. Daha sonra Kanada gelir. Gelişmiş ülkelerin çoğu Avrupa Kıtası'nda bulunur. Avrupa Kıtası'nda yer alan ülkeler; Fransa, Almanya, İspanya, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, İsviçre, Belçika, Avusturya, Rusya, Slovakya, Romanya, Ukrayna, Danimarka ve Estonya, Litvanya, Hırvatistan, Norveç, Finlandiya, İsveç, Arnavutluk, Bosna Hersek, Letonya, Andorra, Karadağ, Makedonya, Yunanistan, Kuzey Kıbrıs, Abhazya, Slovenya, Sırbistan, San Marino, Malta, Kosova, Vatikan, Portekiz, Güney Osetya, Bulgaristan, Rusya, Çek Cumhuriyeti, Man Adası'dır.

Asya Kıtası'nda bulunan ülkeler; Türkiye, Suriye, İran, Afganistan, Ermenistan, Azerbaycan, Japonya, Çin, Irak, Hindistan, Maldivler, Pakistan, Moğolistan, Nepal, Suudi Arabistan, Tayland, Ürdün, Gürcistan, İsrail, Lübnan, Vietnam, Kuzey Kore, Filipinler, Güney Kore, Birleşik Arap Emirlikleri, Malezya, Tayvan, Katar, Kamboçya'dır.

Hem Kuzey hem de Güney Amerika Kıtası'nda bulunan ülkeler; Kanada, Brezilya, Amerika Birleşik Devletleri, Jamaika, Meksika, Granada, Arjantin, Uruguay, Şili ve Peru'dur.

Afrika Kıtası üzerinde bulunan ülkeler; Mısır, Kenya, Fas, Gana, Cezayir, Burkino Faso, Benin, Gina, Tunus, Gana, Yeşilburun, Fildişi Sahilleridir. Avustralya Kıtası'nda bulunan ülkeler; Marshall Adaları, Avustralya, Fiji, Endonezya, Palau, Kiribati'dir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Dünya'nın İlk Başkenti Neresidir?
Hangi Ülkenin Üç Tane Başkenti Vardır?

Popüler İçerikler

Rasim Ozan Kütahyalı’dan Atatürk Sözleri: “Şeytan Taşlamakla Anıtkabir'de Yapılanlar Benzer Eylemler”
TSK'dan Atatürkçü Teğmenlerin Kılıçlı Yemini İçin Açıklama: "Mesele Kılıç Değil, Emre Uyulmaması"
Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
YORUMLAR
08.09.2022

313131

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ